Κάθε πρόσωπο λέει μια ιστορία: η έκφραση του σινεμά

Δημοσίευση: 14 Ιουλίου 2017, 19:50

‘Δεν χρειαζόμασταν διαλόγους, είχαμε τα πρόσωπά μας’, σχολίαζε η Norma Despond στο Sunset Boulevard του Billy Wilder. Και η ηθοποιός είχε πράγματι δίκιο. Πριν οι πομπώδεις ανεξάρτητες ταινίες με τον διάλογο γίνουν η κατεξοχήν επιλογή των σκηνοθετών, υπήρχαν ταινίες, όπως το The Passion of Joan Of Arc του Carl Theodor Dreyer ή ο D.W. Griffith, με την εμμονή του με την Lillian Gish και το αγγελικό της πρόσωπο, που δημιουργούσαν κάτι εξαίσιο χωρίς πολλά λόγια. Τα κοντινά πλάνα τους έδιναν κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό στις ταινίες, που κανένα άλλο πλάνο δεν μπορεί να δημιουργήσει, αφού οι εκφράσεις κάθε ηθοποιού γίνονται ο καθοδηγητής της σκηνοθεσίας και λέμε από μόνες την ιστορία, που συχνά τα λόγια δεν είναι αρκετά να το κάνουν από μόνα τους.

Ένα νέο βίντεο από την Royal Ocean Film Society εξερευνά τη σημασία της σωστής έκφρασης του προσώπου, με παραδείγματα από ταινίες όπως η προαναφερθείσα ‘Joan Of Arc’ και ο Πρωτάρης του Mike Nichols. Η τελευταία σκηνή του Πρωτάρη είναι ένα μεγαλειώδες παράδειγμα της δύναμης των εκφράσεων, καθώς βλέπουμε την Elaine και τον Benjamin να φεύγουν μαζί με το λεωφορείο. Το ζευγάρι, μετά από μία ταινία γεμάτη καυτές στιγμές και έρωτα χωρίς ανταπόκριση, διαπνέονται από ανασφάλεια καθώς το ταξίδι τους ξεκινά, χωρίς να γνωρίζει κανείς τους άμα πήραν την σωστή απόφαση.

Η Film Society συγκεκριμένα υπογραμμίζει και δύο ακόμα ταινίες του Steve McQueen, το ’12 Years A Slave’ και το ‘Shame’, παραθέτοντας εξαιρετικές σκηνές με εντυπωσιακά πλάνα και εκφράσεις. Όταν ο Chiwetel Ejiofor στον ρόλο του Solomon Northup στο 12 Years A Slave βρίσκεται ελεύθερος, δεν χρειάζεται καμία πομπώδης ομιλία για να απεικονίσει τα συναισθήματά του• μονάχα μία σκηνή με το βλέμμα του να κοιτάει τον ορίζοντα και να γεμίζει σταδιακά δάκρια. Αυτή μονάχα η σκηνή είναι λες και συνοψίζει ολόκληρη της ουσία της ταινίας. Αλλά και στο Shame, o Michael Fassbender βρίσκεται στο τραίνο, κοιτάζοντας τους επιβάτες για να ικανοποιήσει την σεξουαλική του όρεξη, ώσπου το βλέμμα του συναντά το βλέμμα μίας πανέμορφης ξανθιάς επιβάτη κι αυτό είναι μονάχα αυτό που χρειάζεται η σκηνή για να δημιουργηθεί η επιζητούμενη ένταση.

CLIP

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Δε θες να χάνεις κλιπ;
Εγγράψου στο youtube κανάλι μας!
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos