Berlinale 18 - "Βlack 47": Μάλλον καταναλώθηκε άφθονη Guinness στα γυρίσματα...

Δημοσίευση: 17 Φεβ. 2018, 14:44
Συντάκτης:

Μια πτυχή της ιρλανδικής ιστορίας, που δεν έχει αποτυπωθεί ξανά κινηματογραφικά, έκανε την πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό τμήμα της φετινής Berlinale. To «Black 47», μια ιστορία εκδίκησης την περίοδο του Μεγάλου Λιμού της Ιρλανδίας (1845-1853), ταξίδεψε το κοινό πίσω σε μια σκληρή εποχή που η ανθρώπινη ζωή δεν είχε καμία αξία. Εδώ η κριτική μας.

Στη συνέντευξη τύπου της ταινίας, ο σκηνοθέτης Λανς Ντέιλι («The good doctor», «Last Days in Dublin») συνοδευόταν από το σύνολο του καστ του, το οποίο περιλαμβάνει τους Χιούγκο Ουίβινγκ (The Matrix Trilogy, V for Vendetta), Τζέιμς Φρέσβιλ (Stanford Prison Experiment), Στίβεν Ρία (The Crying Game), Τζιμ Μπρόντμπεντ (Cloud Atlas, Moulin Rouge!), Μπάρι Κίγκαν (The Killing of a Sacred Deer), Φρέντι Φοξ (Watership Down), Μο Ντανφορντ (Vikings) και Σάρα Γκριν (Penny Dreadful).

μπάρι κίγκανμπάρι κίγκαν

Η συζήτηση ξεκίνησε από το γεγονός ότι το «Black 47» είναι η πρώτη ταινία που ασχολείται με αυτή τη μαύρη σελίδα της ιρλανδικής ιστορίας. «Είναι η πιο σημαντική περίοδος στην ιστορία της Ιρλανδίας και κανείς δεν είχε επιχειρήσει να την μεταφέρει στον κινηματογράφο. Πάντα ψάχνεις για ιστορίες που δεν έχουν ειπωθεί και δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες. Ήταν δύσκολο για μένα να κάνω την ταινία, γιατί το γεγονός έχει μεγάλη βαρύτητα. Είναι επίσης δύσκολο να απεικονίσεις τη δυστυχία και την απελπισία που βίωναν τότε, την οποία ο σύγχρονος νους δεν μπορεί εύκολα να κατανοήσει»  ήταν τα λόγια του Ντέιλι.

στίβεν ρίαστίβεν ρία

«Ο Λιμός επηρέασε την Ιρλανδία σε τέτοιο βαθμό που τα αποτελέσματά του φτάνουν μέχρι και το σήμερα. Ο πληθυσμός της Ιρλανδίας δεν έχει αποκατασταθεί, παραμένει χαμηλότερος από τον αριθμό που γνωρίζουμε πριν τον Λιμό» δήλωσε ο Ουίβινγκ, που υποδύεται έναν Άγγλο επιθεωρητή που καλείται να συλλάβει έναν Ιρλανδό λιποτάκτη του αγγλικού στρατού, που μαζί είχαν υπηρετήσει στον τότε πόλεμο στο Αφγανιστάν.

«Οι δυο αυτοί χαρακτήρες είναι  άνθρωποι που έχουν εκπαιδευτεί για να σκοτώνουν. Ο κόσμος στον οποίο ζουν τους έχει τραυματίσει ανεπανόρθωτα, αλλά τους συναντάμε σε ένα σημείο της ζωής τους όπου οδηγούνται σε μια εσωτερική αφύπνιση» πρόσθεσε ο Αυστραλός ηθοποιός.

τζιμ μπρόουντμπενττζιμ μπρόουντμπεντ

Ο έτερος Αυστραλός Τζέιμς Φρέσβιλ, που υποδύεται τον Ιρλανδό λιποτάκτη που εκδικείται για το θάνατο των μελών της οικογένειάς του, μίλησε για τα Κέλτικα που έμαθε για τον ρόλο και δήλωσε ότι έχει πολλές φακίδες, άρα μπορεί να παίξει τον Ιρλανδό με επιτυχία. «Υπάρχει βέβαια μια ολόκληρη προϊστορία ηθοποιών που έρχονται στην Ιρλανδία για να παίξουν σε ταινίες υιοθετώντας μια απαίσια ιρλανδική προφορά» είπε στο σημείο αυτό ο Ντέιλι.

Στην πορεία της συνέντευξης, ο παλαίμαχος Τζιμ Μπρόντμπεντ, που εμφανίζεται στο «Black 47» ως ένας Άγγλος Λόρδος που αφήνει τους Ιρλανδούς να πεθαίνουν της πείνας, πέταξε μια ωραιότατη σπόντα για τους συμπατριώτες του, λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ για να βρει Άγγλους πολιτικούς του σήμερα που να έχουν την ίδια αίσθηση ανωτερότητας με αυτή που επιδεικνύει ο χαρακτήρας μου.»

σάρα γκρινσάρα γκριν

Τέλος, ο Φρέσβιλ την είπε στον Ουίβινγκ για την κατανάλωση αλκοόλ του δεύτερου. Χαρακτηριστικά, όταν ο Ουίβινγκ δήλωσε ότι ήταν μαθητής σε σχολείο στην Αγγλία, όπου θυμάται να μαθαίνει για τον Μεγάλο Λιμό στο μάθημα της Ιστορίας, ο Ντέιλι τον ρώτησε αν πήγαινε σε καθολικό σχολείο (σημ: στην Ιρλανδία η επικρατέστερη θρησκεία είναι ο Καθολικισμός). Πριν προλάβει να απαντήσει, ο Φρέσβιλ γύρισε και τον ρώτησε μήπως πήγε σε… αλκοολικό σχολείο!

Μάλλον έπεσε πολύ ιρλανδικό ουίσκι και Guinness στα γυρίσματα, αλλά θα μάθετε περισσότερα για αυτό στις αποκλειστικές συνεντεύξεις που έχει εξασφαλίσει το MOVE IT με τους συντελεστές της ταινίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos