Σύνοψη: Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και με μια τεράστια καριέρα στον χώρο της μοντέρνας τζαζ o Miles Davis (Cheadle) εξαφανίζεται από τη δημόσια σκηνή, επηρεασμένος από τα ναρκωτικά και τα παυσίπονα. Τότε είναι που μπαίνει στη ζωή του ο Dave Braden (Εwan McGregor) ένας μουσικός ρεπόρτερ που ξεκινά να ψάχνει μαζί του μια κλεμμένη κασέτα με ηχογραφήσεις του σπουδαίου Davis. Θα βρει τελικά τη λύτρωση ο Davis για μια ακόμη φορά στην τέχνη του;'

Άποψη: Σε μια σκηνή από το Miles Ahead, ο Miles Davis του 1979 πηγαίνει σε έναν πυγμαχικό αγώνα, παλεύοντας να πάρει πίσω μια μπομπίνα με την μουσική του, ενώ την ίδια στιγμή ο εαυτός του από το 1957 βρίσκεται μέσα στο ρινγκ με την ορχήστρα του και παίζει. Όλη του η ζωή ήταν ένας συνεχής αγώνας. Με τον εαυτό του, με τον ρατσισμό, με τις δισκογραφικές, μα πάνω από όλα με την ασίγαστη επιθυμία του να πάει την μουσική του παρακάτω – να μη μείνει ποτέ του στάσιμος.

Η ταινία που δημιούργησε, συνέγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε ο Don Cheadle παρουσιάζει όλες αυτές τις εναλλαγές στη ζωή και την καριέρα του, σαν ένα μουσικό κομμάτι με τις modal αλλαγές της τζαζ. Και αυτό, το καταφέρνει καλά. Δεν υπάρχει γραμμικότητα στην αφήγηση . Η μία εποχή μπλέκει στην άλλη, πρόσωπα από το παρελθόν αλληλεπιδρούν με το σήμερα και ο Miles του ηθοποιού μοιάζει ανατριχιαστικά με τον αληθινό.

Γυρισμένο από προσωπικό πείσμα του Cheadle, μέσω crowdfunding και με μόλις 350.000$ -ελάχιστα λεφτά ακόμη και για Ελληνική ταινία- το Miles Ahead είναι μία ταινία που έχει ρυθμό και είναι «σωστή» ακόμη και για τους τζαζόφιλους. Αλλά...

Η υπόθεση διαδραματίζεται, βασικά, στο 1979. Ο Miles Davis, μετά από 35 χρόνια ασταμάτητης πρωτοπορίας, αισθάνθηκε άδειος καλλιτεχνικά και προσωπικά και αποσύρθηκε για πέντε χρόνια, σαν ερημίτης στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, αρνούμενος να γράψει μουσική και να παίξει την τρομπέτα του («Τι με κοιτάς;» την ρωτάει κάποια στιγμή) Ώσπου αποφασίζει να ξαναρχίσει. Εκεί λοιπόν, μία μπομπίνα με την καινούργια του δουλειά γίνεται το McGuffin της ταινίας με κάτι κακούς που την κλέβουν και ο Miles γίνεται Dirty Harry για να την πάρει πίσω, με την βοήθεια ενός Σκωτσέζου δημοσιογράφου του Rolling Stone (o Ewan McGregor, με την πιο αστεία περούκα που είδαμε φέτος) Η ιστορία είναι επινοημένη και ο ρόλος του δημοσιογράφου, ήταν μάλλον απαραίτητος για να προχωρήσει η χρηματοδότηση της ταινίας με έναν λευκό σταρ. Το εύρημα όμως αφαιρεί και δεν προσθέτει τίποτε καλό, στην ιστορία μιας έντονης προσωπικότητας που δεν χρειάζονταν καμία φτιαχτή γκανγκστερική πλοκή με κυνηγητά και πιστολίδια για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα.

Ο Don Cheadle κατάφερε να στήσει έναν πολύ ενδιαφέροντα καμβά για να ζωγραφίσει μια πολύχρωμη προσωπικότητα και θα τα κατάφερνε πολύ καλύτερα, εάν έμενε στην πραγματικότητα και δεν την «πάταγε» με ένα αχρείαστο σεναριακό επινόημα. Οι πολύ καλές ερμηνείες (ειδικά της Emayatzy Corinealdi στον ρόλο της συζύγου Frances Taylor) και οι έξυπνες σκηνοθετικές λύσεις ήταν εκεί. Το μόνο που έλειψε ήταν ένα καλό σενάριο. Μια χαμένη ευκαιρία για μια πραγματικά καλή ταινία, αντί για μια ημιτελή τελικά προσπάθεια.

Βασίλης Παπαστεργίου

Πρώτη δημοσίευση: 18 Ιαν. 2017, 18:53
Ενημέρωση: 18 Ιαν. 2017, 18:53
Τίτλος:
Miles Ahead (Μίλια μπροστά)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos