Η παραδειγματική χρήση του χρώματος από τον Ντενί Βιλνέβ

Δημοσίευση: 12 Φεβ. 2018, 16:30

Ο Ντενί Βιλνέβ μπορεί να απογοητεύτηκε που το Blade Runner 2049 δεν κέρδισε την υποψήφιότητα για το Oscar καλύτερης ταινίας, αλλά το καλαίσθητο έπος επιστημονικής φαντασίας κατάφερε να συγκεντρώσει υποψηφιότητες σε 5 διαφορετικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων αυτής για τα καλύτερα Visual Effects, για το καλύτερο Production Design και για την καλύτερη Διεύθυνση Φωτογραφίας. Ο σκηνοθέτης που γνωρίζει, ίσως, καλύτερα από όλους πως να χρησιμοποιεί το χρώμα στις ταινίες του, έχοντας δημιουργήσει τα άμεμπτα αισθητικά Sicario και Arrival που διέπονται τόσο από δεξιοτεχνική ακρίβεια όσο και συναίσθημα.

Προκειμένου να δημιουργήσιε ένταση, για παράδειγμα, ο Βιλνέβ προτιμά να συνδιάζει χρώματα που συγκρούονται και δημιουργούν αντιθέσεις στα κάδρα του. Με τον τρόπο αυτό είναι σε θέση να εστιάσει την προσοχή του θεατή σε σημαντικές λεπτομέριες που θα παίξουν αργότερα ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής και αυξάνει την αίσθηση του μυστηρίου ιντριγκάροντας το ενδιαφέρον του κοινού. Τα χρώματα επίσης χρησιμοποιούνται προκειμένου να σηματοδοτήσουν την εξέλιξη των χαρακτήρων, όπως στο Arrival όπου τα ψυχρά χρώματα δίνουν σταδιακά τη θέση τους στα πιο θερμά καθώς η Louise μαθαίνει περισσότερα για τους εξωγήινους. Αντίστοιχα ο Βιλνέβ επιλέγει να χρησιμοποιεί συμβολικά βεβαρυμένα χρώματα προκειμένου να αναδείξει την ψυχική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ήρωες του, χρησιμοποιώντας το μπλε για να υποδηλώσει το πόσο απομονωμένος είναι ο ήρωας και τα κόκκινα για να τονίσει την ανακάλυψη στην οποία φτάνει ένας χαρακτήρας.

Το Studio Banner δημιούργησε ένα video essay που αναλύει αυτήν τη επικοινωνιακή χρήση του χρώματος  που είναι πάντα παρούσα στα έργα του Καναδού σκηνοθέτη.

CLIP

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Δε θες να χάνεις κλιπ;
Εγγράψου στο youtube κανάλι μας!
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos