Pojktanten

Ένα αφηγηματικά πειραματικό ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τη σχέση του σκηνοθέτη με ένα άλλο transgender άτομο.
Pojktanten - κριτική ταινίας

Τρανς όνειρα...

Του Μιχάλη Κωνσταντέλλη

Πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά από το σουηδό σκηνοθέτη που πρωταγωνιστεί σε αυτοβιογραφικό φιλμ που αποπειράται να εξηγήσει την κατάσταση του να μην αισθάνεται κανείς ούτε αγόρι, ούτε κορίτσι.

Και προσεγγίζει το θέμα με ιδιαίτερη καλλιτεχνική προσήλωση, μέσα από προσεγμένη φωτογραφία, μετρημένο voice over και βινιέτες της σουηδικής φύσης, δίνοντας στο φιλμ μια σχεδόν ονειρική ατμόσφαιρα αλλά κι έναν επίπονα προσωπικό τόνο. Πώς διαφορετικά άλλωστε θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για μια αίσθηση ύπαρξης που θεωρείται τόσο «αντικανονική» από μεγάλο μέρος της κοινωνίας; Η ταινία καταφέρνει να ρίξει φως στο θέμα χρησιμοποιώντας εξομολογητική αφήγηση από τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες, δύο παράξενα αλλά ελκυστικά ανδρόγυνα πλάσματα, που υποφέρουν από την απόρριψη ενός περιβάλλοντος που δεν είναι έτοιμο να δεχθεί τη διαφορετικότητά τους, αλλά που την ίδια στιγμή οι πρωταγωνιστές τη γιορτάζουν δραματικά και δυναμικά.

Στο κέντρο εξάλλου της ύπαρξής μας βρίσκονται τα όνειρα γι’ αυτό που πραγματικά θέλουμε να είμαστε και συχνά μόνο αυτό φτάνει για να είμαστε αληθινοί...

Πρώτη δημοσίευση: 29 Μαΐου 2013, 19:53
Ενημέρωση: 29 Μαΐου 2013, 20:09
Τίτλος:
Pojktanten (She Male Snails)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
75

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos