Σύνοψη: Τρεις πρώην φυλακισμένοι προσλαμβάνονται από έναν μαφιόζο στο Κλίβελαντ για να απαγάγουν το μωρό ενός αντίπαλου κακοποιού.

Άποψη: Στο Dog Eat Dog, κάθονται με βαριά σκιά, τουλάχιστον είκοσι ταινίες που σημάδεψαν τον Αμερικανικό κινηματογράφο τα τελευταία σαράντα χρόνια. Γιατί αυτό συμβαίνει όταν πρωταγωνιστεί ο Νίκολας Κέιτζ και ο Ουίλεμ Ντεφόε, σε μια ταινία που σκηνοθέτησε ο Πωλ Σρέιντερ, ο σεναριογράφος του Taxi Driver και του Raging Bull, και σκηνοθέτης του Blue Collar και του Affliction μεταξύ άλλων.

Το ποιος είσαι βέβαια, και το τι κάνεις τώρα, είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Ο Σρέιντερ λοιπόν, θέλησε να κάνει μία καλτ ταινία με δυο φίλους του και με λίγα λεφτά. Όλο σχεδόν το χαμηλό μπάτζετ το έδωσε στον Κέιτζ, και για να παίξει και ο Ντεφόε, τον έπεισε να του δώσει 100.000$ από την δική του αμοιβή. Όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές, ηθοποιοί και συνεργείο, προήλθαν από μαθητές κινηματογραφικών σχολών.

Τρεις κακοποιοί που γνωρίστηκαν στην φυλακή, ετοιμάζονται για το μεγάλο κόλπο που θα τους βγάλει από την αφραγκία και θα τους επιτρέψει να ζήσουν την μεγάλη ζωή. Στο δρόμο για τον στόχο θα αφήσουν ένα σωρό από πτώματα και την μία γκάφα μετά την άλλη. Γιατί δεν είναι απλά κακοποιοί. Είναι και αθεράπευτα ηλίθιοι. Τόσο ηλίθιοι, που μπροστά τους το Τρίο Στούτζες θα είχε έδρα Φιλοσοφίας στη Σορβόνη.

Ακούγεται διασκεδαστικό, έτσι; Αυτοί οι αστέρες να ενώνονται για να κάνουν την πλάκα τους, και μαζί τους να το ευχαριστηθούμε κι εμείς. Ε, λοιπόν δεν είναι. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά, το να κάνεις καλτ κινηματογράφο, και το να παράγεις ένα σκουπίδι. Δεν έχει νόημα να παρατεθούν λεπτομέρειες. Είναι τζάμπα κόπος. Ο Σρέιντερ θέλησε να κάνει Ταραντίνο εικοσιπέντε χρόνια μετά. Δεν είναι. Ούτε Γκάι Ρίτσι είναι. Ούτε καν, Τζον Γουότερς, αν και θα το ήθελε. Αυτό που έφτιαξε, είναι μια συρραφή από κακόγουστο σπλάτερ, αποτυχημένα ευρήματα της κάμερας και ένα σενάριο, που ούτε καν για χαβαλέ με την παρέα δεν κάνει.

Αρχικά σκέφτηκα να γράψω με χιούμορ για την ταινία αυτή. Υπέφερα όμως τόσο όσο την είδα, που ούτε γι αυτό δεν υπήρχε όρεξη. Το μόνο που την σώζει από το απόλυτο μηδέν, είναι οι δυο πρωταγωνιστές της. Όσο μάπα και να είναι το καρπούζι, σώνουν μια δυο σκηνές με την παρουσία τους.

Εδώ στο Move It, δεν σας ενημερώνουμε απλά για τον κινηματογράφο. Επιτελούμε και κοινωνικό έργο. Ο αρχισυντάκτης, καταδίκασε τον υποφαινόμενο να πετάξει 90 λεπτά από το παράθυρο, για να μην υποφέρετε εσείς, αγαπημένοι μας αναγνώστες. Ένας, φτάνει! Τώρα, τον ψάχνω, να δω τι προηγούμενα είχε μαζί μου...

Βασίλης Παπαστεργίου. 

Πρώτη δημοσίευση: 6 Οκτ. 2017, 18:41
Ενημέρωση: 6 Οκτ. 2017, 20:50
Τίτλος:
Dog eat dog (Η τελευταία αρπαχτή)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
93
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos