Σύνοψη: Το Come Sunday αφηγείται την ιστορία του πάστορα Carlton Pearson που εκδιώχθηκε από την εκκλησία επειδή κήρυττε πως δεν υπάρχει κόλαση.

Άποψη: Ο Carlton Pearson (Chiwetel Ejiofor), υπαρκτό πρόσωπο, ήταν ένας εξαιρετικά αγαπητός πάστορας. Πιστοί γέμιζαν τις εκκλησίες για να ακούσουν τα κηρύγματα του. Στην πρώτη σκηνή της ταινίας, σε μια πτήση προς Tulsa, κάθεται δίπλα σε μια φαινομενικά εξαιρετικά αγχωμένη δικηγόρο και χάρη στην πειθώ και τη χαρισματικότητα του καταφέρνει να τη σώσει φέρνοντας τη κοντά στο Θεό. Όλα όμως αλλάζουν για εκείνον όταν κάνει την εξής σκέψη: τι γίνεται με τους ανθρώπους που δεν καταφέρνει να σώσει; Με αυτούς που ποτέ δεν έρχονται κοντά στο Θεό; Δεν γίνεται ένας τόσο φιλεύσπλαχνος Θεός όπως αυτός στον οποίο πιστεύει να το επιτρέπει αυτό και έτσι καταλήγει στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει κόλαση. Εκεί ξεκινούν και οι περιπέτειες του, καθώς η εκκλησία διαφωνεί ριζικά με αυτά του τα κηρύγματα.

Το Come Sunday στον πυρήνα του πραγματεύεται ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά και λεπτό θέμα, όπως αυτό της πίστης, ωστόσο το σενάριο, το οποίο το υπογράφει ο Marcus Hinchey, συχνά φαντάζει να πλατειάζει και να χάνει την προσοχή του από την ουσία. Παρ’ όλα αυτά καταφέρνει, σε αξιέπαινο βαθμό να αποφύγει τα στερεότυπα, όπως η δαιμονοποίηση των ορθοδόξων. Προσπαθεί φιλότιμα να εστιάσει στην σχεδόν σεισμική ηθική ανατάραξη που προκαλεί στον Pearson η επιφοίτηση του αυτή, ωστόσο δεν επιτυγχάνει πάντα. Το σενάριο μοιάζει συχνά επίπεδο και επιφανειακό, αλλά εν τέλει, είναι σε θέση να παρακινήσει το θεατή να συμπάσχει με το δράμα του πρωταγωνιστή. 

Σκηνοθετικά, το φιλμ σε μεγάλο μέρος του, παραμένει άχρωμο και άοσμο μην καταφέρνοντας να αναδείξει το σενάριο στο βαθμό στον οποίο χρειαζόταν ώστε να καθοδηγήσει το κοινό στο να ακολουθήσει το συναισθηματικό ταξίδι του ήρωα. Συχνά υποτονικός ενώ άλλες φορές υπερβολικός ο ρυθμός της ταινίας δυσκολεύει στην παρακολούθηση της πλοκής ενώ καταστεί την σύνδεση του κοινού με τον ήρωα σχεδόν αδύνατη. Αν και είναι εμφανές το ενδιαφέρον του σκηνοθέτη για το δράμα του ήρωα, τεχνικές αστοχίες τόσο στις φωτιστικές επιλογές όσο και στις κινήσεις της κάμερας τον εμπόδισαν από το να αναδείξει την ιστορία στο βαθμό που θα μπορούσε.

Οι ερμηνείες του cast είναι αυτές που εξιλεώνουν την ταινία, με πιο αξιέπαινη αυτή του Ejiofor. Τόσο ο Jason Segel, ο οποίος αν και υποδύεται έναν ήρωα λειψά γραμμένο καταφέρνει να τον παρουσιάσει τρισδιάστατο, όσο και ο Lakeith Stanfield παραδίδουν ερμηνείες αξιοσημείωτες, ωστόσο είναι ο Ejiofor αυτός οποίος καταφέρνει να δώσει ζωή στο χαρακτήρα του αλλά και πνοή αναζωογόνησης στην ταινία. Είναι σε θέση να αποτυπώσει τις συναισθηματικές διακυμάνσεις τις οποίες βιώνει ο ήρωας με τρόπο που είναι σχεδόν αδύνατο να αφήσει το θεατή ασυγκίνητο.

Το Come Sunday, αποτελεί μια φιλότιμη προσπάθεια του Joshua Marston να αφηγηθεί την ιστορία του Pearson, ωστόσο δεν καταφέρνει να πιάσει τους στόχους τους οποίους o ίδιoς φαίνεται να θέτει, τόσο αισθητικά όσο και αφηγηματικά.

Πρώτη δημοσίευση: 24 Απριλίου 2018, 20:02
Ενημέρωση: 24 Απριλίου 2018, 20:02
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Come Sunday (Come Sunday)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
106
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos