Berlinale 18 - Τελετή έναρξης: ένα παράξενο συνονθύλευμα

Δημοσίευση: 16 Φεβ. 2018, 01:15
Συντάκτης:

Ταινία έναρξης της 68ης Μπερλινάλε στο κόκκινο χαλί το Isle of Dogs του Wes Anderson, με βαθύ ιαπωνικό αλλά και πολιτικό χρώμα.

Γύρω στις 6 το απόγευμα -ώρα Γερμανίας- άρχισαν να έρχονται και οι πρώτοι καλεσμένοι, κυρίως από τη γερμανική σκηνή. Πρόσωπα όπως ο σκηνοθέτης Dietrich Brueggemann με την αδερφή του Anna Brueggemann, ηθοποιό και σεναριογράφο, φιγουράρισαν στο κόκκινο χαλί με ιδιαιτέρως εκκεντρικές εμφανίσεις Το δίδυμο Brueggemann το γνωρίσαμε στην Αθήνα πριν μερικά χρόνια, όταν ο Dietrich βρέθηκε στη χώρα μας για να παρουσιάσει την ταινία του Stations of the Cross. Η Anna επίσης ξεκίνησε το hashtag #NobodysDoll στο Twitter θέλοντας να προωθήσει το να μην φορούν οι γυναίκες γόβες αλλά πιο άνετα και βολικά παπούτσια, ακόμα και στις επίσημες εμφανίσεις. Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν και ο Oliver Masucci, βέβαια, από τη σειρά Dark, με ένα σκοτεινό παρουσιαστικό, όπως τον έχουμε συνηθίσει.

Μπιλ MαρεϊΜπιλ Mαρεϊ

Κατά τις 7 άρχισαν να έρχονται και οι συντελεστές της ταινίας. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Dieter Kosslick εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα χρονικά με μαύρο κασκόλ, το οποίο συζητήθηκε. «Τι θέλετε να σας πω; Γιατί νομίζετε πως φόρεσα μαύρο κασκόλ;» απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου, ίσως κάπως ενοχλημένος από την κλισέ ερώτηση που του απευθύνθηκε. Παρόλα αυτά έδωσε την απάντηση πως «η φετινή Μπερλινάλε ασχολείται και ανοίγει συζητήσεις δύσκολων θεμάτων» και θεώρησε πρέπον να αλλάξει σε μαύρο κασκόλ την φετινή του αμφίεση. Όμως δεν ήταν μονάχα εκείνος που επέλεξε το μαύρο. Η Cecile de France έφτασε στο χαλί με ένα λευκό παλτό, φωτογραφήθηκε και ξαφνικά με μία μαεστρική κίνηση το αφαίρεσε και παρουσίασε το μαύρο της φόρεμα. Οι φαν -φανερά λιγότεροι, για κάποιον παράξενο λόγο, συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές- άρχισαν να ουρλιάζουν όλο ενθουσιασμό.

Πατρίτσια ΚλάρκσονΠατρίτσια Κλάρκσον

Καθώς οι συντελεστές της ταινίας έφταναν ο ένας μετά τον άλλο, ένα ελαφρό χιόνι έπεφτε από τον ουρανό και στο φόντο ακούγονταν ήχοι ιαπωνικοί, με τύμπανα που είχαν τοποθετηθεί πάνω στο χαλί. Τότε εμφανίστηκε ο Bill Murray και ο Wes Anderson και άρχισαν να παίζουν οι ίδιοι τύμπανα, κάτι που δεν περίμεναν οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι, με τον Jason Schwartzman να τους τραβάει βίντεο όλο ενθουσιασμό. Η Tilda Swinton -η οποία νωρίτερα δεν χωρούσε στη συνέντευξη τύπου και είπε να καθίσει με τους δημοσιογράφους!- εμφανίστηκε με ένα κομψό σμόκιν και φωτογραφήθηκε δίπλα στη Greta Gerwig, που λαμποκοπούσε σε ένα φόρεμα με χρυσές κεντημένες λεπτομέρειες, την οποία και συνεχάρησαν ίσως και όλοι όσοι της μίλησαν για το Lady Bird και την Οσκαρική της υποψηφιότητα. Η Patricia Clarkson αγκαλιάστηκε με τον Dieter σε μία ιδιαίτερη τρυφερή επανασύνδεση και ο Liev Schreiber με τον Bryan Cranston τριγύριζαν στο κόκκινο χαλί με χαλαρότητα, έως ότου αποχώρησαν διακριτικά.

Ένα παράξενο συνονθύλευμα η φετινή έναρξη, με άλλους καλεσμένους να προωθούν το μαύρο ντύσιμο προσπαθώντας να το κάνουν να συμβολίσει το #MeToo, σαν να ‘κοπιάρουν’ αδέξια τις Χρυσές Σφαίρες, ενώ άλλες παρουσίες να μην έχουν καταλάβει τι συμβαίνει και να ντύνονται διαφορετικά, ο καθένας να θέλει να προωθήσει την κοσμοθεωρία του -κάτι που σε ένα βαθμό, φυσικά είναι θεμιτό- αλλά γενικότερα μία παράξενη ασυνεννοησία, υπό τις ιαπωνικές ιαχές στο χαλί. Απολύτως κατανοητό και αξιοθαύμαστο μόλις μερικές εβδομάδες νωρίτερα το dress code να επιλέχθηκε να βαφτεί μαύρο, αλλά μήπως θα πρέπει σιγά σιγά να σταματήσουν να αναστατώνουν τις ντουλάπες τους οι καλλιτέχνες και να ανακυκλώνουν τις ίδιες τετριμμένες ιδέες και να ασχοληθούν σοβαρά με τη γυναικεία ανισότητα και εκμετάλλευση;

Πρώτη δημοσίευση: 16 Φεβ. 2018, 01:15
Ενημέρωση: 16 Φεβ. 2018, 02:38
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos