Σύνοψη: Το “Jim & Andy: The Great Beyond” είναι ένα ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστή τον Jim Carrey, ο οποίος είναι ο Andy Kaufman, ο οποίος είναι ο Tony Clifton. Κατάλαβες;

Με σκηνοθέτη τον Chris Smith, το ντοκιμαντέρ αποτελείται από backstage πλάνα της ταινίας “Man on the Moon” (1999) και τον πια 55 ετών Jim Carrey στημένο μπροστά στον φακό να δίνει συνέντευξη. Αρχικά, το “Man on the Moon” είναι μια ταινία για την ζωή του μεγάλου, αλλά και παρεξηγημένου, stand-up κωμικού Andy Kaufman (1949-1984): εξερευνά τη διασημότητά του, αλλά κυρίως την ευφυΐα του, μας εξιστορεί την ιδιαίτερη προσωπικότητά του, καθώς ο σκηνοθέτης Milos Forman (“One Flew Over the Cuckoos Nest”) σκιαγραφεί μέσα από τα πλάνα του ενάν υπαρξιακά προβληματισμένο Andy.

Άποψη: Αντιστοίχως, το ντοκιμαντέρ με τα backstage πλάνα της ταινίας, δείχνει έναν Jim Carrey που έχει καταδυθεί πλήρως στον ρόλο του ως Andy Kaufman, ενώ η συνέντευξη του μας κάνει να αναρωτιόμαστε ποιός είναι τελικά ο Jim Carrey. Μην ξεχνάς πως τον τελευταίο καιρό ο Jim έδωσε παράξενες συνεντεύξεις, δηλώνοντας πως “κανείς δεν υπάρχει τελικά”, ενώ μετά εξήγησε πως εξ’αιτίας του ντοκιμαντέρ “Jim & Andy” βρέθηκε αντιμέτωπος με μία υπαρξιακή ανακάλυψη. Αυτό νιώθουμε και εμείς σαν θεατές όταν τον παρακολουθούμε να μιλάει στον φακό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, καθώς μαζί του ανακαλύπτουμε το αντίτιμο του να είσαι ένας εξαιρετικός κωμικός με ότι συνεπάγεται η υπερβολική έκθεση στον φακό και τα κοινά.

Αξίζει να αναφέρουμε πρώτα πως ο Jim Carrey κατά τη διάρκεια γυρισμάτων του “Man on the Moon” ήταν ήδη γνωστός από το “Dumb and Dumber” και το “The Truman Show,” έτσι λοιπόν διαφαίνεται στο ντοκιμαντέρ πως ο σκηνοθέτης, Milos Forman, περίμενε στο πλατό έναν επαγγελματία Jim Carrey. Τελικά, ο Jim εμφανίστηκε δυο μέρες στα γυρίσματα, ενώ ο Andy Kaufman, και η alter-ego περσόνα του, Tony Clifton, ήταν μονίμως εκεί. Τόσο αφιερωμένος είναι στην τέχνη του ο Jim Carrey, που ακολουθώντας το “method acting” του δεν έσπασε ούτε μια φόρα τον ρόλο του, υποστηρίζουν κάποιοι.

Κοινώς, μόλις ο Jim Carrey αναπαρέστησε τον Andy Kaufman, έγινε ο Andy Kaufman, και αντιμετώπιζε όλους τους υπόλοιπους σαν Andy. Ο Danny DeVito, συμπρωταγωνιστής του πραγματικού Andy Kaufman στη σειρά “Taxi” και τότε συμπρωταγωνιστής του Jim Carrey στην ταινία, στέκεται εντυπωσιασμένος. Ο φίλος και συναίτερος του Andy, Bob Zmuda, που εμφανίζεται και αυτός στην ταινία και στα πλάνα που αποτελούν το ντοκιμαντέρ, φαίνεται πως ξαναβρήκε τον χαμένο του φίλο στο πρόσωπο του Jim Carrey. Όλοι δείχνουν συνεπαρμένοι από το method acting του Carrey και μάλλον αναρωτιούνται και ίδιοι μήπως ο Jim είναι τελικά η μετενσάρκωση του Andy Kaufman. Ίσως να μην πρόκειται απλά για άλλον έναν ηθοποιό που το παράκανε με την υποκριτή. Ίσως ο Jim να είναι ο Andy.

Κατά τη διάρκεια 90 λεπτών του ντοκιμαντέρ, ο Chris Smith καταφέρνει να πεί την ιστορία του Jim Carrey, την ιστορία του Andy Kaufman, και μέσα από το εξαιρετικο editing, οι ιστορίες τους και τα βιώματά τους συγκρούονται, δημιουργώντας μια διάσταση ούτε πραγματική αλλά ούτε και φανταστική, χαρακτηριζόμενη από τις έννοιες της ζωής και της τέχνης. Το ντοκιμαντέρ δεν αφορά το ταλέντο του Jim Carrey, ούτε το “method acting” του, αλλά κυριώς την παράξενη επίδραση στην ψυχή ενός ηθοποιού που αναλαμβάνει πλήρως το ρόλο του. Ο Jim Carrey μιλώντας για την ταινία 20 χρόνια μετά, εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ στωϊκός και μιλάει σχεδόν φιλοσοφικά για την εμπειρία του να είσαι ο Jim Carrey, ο Andy Kaufman, και ο Tony Clifton.

Φανή Βασιλοπούλου

Πρώτη δημοσίευση: 6 Δεκ. 2017, 16:30
Ενημέρωση: 14 Μαρτίου 2018, 16:20
Τίτλος:
Jim & Andy (Jim & Andy)
Σκηνοθεσία: 
Ηθοποιοί: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
94
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos