Σύνοψη: Μια μεγαλοφυΐα, ένα παιδί θαύμα που όμως προσπαθούν να το περιορίσουν σε μια φυσιολογική ζωή. Η Μαίρη έχασε την μητέρα της όταν ήταν μωρό και από τότε την κηδεμονία  ανέλαβε ο εργένης θείος της Φράνκ Άντλερ, ο οποίος την μεγάλωσε σε ένα ιδεώδες περιβάλλον. Τα σχέδια όμως ανατρέπονται με την εμφάνιση της μητέρας του,  Έβελιν, η οποία απαιτεί την κηδεμονία της Μαίρης, με μια δικαστική διαμάχη που θα μαρτυρήσει το παρελθόν. Που ανήκουν άραγε τα θαύματα ;

Άποψη: «Δεν τους καταλαβαίνει κανείς, δεν τους βλέπει κανείς» αναφέρει κάποια στιγμή ο Φράνκ (Κρις Έβανς). Ένα θαύμα, ένα παιδί που αποχώρησε από το παιχνίδι για να λύνει εξισώσεις και ανισώσεις, με ένα βλέμμα που σε λιγώνει , που σου δημιουργεί μια ταραχή δίχως να μπορείς να την ερμηνεύσεις. Ένα τραγικό γεγονός θα αποτιμηθεί σαν το «μαύρο πέπλο» του έργου, η αγάπη σκοτώνει και ο Φρανκ προσπαθεί να συμβιβάσει τις μαθηματικές ικανότητες της ανιψιάς του με μια φυσιολογική ζωή κοριτσιού της ηλικίας της. Ποιος όμως είναι κατάλληλος για να μεγαλώσει ένα θαύμα; Ο Φρανκ ή η μητέρα του που εμφανίστηκε ξαφνικά;

Ως δέκτες του σεναρίου που έγραψε ο Τομ Φλιν και της σκηνοθετικής μαεστρίας του Μαρκ Γουέμπ (500 days of summer, The Amazing Spider-Man) η αλήθεια είναι πως αισθανθήκαμε το δράμα ως την ραχοκοκαλιά, με την αγχωτική μουσική να προκαλεί μονίμως δονική ένταση, να σε ωθεί «βίαια» με κατεύθυνση  το τέλος.

Αρκετά  διαπεραστικές σκηνές, όμως  κάπου έχανες την κατανόηση τους, τουλάχιστον προς το τέλος διότι στην αρχή όλα κυλούσαν ομαλά και παραστατικά. Τα εφετζίδικα σαμπλαρίσματα εναρμόνιζαν την εικόνα με την επίκληση στο συναίσθημα, ίσως κάπου θα ήταν ιδεατό να μην υπάρχουν διάλογοι: μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, έτσι δεν λένε; Ε, η ταινία το επαληθεύει συχνά πυκνά.

Ντραμεντί με έμφαση στο δράμα (το κωμικό στοιχείο μάλλον απέτυχε), σχεδιασμένη με προσοχή, αρκετά σωστή δομικά και σεναριακά. Αλλά μια ένσταση:  το τέλος καθυστέρησε πολύ δίχως λόγο , μακρηγόρησε ενώ θα μπορούσε να είχε σταματήσει 15 λεπτά νωρίτερα και όλα θα έμοιαζαν πιο εκρηκτικά. Αλλά, φυσικά, «Τέλος καλό, όλα καλά».

Άντζελα Υζεϊράι

Πρώτη δημοσίευση: 24 Νοε. 2017, 22:29
Ενημέρωση: 24 Νοε. 2017, 22:29
Τίτλος:
Gifted (Χαρισματική)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
101
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos