Berlinale 16 - "Chi-raq": Χωρίς ειρήνη, γ@μήσι δεν θα γίνει!!

Δημοσίευση: 23 Φεβ. 2016, 02:58
Συντάκτης:

Chi-raq - 6,5/10

Βρισκόμαστε στο σημερινό Σικάγο, το οποίο οι ντόπιοι rappers συνηθίζουν να αποκαλούν Chi-Raq, ένεκα του γεγονότος πως περισσότεροι Αμερικανοί έχουν χάσει εκεί τη ζωή τους τα τελευταία 15 χρόνια, εξαιτίας του συνεχιζόμενου ανταρτοπόλεμου ανάμεσα στις τοπικές συμμορίες, παρά στις πρόσφατες επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή. Η νεαρή Λυσιτράτα, ερωμένη ενός gangsta rapper, με αφορμή το θάνατο ενός παιδιού από αδέσποτη σφαίρα, σκαρφίζεται ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, το οποίο μπορεί να αλλάξει τα πράγματα: να πείσει τις γυναίκες της πόλης της να κυρήξουν αποχή από το σεξ, μέχρις ότου οι άντρες να πάψουν τις εχθροπραξίες και να επέλθει ειρήνη. Κανείς, ωστόσο, δεν είναι έτοιμος για τις διαστάσεις που θα λάβει το κίνημά τους.

Αντλώντας προφανή έμπνευση από τη “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη, ο Σπάικ Λι (“Do the Right Thing”, “Malcolm X”, “25th Hour”) παραφράζει το σύνθημα “make love, not war” που αντηχούσε απ' άκρη σ' άκρη στην Αμερική των sixties ως αντίδραση στον πόλεμο του Βιετνάμ, και φτιάχνει το... “no peace, no pussy” (ή, επί το ελληνικότερον, “χωρίς ειρήνη, γ@μήσι δεν θα γίνει!!”, γιατί, ναι, στην ταινία περιλαμβάνονται και σκηνές διαδήλωσης ενός γκρουπ γυναικών από την Αθήνα, με φόντο την Ακρόπολη βεβαίως-βεβάιως...). Και γύρω από αυτό ξεδιπλώνει μια ξέφρενη όσο και ευρηματική μουσική δραμεντί γεμάτη αγανάκτηση, άφθονο γλυκόπικρο χιούμορ, πηγαίο σαρκασμό, γνήσια επαναστατικότητα και μπόλικη hip-hop μουσική, ξαναβρίσκοντας, ως ενα σημείο, τον παλιό καλό του εαυτό.

Το “Chi-Raq”, το οποίο έχει άφθονα στοιχεία από μιούζικαλ, με τους πρωταγωνιστές του συχνά να “ραπάρουν” τις ατάκες τους, διαθέτει αρκετές δυνατές στιγμές, με γυναίκες όλων των ηλικιών, με επικεφαλής την απίθανη Άντζελα Μπάσετ και την ακαταμάχητα σέξι Τεγιόνα Πάρις, να επιστρατεύουν τον έμφυτο δυναμισμό τους, προκειμένου να κάνουν λιανά τα φεμινιστικά, αντιρατσιστικά και, κυρίως, φιλειρηνικά μηνύματα της ταινίας, βρίσκοντας σταδιακά συμπαράσταση και πέραν των αμερικανικών συνόρων. Σημαντικό ρόλο στα τεκτενόμενα, εξάλλου, παίζει και ο πατέρας Μάικ Κόρινταν (ο Τζον Κιούζακ σε ένα ρόλο βασισμένο στον ντόπιο ακτιβιστή ιερέα Michael Louis Pfleger), με τα παθιασμένα κυρήγματά του να αφυπνίζουν συνειδήσεις, όπως παρακολουθούμε σε μια από τις καλύτερες σκηνές της ταινίας, ενώ ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον είναι απλά απολαυστικός στο ρόλο του καυστικού σχολιαστή των γεγονότων με το γνώριμο εκρηκτικό του στυλ.

Κι ενώ το στοιχείο της υπερβολής είναι διάχυτο (και ανά στιγμές έως και ενοχλητικό), από το έντονο σατιρικό ύφος και τις θεατρινίστικες ερμηνείες, μέχρι τους πομπώδεις διαλόγους και κάποιες συζητήσιμες στυλιστικές επιλογές, υπάρχουν σκηνές που δεν είναι διόλου λειτουργικές, ενώ κάποιες άλλες απλώς “ξεχειλώνουν” την ήδη “τσιμπημένη” διάρκεια της ταινίας.

Η ουσία είναι, πάντως, πως το “Chi-Raq” καταφέρνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να περάσει τα διάφορα μηνύματά του, επιβεβαιώνοντας πως, αν μη τι άλλο, ο Σπάικ Λι παραμένει μάχιμος.      

Θυμηθείτε εδώ τα πολλά ενδιαφέροντα που ειπώθηκαν στην συνέντευξη τύπου της ταινίας στην φετινή Berlinale.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos