Berlinale 18 - Λαβ Ντίαζ: "To σινεμά είναι μια μορφή επανάστασης"

Δημοσίευση: 25 Φεβ. 2018, 14:37
Συντάκτης:

Στο πλαίσιο της προβολής του (ατελείωτου... θυμηθείτε την γνώμη μας εδώ) «Season of the Devil» του Lav Diaz στην 68η Berlinale, ακολούθησε και συνέντευξη τύπου με πολλούς από τους ηθοποιούς και φυσικά και τον σκηνοθέτη. Παράξενη συνέντευξη τύπου, αφού ο Diaz δεν απαντούσε ιδιαιτέρως στις ερωτήσεις και όταν το έκανε, οι απαντήσεις του δεν ξεπερνούσαν τις 2-3 σύντομες προτάσεις, με αποτέλεσμα να αναλαμβάνουν να τις συνεχίσουν είτε οι ηθοποιοί, είτε οι παραγωγοί της ταινίας.

Παρόλα αυτά, ένα είναι σίγουρο. Ήταν φανερό πως όλοι οι Φιλιππινέζοι καλλιτέχνες χαρακτηρίζονταν από ιδιαίτερη αγάπη για την πατρίδα τους και ήθελαν να κάνουν μία βαθιά πολιτική ταινία: «Για ένα είμαστε σίγουροι ό,τι κι αν γίνει. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Το σινεμά είναι ένα είδος επανάστασης και αντίστασης. Πρέπει να θυμάσαι το παρελθόν και να βασίζεσαι στη μνήμη», ειπώθηκε από πολλά στόματα του πάνελ.

Ο Diaz σχολίασε τον χαρακτηρισμό της ταινίας του ως ροκ όπερα ως κάτι που δεν προήλθε από τον ίδιο. «Η ιδέα και ο χαρακτηρισμός για μιούζικαλ και ροκ όπερα ήρθε από τη Bianca (σ.σ. τη παραγωγό της ταινίας Bianca Balbuena) γιατί εγώ ήθελα να γράψω μία ταινία κι όχι ένα μιούζικαλ. Αλλά την πήρα τηλέφωνο και μου το είπε και εν τέλει φάνηκε καλή ιδέα και εξελίχθηκε έτσι». Πάντως ο ίδιος έγραψε 33 κομμάτια και τραγούδησε και το τελευταίο στους τίτλους τέλους της ταινίας.

H Balbuena επίσης συμπλήρωσε πως «Θέλαμε να είμαστε κομμάτι από κάτι μεγαλύτερο από τους εαυτούς μας. Θέλαμε να γίνουμε κομμάτι της επανάστασης. Θέλω πολύ η ταινία να προβληθεί και στις Φιλιππίνες, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα».

H Bituin Escalante προσπαθώντας να εξηγήσει από πού προέκυψε το τραγούδι, μίλησε για τα a capella που τραγουδάνε στις Φιλιππίνες. «Άμα δει κανείς την ιστορία της χώρας πάντοτε οι Φιλιππινέζοι μιλούσαν από την καρδιά τους και τραγουδούσαν a capella από την καρδιά».

H Shaina Magdayao πάλι μίλησε για τον Diaz και πως «στην αρχή είχα άγχος για το τραγούδι και για το εάν θα είμαι καλή σε αυτό, αλλά ο Lav, με τον οποίο δούλευα για πρώτη φορά, με στήριξε πολύ και ήταν δίπλα μου συνέχεια».

Όμως ο Diaz κατέληξε μιλώντας για όλον τον φασισμό που υπάρχει παντού πλέον: «Τώρα έχουμε παντού την ίδια ιστορία· οι φασίστες είναι παντού. Πρέπει να κατανοήσουμε την πραγματικότητα. Και αυτός ο Trump, επίσης, είναι ένας από τους μεγαλύτερους φασίστες. Μπορείς να πεις την ιστορία του και ερωτική ιστορία, όπως το βλέπει. Δηλώνει πως αγαπά τόσο την Αμερική, η οποία όμως υποφέρει εξαιτίας του. Πρέπει να κατανοήσουμε την πραγματικότητα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Scoop

Scoop

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, αυτό το δράμα παρουσιάζει εκ των έσω πώς οι...
18 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos