A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III

A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο Τσαρλς  Σουάν, επιτυχημένος στην δουλειά του και μεγάλος Δον Ζουαν, βρίσκεται ξαφνικά μόνος του καθώς η κοπέλα του τον χωρίζει. Προσπαθώντας να ξεπεράσει την πρώην του ο Τσαρλς αρχίζει να βλέπει οράματα με παλιότερες σχέσεις του, εφιάλτες με πρωταγωνιστές τον ίδιο αλλά και τον φίλο του Κέρμπι και τον μάνατζερ του Σολ και γενικά βιώνει όλες αυτές τις δύσκολες καταστάσεις ενός χωρισμού. Όλα αυτά ενώ προσπαθεί να ισορροπήσει ξανά την ζωή του που έχει πάρει την κάτω βόλτα.

Άποψη: Μιλάμε για το ντεμπούτο της Α24, μία από τις πλέον ανερχόμενες εταιρείες παραγωγής, που για καλό δικό της αλλά και δικό μας δεν χαντακώθηκε από την εν λόγω ταινία. Όχι ότι περιμέναμε κάτι αριστουργηματικό από τον Ρόμαν Κόππολα, αφού δείχνει να τα πηγαίνει καλύτερα ως παραγωγός και δεύτερος σκηνοθέτης σε ταινίες της αδερφής του Σοφίας Κόππολα (Marie Antoinette, Lost in Translation) αλλά και γράφοντας ευφάνταστα σενάρια παρέα με τον Γουές Άντερσον (Moonrise Kingdom, The Darjeeling Limited).

Στο A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III μάλλον δεν ήξερε ακριβώς τι ήθελε να πει. Αν εξαιρέσουμε το ιδιαίτερο αρχικό μοντάζ που θύμιζε κολάζ και λειτουργούσε πραγματικά σαν μια «κλεφτή ματιά» στο μυαλό του πρωταγωνιστή η υπόλοιπη ταινία έμοιαζε απλά σαν διαφορετικά σενάρια κολλημένα μεταξύ τους. Η ανεπαρκής ηθοποιία του Τσάρλι Σιν, δυστυχώς, δεν πέρασε απαρατήρητη δίπλα στους χαρακτήρες των Μπιλ Μάρεϊ, Τζέισον Σουόρτζμαν και Πατρίσια Αρκέτ. Αντιθέτως, ήταν εκεί άβολη και ανίκανη να μας κάνει να νιώσουμε. Ή έστω να γελάσουμε.

Ο σκηνοθέτης δεν αξιοποίησε στο έπακρο ούτε τα υπόλοιπα, ομολογουμένως, ικανά μέλη του κάστινγκ αφού τα βλέπαμε να χάνονται είτε πίσω από τον μαξιμαλισμό των κοστουμιών είτε από το ασυνάρτητο σενάριο των εκάστοτε σκηνών. Και, ναι, ήταν αρκετές αυτές οι σκηνές.

Η ιστορία σποραδικά θύμιζε όντως την ψυχική ταραχή που νιώθει ο φρέσκο-παρατημένος πρωταγωνιστής. Ρούχα που πρέπει να επιστραφούν, νυχτερινές παρακολουθήσεις έξω από το σπίτι της πρώην, υπόνοιες ότι ο άλλος έχει ήδη προχωρήσει μέχρι την τελική λύτρωση στο τέλος που έχει μπει ένα closure. Ο σκοπός της ταινίας όμως απέτυχε παταγωδώς αφού στο τέλος αναρωτιόμαστε αν όντως καταλάβαμε τι παίζει στο μυαλό του Τσαρλς Σουάν.

Mαρία Γκιούλη

Πρώτη δημοσίευση: 23 Οκτ. 2017, 16:52
Ενημέρωση: 23 Οκτ. 2017, 16:52
Τίτλος:
A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III (A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
86

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos