A Futile and Stupid Gesture

A Futile and Stupid Gesture - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Τοποθετημένη στις δεκαετίες 1970 και 1980 η ταινία ακολουθεί την άνοδο και την πτώση του National Lampoon, μίας «αυτοκρατορίας» χιούμορ που εμπνεύστηκε ο κορυφαίος Ντάγκλας Κένι.

Άποψη: Με μία πρώτη ανάγνωση ο τίτλος «Μία Μάταιη και Ανόητη Χειρονομία» ή αλλιώς “A Futile and Stupid Gesture” ακούγεται ιδιότροπος και ασαφής, ενώ παράλληλα δεν προϊδεάζει καθόλου για το περιεχόμενο γιατί όπως και να το κάνουμε μοιάζει με αστείο. Αυτοί οι λόγοι θα σας έκαναν να την προσπεράσετε χωρίς να δώσετε ιδιαίτερη σημασία αλλά εμείς δεν μπορούμε παρά να σας την συστήσουμε δίχως αμφιβολίες.

Η ουσία του συγκεκριμένου biopic είναι να αφηγηθεί τις πρώιμες μέρες του θρυλικού χιουμοριστικού περιοδικού National Lampoon αλλά και την μετέπειτα πορεία του και την αλλαγή που έφερε μια για πάντα στην ποπ κουλτούρα της Αμερικής, αναδεικνύοντας μεγάλα ονόματα του χώρου όπως Τζον Μπελούσι, Τσέβι Τσέις και Μπιλ Μάρεï. Η επιρροή του ήταν τόσο μεγάλη που δεν άργησε να μεταφερθεί σε ραδιόφωνο, τηλεόραση (το Saturday Night Live εξακολουθεί να είναι μια από τι πιο αστείες σειρές εκεί έξω) αλλά και στον κινηματογράφο με το “Animal House” του 1978 που καθιέρωσε το “college movie” και έκανε την αρχή για πολύ γνωστές ταινίες του είδους (βλέπε American Pie, School Daze κ.α). Ποτέ ξανά δεν είχε δει το Αμερικάνικο κοινό τόσο ανατρεπτικό χιούμορ και γύμνια σε μια ταινία, ήταν σαν ο Νταγκ Κένι (συν-ιδρυτής του National Lampoon και σεναριογράφος του Animal House) να άνοιξε τα μάτια με την σάτιρά του και να έσπασε κάθε ταμπού στην συντηρητική κοινωνία που βούλιαζε στον καθωσπρεπισμό.

Η πορεία μέχρι εκεί όμως είναι εξίσου σημαντική με την κωμική επανάσταση που έφερε και στο “A Futile and Stupid Gesture” παίρνει την μορφή μια περιπέτειας η οποία παίζει με τα αφηγηματικά μέσα ώστε να την κάνει να μοιάζει περισσότερο σαν παραμύθι παρά σαν μια στεγνή εξιστόρηση γεγονότων και αναμνήσεων, όπως συμβαίνει στο ντοκιμαντέρ του 2015 με τίτλο “Drunk Stoned Brilliant Dead”. Εδώ οι χαρακτήρες της ομάδας αναδεικνύονται και εξελίσσονται μαζί με την ιστορία με πιο κατάλληλο τρόπο και περισσότερο τραγελαφικά όπως σίγουρα θα απαιτούσαν και οι ίδιοι, και πρώτος από όλους ο Νταγκ Κένι που ενσαρκώνεται από τον Γουίλ Φόρτε σε μία κατάσταση πλήρους ταύτισης.

Οι λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται να το δείτε είναι πολλοί και η μία ανάρτηση αναμφίβολα δεν μπορεί να τους συμπεριλάβει όλους. Είναι σπουδαίο όταν βλέπεις πώς δημιουργήθηκε κάτι τόσο σημαντικό, πώς γέννησε καινούργιες ιδέες, πώς ξεπέρασε τα προβλήματα και πώς προξένησε άλλα μεγαλύτερα και πώς εν τέλει, επηρέασε ένα πλήθος ταινιών και ηθοποιών για να κάνουν κάτι έξω από το συνηθισμένο όσο παρακινδυνευμένο και αν ήταν. Ο Νταγκ Κένι πήρε αυτό το ρίσκο και αποθεώθηκε για τότε και για μια ζωή, και τώρα είναι η ώρα να τον γνωρίσετε καλύτερα. 

Πρώτη δημοσίευση: 11 Μαΐου 2018, 20:37
Ενημέρωση: 11 Μαΐου 2018, 20:37
Συντάκτης: 
Τίτλος:
A Futile and Stupid Gesture (A Futile and Stupid Gesture)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
101
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos