78/52: Hitchcock's Shower Scene

78/52 hitckock's shower scene - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η πιο διάσημη σκηνή του Ψυχώ, άλλαξε για πάντα τον κινηματογράφο. Για τρία λεπτά, πάρθηκαν 78 λήψεις που μονταρίστηκαν σε 52 πλάνα, δίνοντας τον τίτλο στο ντοκιμαντέρ που την αναλύει.

Spoiler Alert: Η άποψη μας θεωρεί ως δεδομένο ότι έχετε δει το Psycho. Εάν όχι, μην διαβάσετε παρακάτω και δείτε πρώτα το αγέραστο αυτό αριστούργημα.

Άποψη: «Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του σινεμά, που το να βρίσκεσαι σε μία κινηματογραφική αίθουσα, δεν ήταν ασφαλές. Όταν τελείωσε η προβολή, αισθάνθηκα βιασμένος.»

                                                                                         Πίτερ Μπογκτάνοβιτς.

Το Ψυχώ ήταν η καλύτερη ταινία του Χίτσκοκ. Βασισμένο σε ένα ασήμαντο βιβλίο, γυρίστηκε από προσωπικό πείσμα, με ελάχιστα λεφτά και ένα τηλεοπτικό συνεργείο. Με αυτή την ταινία, μπήκε με πάταγο στην ταραγμένη δεκαετία του ’60 ανανεώνοντας τον εαυτό του. Αλλά και τέντωσε τα όρια της λογοκρισίας και της αντοχής του κοινού του, φτιάχνοντας ουσιαστικά το πρώτο slasher, τον πατέρα του τόσο δημοφιλούς είδους.

Πέρα από αυτά, ο «μετρ» του σασπένς, πραγματικά το τερμάτισε μια που δεν έκανε ποτέ του πιο χειριστική ταινία στην καριέρα του. Στήνει μια ιστορία με μια σταρ, μας κάνει να πιστεύουμε πως παρακολουθούμε μια ιστορία υπεξαίρεσης χρημάτων και λίγο πριν την μέση, έχει τα κότσια να ξεφορτωθεί την πρωταγωνίστρια του, χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση, «σφάζοντας» την στο μπάνιο ενός μοτέλ από τον ψυχοπαθή ιδιοκτήτη του.

Η ταινία του Αλεξάντερ Φίλιπ μιλά για το Ψυχώ, αλλά επικεντρώνεται στην εν λόγω σκηνή, θεωρώντας την δικαίως, ως την στιγμή που το κινηματογραφικό κοινό έχασε για πάντα την αθωότητα του. Άνθρωποι του κινηματογράφου, βλέπουν και αναλύουν την σκηνή, αποκαλύπτοντας μας ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τον δημιουργό της, το τρόπο που φτιάχνεται ο κινηματογραφικός μύθος, αλλά και την κολοσσιαία επίδραση που είχε και η σκηνή και η ταινία μέχρι και σήμερα.

Μαθαίνουμε πχ πως ενώ μένουμε όσες φορές και εάν την έχουμε δει, με την εντύπωση πως έχει πολύ περισσότερη βία και γυμνό από ότι βλέπουμε, τίποτε δεν ήταν ενάντιο στους αυστηρούς κανόνες της λογοκρισίας. Μαθαίνουμε ότι ο ήχος των μαχαιρωμάτων έγινε πάνω σε...πεπόνια. Πως ένα κουνελάκι του Playboy ήταν το κορμί στο μεγαλύτερο μέρος του εφταήμερου του γυρίσματος της σκηνής του μπάνιου. Και θυμόμαστε, πως η μισή επιτυχία οφείλεται στην ιδιοφυή μουσική του Μπέρναρντ Χέρμαν. Αυτό το ι,ι,ι, των βιολιών στις μαχαιριές, το ξέρουν ακόμη και άνθρωποι που δεν έχουν δει την ταινία.

Παρόλα αυτά, το ίδιο το ντοκιμαντέρ, δεν είναι και το καλύτερο δυνατό. Περιοριζόμενο μόνο στην διάσημη σκηνή, δεν καταφέρνει να δέσει την επίδραση που είχε στην ίδια την ταινία σαν σύνολο. Και αφήνει εντελώς απ’ έξω τις εμμονές, τον μισογυνισμό και τις κρυφές διαστροφές του Χίτσκοκ, που ήταν ο μοναδικός λόγος που γύρισε το Ψυχώ. Παραμένει πάντως μια καλή ευκαιρία για να ξαναθαυμάσουμε την ιδιοφυία του που παραμένει αξεπέραστη, μετά το κάπως καλύτερο Hitchcock/Truffaut.

Αυτό που μας έμεινε πιο έντονα, ήταν το να φανταζόμαστε πως θα ήταν ένα εντελώς παρθένο κοινό μέσα στις αίθουσες να ουρλιάζει με αποστροφή, ταυτόχρονα ανίκανο να πάρει τα μάτια του από την οθόνη. Ο Χιτς, έλεγε πως το μαχαίρι έπρεπε να αφήνει την εντύπωση ότι σκίζει το πανί της. Δίκαια και αυτάρεσκα, είχε πει στον Τρυφό, «με το Ψυχώ, διηύθυνα τους θεατές σα να έπαιζα κάποιο όργανο»

Δείτε το ολόκληρο εδώ: 

Πρώτη δημοσίευση: 7 Φεβ. 2018, 15:12
Ενημέρωση: 17 Ιουνίου 2020, 14:36
Τίτλος:
78/52: Hitchcock's Shower Scene (78/52: Hitchcock's Shower Scene)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
91
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos