Σύνοψη: Η Maud Lewis, μία ναϊφ Καναδή ζωγράφος του 20ού αιώνα, πάσχει από αρθρίτιδα με αποτέλεσμα τα κόκκαλα της να έχουν παραμορφωθεί και να δυσκολεύεται στην μετακίνηση. Όταν ο αδερφός της πουλάει το σπίτι τους στη Νέα Σκωτία, αναγκάζεται να μετακομίσει. Ο Everett Lewis, ένας ιχθυοπώλης αναζητάει οικιακή βοηθό. Η Maud πηγαίνει να δουλέψει  στο σπίτι του, όπου γνωρίζονται, ερωτεύονται και χάρη σε μία πελάτισσα του Everett καταφέρνει να γίνει γνωστή ζωγράφος, με τα προβλήματα υγείας να μεγαλώνουν.

Άποψη: Η Maud Lewis δεν είναι μία πολύ γνωστή ζωγράφος στην Ευρώπη, είναι όμως από τις σημαντικότερες για την καναδική τέχνη: μέχρι και ο Richard Nixon, ως αντιπρόεδρος των Η.Π.Α., είχε αγοράσει έργο της. Η Aisling Walsh επιλέγει να μας την παρουσιάσει περισσότερο ως άνθρωπο που ζωγραφίζει και λιγότερο ως ζωγράφο και αυτή είναι η επιτυχία της ταινίας. Σε αντίθεση με πολλές βιογραφικές ταινίες καλλιτεχνών που καταλήγουν ως μία αγιογραφία εξυμνώντας το μεγαλείο του ταλέντου τους, η ταινία στέκεται στις πιο μικρές-αλλά όχι ασήμαντες-ανθρώπινες στιγμές. Ποτέ δεν γίνεται μελό, αν και η σκηνοθέτης προσεγγίζει με γλυκύτητα και αγάπη την ηρωΐδα της.

Η Sally Hawkins, που κατάφερε να ξεχωρίσει δίπλα στην Cate Blanchett στο γουντιαλενικό Blue Jasmine και πρόκειται να δώσει άλλη μία σπουδαία ερμηνεία-σύμφωνα με τις πρώτες κριτικές- στο επερχόμενο The Shape of Water, παραδίδει μία οσκαρική ερμηνεία. Καταφέρει να προσδώσει το απαιτούμενο βάθος στον ρόλο που ερμηνεύει, πείθοντάς σε ότι είναι πράγματι η ζωγράφος, ενώ και ο Ethan Hawke την υποστηρίζει επίσης αξιοπρόσεκτα ερμηνευτικά. Τον μεγάλο όμως σκόπελο των βιογραφικών ταινιών, δηλαδή την γραμμική αφήγηση που οδηγεί από το περιθώριο στην επιτυχία και εν τέλει στον θάνατο, ούτε η Maudie καταφέρνει να προσπελάσει.

Και ενώ λίγο-πολύ, χωρίς να ξέρεις τη ζωή της, καταλαβαίνεις πώς θα εξελιχθεί, δεν κουράζει αφενός λόγω της μικρής διάρκειας, αφετέρου το κλείσιμο είναι ευρηματικό, με τους  πραγματικούς Maud και Everett να εμφανίζονται και έτσι να γίνεται ακόμα πιο εμφανές πόσο καλά τους ενσάρκωσαν οι δύο ηθοποιοί, στους οποίους άλλωστε στηρίζεται ολόκληρη η ταινία.

Παύλος Γκουγιάννος

Πρώτη δημοσίευση: 9 Δεκ. 2017, 19:01
Ενημέρωση: 9 Δεκ. 2017, 21:12
Τίτλος:
Maudie (Maudie, το χρώμα της ζωής)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
115
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos