Bully

Ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει το διαπροσωσπικό ‘bullying’ και την ενδοσχολική βία στα σχολεία των ΗΠΑ.
Bully - κριτική ταινίας

Kids in America και όχι μόνο...

Του Μιχάλη Κωνσταντέλλη

Ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει ήδη πάρει ανησυχητικές προεκτάσεις και στη δική μας χώρα, είναι αυτό που διαπραγματεύεται το υποψήφιο για όσκαρ φιλμ του Χερς.

Η ταινία ακολουθεί με κινηματογραφικό γύρισμα διάφορους χαρακτήρες που έχουν πέσει θύματα βίας και bullying στο σχολείο καθώς και τις οικογένειές τους στη διάρκεια μιας χρονιάς. Οι ιστορίες είναι συγκινητικές και συχνά σοκαριστικές για τις επιδράσεις που μπορεί να έχουν οι συμπεριφορές αποκλεισμού και κοινωνικού ρατσισμού που βιώνουν τα θύματα αυτού του είδους της βίας και μέσα από αυτό το πρίσμα εξετάζεται το φαινόμενο, χωρίς ωστόσο να μαθαίνουμε για τα κίνητρα που οδηγούν τους θύτες στις πράξεις τους, γεγονός που αφήνει κάπως ανεξήγητη τη σύγχρονη αυτή τάση στις παιδικές και εφηβικές ηλικίες.

Παρ’ όλ΄αυτά το υλικό του φιλμ παραμένει ιδιαίτερα έντονο, συναισθηματικά εξαντλητικό και ενίοτε δύσκολο στην παρακολούθησή του, αποκαλύπτοντας μια ιεραρχική διαίρεση στο αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα που μοιάζει περισσότερο με τη ζούγκλα των φυλακών της χώρας όπου ο δυνατός κι ο ισχυρός επικρατούν. Είναι ένα καμπανάκι αφύπνισης για μια κατάσταση υπαρκτή στην οποία δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή και στην οποία πρέπει γονείς, δάσκαλοι, το κράτος αλλά και τα ίδια τα παιδιά να ενσκύψουν.

Στο φινάλε μένει μια πικρή γεύση και μια αίσθηση επείγουσας εγρήγορσης για τις δράσεις που οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε.

Πρώτη δημοσίευση: 16 Απριλίου 2013, 13:22
Ενημέρωση: 16 Απριλίου 2013, 13:22
Τίτλος:
Bully (Bully)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos