Calvary

Ο πάτερ Τζέιμς είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε μια μικρή κωμόπολη στην Βόρειο Ιρλανδία. Μια μέρα ένας άγνωστος άνδρας στην εξομολόγηση του, αποκαλύπτει πως όταν ήταν μικρός, ένας παιδόφιλος παπάς του κατέστρεψε τη ζωή και ως αντίποινα θα πάρει τη δική του χωρίς προφανή λόγο, σε μια εβδομάδα, στην παραλία. Ο πάτερ έχει 7 μέρες να λύσει το μυστήριο.
Calvary - κριτική ταινίας

«Γολγοθάς» στην Β. Ιρλανδία

Η δεύτερη ταινία του σκηνοθέτη/σεναριογράφου Τζον Μάικλ Μακντόνα, αδελφού του Μάρτιν (In Bruges, Seven psychopaths) είναι το ίδιο εντυπωσιακή και ίσως καλύτερη από το ντεμπούτο του «The Guard». Και τότε είχε δώσει στον Μπρένταν Γκλίζον έναν καταπληκτικό πρώτο ρόλο και του ξαναχαρίζει ακόμα έναν που αν υπάρχει Θεός θα τον οδηγήσει σε κάθε τελετή βραβείων!

Γκλίζον και Μακντόνα είναι οι θριαμβευτές μιας σπουδαίας ταινίας. Ο 59χρονος Δουβλινέζος ηθοποιός είναι σε εξαιρετική φόρμα, παίζει αρχικά με το βλέμμα και μια ήρεμη προσέγγιση σε έναν ρόλο που κινηματογραφική δεν είναι «συμπαθής». Θα έρθει φυσικά η έκρηξη ενός ανθρώπου που απειλείται με θάνατο, έχει αρκετά άλλα προβλήματα να λύσει, αλλά η αισιοδοξία και η αληθινή πίστη του δεν τον αφήνουν στιγμή.

Ο Μακντόνα χαρίζει μια ταινία με ένα από τα καλύτερα σενάρια που έχουν γραφτεί τα 3,4 τελευταία χρόνια. Οι ατάκες δεν σε αφήνουν ήσυχο, στοχεύουν κατευθείαν σε μυαλό και καρδιά, χωρίς ποτέ να γίνονται «εξυπνακίστικοι» με τα λόγια και τις σιωπές να είναι το ίδιο σημαντικά. Η θρησκεία και οι ενοχές είναι βέβαια παρούσες, όπως σε κάθε Ιρλανδέζικη ταινία που σέβεται τον εαυτό της, μαζί βέβαια με το κατάμαυρο χιούμορ.

Το «Calvary» (άλλη ονομασία του Γολγοθά και της σταύρωσης) είναι αλληγορικό, συμβολικό, παντρεύει στιλ, και εν τέλει μιλά πάνω απ’ όλα για συμπόνοια και αγάπη. Υπάρχουν οι ξεκάθαρες καταγγελίες στην Καθολική Εκκλησία μαζί με το αστυνομικό στοιχείο για το «ποιος είναι» που υποστηρίζουν ιδανικά όλοι οι δεύτεροι ρόλοι μαζί βέβαια, όπως και στο «Guard» με το φοβερό τοπίο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Γιάννης Λυμπέρης

Πρώτη δημοσίευση: 14 Ιουλίου 2014, 12:40
Ενημέρωση: 25 Ιουλίου 2014, 17:42
Τίτλος:
Calvary (Calvary)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos