Testament of youth

testament of youth - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Αίμα, ψυχρός θάνατος, τα συντρίμμια του πολέμου απλώνονται στο κρύο έδαφος του μετώπου και εκείνη, η Βέρα Μπρίτεν κουράρει και επουλώνει τις ανοιχτές πληγές των στρατιωτών, στα μάτια της χάνονται ψυχές, επικρατεί μονάχα μια εικόνα πένθους και καταστροφής.

Η Βέρα πάει κόντρα στις προκαταλήψεις των γονιών της, με ένα όνειρο να γίνει καταξιωμένη συγγραφέας, κερδίζει την πολυπόθητη υποτροφία στην Οξφόρδη. Η ζωή της φαντάζει ένα ειδύλλιο, αγνοώντας τον Πόλεμο που καταφθάνει, ερωτεύεται έναν νεαρό, τον Ρόλαντ  Λέιτον. Άδοξα όμως η θλίψη και το πένθος θα γκρεμίσουν τον κόσμο της, με την καθοριστική απόφαση του Ρόλαντ  να πολεμήσει για να υπηρετήσει την πατρίδα του.

Άποψη: Εικόνες που γυρνούσαν στο μυαλό της, σε ποια νέα αξίζει μια ανάμνηση έξω από το καλούπι του παραμυθιού; Ένας έρωτας απόμακρος, να χάνεται στο πέπλο του θανάτου. Η Βέρα Μπρίτεν, είδε, μύρισε, άγγιξε τον θάνατο, ξεκλήρισαν και πήραν μακριά τους αγαπημένους της, τον αδελφό της, τον φίλο της, τον ανεκπλήρωτο έρωτα της, με τον πόλεμο να τον θάβει στα έγκατα της γης, για μια θυσία, για έναν ηρωισμό και να μένουν μονάχα τραύματα και πληγές που δεν επουλωθήκαν ποτέ. Η Βέρα μετατρέπει τις εικόνες σε λέξεις, σε λέξεις βαρύτονες που καταρρακώνουν και στην ανάμνηση στάζουν και κυλούν στο λευκό χαρτί, με μαύρο πηχτό μελανί, με κατακόκκινο πικρό αίμα. Μια συγγραφέας γράφει, δεν πλάθει, δεν ονειρεύεται, αποτυπώνει τη στυγερή, σκληρή πραγματικότητα, τα νεκρά παγωμένα πρόσωπα των στρατιωτών του μετώπου, τα τραυματισμένα. Η Βέρα Μπρίτεν, μια νεαρή παλαίμαχος, σε μια μαρτυρία μας μεταφέρει, ανακαλώντας τις αναμνήσεις της, πίσω σε ουρλιαχτά, κραυγές και ανοιχτά μυαλά στο πεδίο της μάχης.

O σκηνοθέτης Τζέιμς Κέντ μέσα από την μαύρη οπή του φακού,  μπόρεσε να δει κάποιες μορφές, κάποιες εικόνες κάπως παρόμοιες με εκείνες που βίωσε η Βέρα, ενσάρκωσε τη μνήμη της και τη μετέφερε ξανά σε ό,τι με πείσμα και περηφάνια δεν ξέχασε ποτέ, στα πρόσωπα που χαράχτηκαν ζωντανά, ευτυχισμένα στο ποίημα της, στην λογοτεχνική της εκφορά, που με την ζωντανή αφή, με την γλαφυρότητα του, ο χρόνος χάνεται και όλα τραβούν ολοταχώς προς μια αληθοφανή εκτέλεση γεγονότων.

Η Αλίσια Βικάντερ θέλησε να ανυψώσει το πνεύμα της Βέρα, καθοδηγήθηκε και παραδόθηκε στον ψυχισμό της με δέος, η ίδια με ρώμη και αξία στάθηκε στον ρόλο, έκλεψε, κρυφάκουσε, κρυφοκοίταξε αποκόμματα και απομνημονεύματα της ηρωίδας, της πραγματικής ηρωίδας και μας προϊδέασε στο ακέραιο, σε κάτι αυθεντικό πέρα από το σχεδιάγραμμα της ταινίας, σε κάτι ανώτερο, ανθρώπινο…

Η ποίηση ήταν η φωνή που κατηύθυνε συνειρμικά τα αισθήματα, η ανδρική φωνή, η γυναικεία, οι λέξεις, μια ιστορία αγάπης να σαλεύει μέσα στα συντρίμμια του πολέμου, τα πλάνα, όλα διείσδυαν στην πραγματική έννοια του δράματος, του ωχρού, του μαύρου του πένθους, αλλά και κάπου κάπου το ανοιχτό της άνοιξης, του ερώτα, της ευτυχίας του παιχνιδιού, ήταν τόσο άμεσα εφαπτόμενα με την πλοκή και το συναίσθημα.

Βαρύγδουπο και ψυχοφθόρο, με διακυμάνσεις από το θετικό στο αρνητικό συναίσθημα, δίχως υπερβολές, δίχως κραυγές, μονάχα πνιχτά ουρλιαχτά, μια ισορροπία συναισθήματος και αντιληπτικής αφύπνισης, της ειρήνης με πολλά νοήματα, που πήραν εικονική μορφή, όπως ακριβώς τα βίωσε κι εκείνη.

Είναι σπουδαίο, είναι σημαντικό και αναγκαίο να ξεχνάς τον χωρόχρονο και να βουτάς στα βαθιά της αφήγησης, αυτού που διεξάγεται στην οθόνη, σαν να είσαι παρόν, με σάρκα και οστά να είσαι μέρος αυτού που αναπαρίσταται μπροστά σου, με όλο το στυγερό και αποτρόπαιο θέαμα, τη λύπη, την οδύνη,  και αυτό, τόσο τιμητικά η ταινία το εκτέλεσε.

 «Δεν θα φοβηθώ ποτέ μου να αντιμετωπίσω την αλήθεια…» είπε και λυτρωμένη βυθίστηκε στο νερό της λίμνης…

Άντζελα Υζεϊράι

Πρώτη δημοσίευση: 26 Δεκ. 2017, 16:52
Ενημέρωση: 26 Δεκ. 2017, 16:57
Τίτλος:
Testament of youth (Στον έρωτα και στον πόλεμο)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
129
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos