Berlinale 18 – Γουίλεμ Νταφόε: «Ο Λαρς Φον Τρίερ είναι πολύ στοργικός!»

Δημοσίευση: 21 Φεβ. 2018, 00:40
Συντάκτης:

Ο θρυλικός Γουίλεμ Νταφόε, ο οποίος έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1980 στην «Πύλης της Δύσεως» του Μάικλ Τσιμίνο, δεν είναι μόνο ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς των τελευταίων 40 χρόνων, αλλά και μια επιβλητική φυσιογνωμία που δεν μοιάζει με καμία άλλη.

Ο Νταφόε βρέθηκε στο Βερολίνο για να παραλάβει το Τιμητικό Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην 68η Berlinale και παραχώρησε μια απολαυστική συνέντευξη στους δημοσιογράφους. Έχοντας διαρκώς αυτό το χαρακτηριστικό πονηρό χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του, μίλησε αρχικά για το είδος των ταινιών που τον ελκύουν: «Μου αρέσουν οι καταστάσεις που ξεφεύγουν από τα πλαίσια της καθημερινότητας. Μου αρέσουν επίσης οι σκηνοθέτες που ξέρουν τι θέλουν να πουν και έχουν ένα όραμα το οποίο χαίρομαι να υπηρετώ, όπως ο Λαρς Φον Τρίερ. Ο Τριερ ξέρει πολύ καλά τι είναι κινηματογραφικό και τι όχι. Η συνεργασία μαζί του είναι πάντα διασκεδαστική και σου δίνει ενδιαφέροντα πράγματα να κάνεις.»

Ο Νταφόε είναι ένας χαμαιλεοντικός ηθοποιός, που έχει ερμηνεύσει μεταξύ άλλων τον Γερμανό ηθοποιό Μαξ Σρεκ (ο βρικόλακας Νοσφεράτου την ομώνυμης ταινίας του 1922), τον Χριστό (στον «Τελευταίο Πειρασμό» του Μάρτιν Σκορσέζε), αλλά και τον «Αντίχριστο» του Λαρς Φον Τρίερ. Τι έχει να πει για αυτούς τους ρόλους του;

«Όταν έπαιζα τον Μαξ Σρεκ ήμουν τόσο παραμορφωμένος από το μακιγιάζ, που δεν αναγνώριζα πια τον εαυτό μου. Όσον αφορά τον ρόλο του Χριστού (εδώ έκανε μια μικρή παύση),  ήταν σίγουρα πολύπλοκος!»

Ο Νταφόε ξεκίνησε την καριέρα του από  το θέατρο και συνεχίζει να εμφανίζεται σε παραστάσεις. «Στο θέατρο ανέπτυξα την ευαισθησία μου και την αγάπη μου για την υποκριτική. Το θέατρο είναι κάτι που έχω ανάγκη να κάνω από καιρό σε καιρό, γιατί το θεωρώ σημαντικό και πολύ πιο σωματικό, τουλάχιστον σε σχέση με τα γυρίσματα μιας ταινίας.»

Ποιος θεωρεί ότι είναι ο σημαντικότερος ρόλος που έχει ερμηνεύσει μέχρι σήμερα; «Μου είναι δύσκολο να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Κατά τη γνώμη μου, ένας ηθοποιός δεν πρέπει να έχει προτιμήσεις. Δεν μου αρέσει να συγκρίνω ρόλους μεταξύ τους, μου φαίνεται στενάχωρο. Μπορώ να αντλήσω ικανοποίηση τόσο από έναν μικρό όσο και από έναν μεγαλύτερο ρόλο. Ξέρω ότι έχω τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία μου ως ηθοποιός.» Όταν ρωτήθηκε ποια είναι τα αδύνατα σημεία του, απάντησε γελώντας ότι αυτό είναι κάτι που αφήνει στην κρίση τρίτων.

Ο Νταφόε δεν έχει εμφανιστεί ακόμα σε κάποιο τηλεοπτική σειρά, έχω δανείσει μόνο τη φωνή του σε 2 επεισόδια των Simpsons. Είναι συνειδητή του απόφαση να απέχει από το συγκεκριμένο μέσο; «Δεν είμαι αρνητικός στο ενδεχόμενο, θα εξέταζα πιθανές προτάσεις, αλλά η απόφασή μου θα κρινόταν από τις λεπτομέρειες. Δεν με ελκύει η τηλεόραση και πιστεύω ότι έχει τεράστια διαφορά από τον κινηματογράφο. Οι ταινίες έχουν μια ξεχωριστή δύναμη, μια ποίηση που δεν υπάρχει στην τηλεόραση.»

Έχοντας την εμπειρία τεσσάρων δεκαετιών στην αμερικανική βιομηχανία κινηματογράφου, ήταν το Χόλιγουντ τελικά αυτό που περίμενε όταν έκανε τα πρώτα του βήματα και ποια θεωρεί ότι είναι η σημερινή κατάσταση;

«Αν ήμουν συγγραφέας, θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο για όλα αυτά. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ποτέ προσδοκίες από το Χόλιγουντ, δεν ήταν ο σκοπός μου να τα καταφέρω εκεί. Ήθελα να γίνω θεατρικός ηθοποιός, όπως και έγινε, μέχρι που με προσέγγισε κάποιος και μου πρότεινε έναν ρόλο σε κινηματογραφική ταινία. Νομίζω ότι η δημιουργία μιας ταινίας είναι μια πιο δημοκρατική διαδικασία πλέον, ειδικά με τα τεχνολογικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι κινηματογραφιστές, αλλά η διανομή ταινιών έχει γίνει πιο δύσκολη.»

Υπάρχουν κάποιοι ρόλοι που έχει ως όνειρο να ερμηνεύσει; «Οι ταινίες και το θέατρο είναι ακόμα ένα μυστήριο για μένα, καθώς τα πράγματα αλλάζουν διαρκώς και μπορείς πάντα να κάνεις κάτι διαφορετικό. Αυτό που πραγματικά επιθυμώ είναι να είμαι χρήσιμος ως ηθοποιός. Η συγκέντρωση που απαιτείται για μια ερμηνεία με κάνει να νιώθω ότι ζω το τώρα με έναν τρόπο που δεν μου προσφέρει η καθημερινή ζωή. Ψάχνω λοιπόν για ευκαιρίες και καταστάσεις που θα μου δώσουν τη δυνατότητα να νιώσω αυτό το συναίσθημα, να νιώσω τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, όσον καιρό θα είμαι ακόμα ζωντανός.»

Όταν αναφέρθηκε η ταινία του «The Florida Project», για την οποία είναι υποψήφιος για να κερδίσει το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του, ο Νταφόε είχε να πει μόνο τα καλύτερα: «Το Florida Project είναι μια ταινία που αγαπώ πολύ και είμαι πολύ περήφανος που ήμουν κομμάτι της. Είναι ένα μικρό πορτραίτο της κοινωνίας και έχει ένα έντονο μήνυμα κοινωνικής υπευθυνότητας και συμπόνιας.»

Το ζήτημα της ηλικίας του (62), θίχτηκε στη συνέχεια από μια δημοσιογράφο και ο Νταφόε έπαιξε τον θιγμένο, σηκώνοντας έκπληκτος το φρύδια του και αναφωνώντας «είμαι εγώ ηλικιωμένος; Πώς τολμάτε; Δεν έχετε ιδέα πόσο απαίσιο είναι , κυρία μου!» Γέλια ξέσπασαν στην αίθουσα και συνέχισε σε πιο σοβαρό τόνο: «Το καλύτερο πράγμα του να μεγαλώνεις είναι ότι τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα. Μου αρέσει το ότι μεγαλώνω και νομίζω ότι τώρα μου δίνονται περισσότερες ευκαιρίες απ’ ότι όταν ήμουν νεότερος. Αυτό μάλλον γίνεται γιατί επένδυσα επιλέγοντας να κάνω πολλές και διαφορετικές ταινίες και τώρα αυτή η επένδυσή αποφέρει καρπούς.»

Ποια συμβουλή θα έδινε στον 20χρονο εαυτό του; «Δεν θέλετε να γνωρίσετε τον 20χρονο εαυτό μου. Δεν ήταν πολύ καλός χαρακτήρας» απάντησε αστειευόμενος.

Πώς αισθάνεται που βρίσκεται στο Βερολίνο; «Το Βερολίνο είναι ένα μέρος που κουβαλάω πάντα στο μυαλό μου. Μπορεί να μην έχω ζήσει εδώ, αλλά έχω γυρίσει ταινίες, έχω παίξει σε θεατρικά έργα και έχω επισκεφτεί την πόλη αυτήν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πτώση του Τείχους. H Berlinale είναι ένα από τα καλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου και είμαι συγκινημένος για το βραβείο που θα παραλάβω. Τα φεστιβάλ είναι σημαντικά για εμένα, καθώς προβάλλουν τις ταινίες του επιλέγω να παίξω και τις ταινίες που μου αρέσουν.»

Ποια είναι η σχέση του με την τεχνολογία; «Δεν είμαι ο μεγαλύτερος φαν της τεχνολογίας. Παλιά οι άνθρωποι κοιτούσαν ο ένας τον άλλο στο δρόμο και τώρα κοιτάνε τα κινητά τους. Αυτό είναι μια σύγχρονη τραγωδία. Και το χειρότερο είναι ότι οι άνθρωποι έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι πιο ελεύθεροι.»

Τον έχει κάνει ποτέ σκηνοθέτης να κλάψει; «Εγώ κάνω τον εαυτό μου να κλάψει ή άλλα πράγματα θα με κάνουν να κλάψω. Δεν μπορώ να δουλέψω επιτυχημένα με ανθρώπους που κακοποιούν συναισθηματικά τους γύρω τους και προσπαθούν να πατήσουν τα κουμπιά σου. Για την ιστορία, ο Λαρς Φον Τρίερ δεν είναι έτσι, είναι πολύ στοργικός.»

Στο τέλος της συνέντευξης, του τέθηκαν τρία διλήμματα: είναι οργανωμένος ή ακατάστατος; Τίποτα από τα δύο. Είναι παθιασμένος ή λογικός; Και τα δύο! Είναι τύπος της εξοχής ή της πόλης: «Και τα δύο! Τα θέλω όλα!» ήταν οι τελευταίες του λέξεις.

Και η αλήθεια είναι ότι ο Γουίλεμ Νταφόε απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι του αξίζει να έχει ό,τι επιθυμεί!

Πρώτη δημοσίευση: 21 Φεβ. 2018, 00:40
Ενημέρωση: 21 Φεβ. 2018, 00:44
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos