Θεσσαλονικη 16: "Layla M" - Η γυναίκα και η τζιχάντ

Δημοσίευση: 5 Νοε. 2016, 22:02
Συντάκτης:

Φέτος το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιχειρεί να προσεγγίσει τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας μέσα από ένα ξεχωριστό αφιέρωμα με τίτλο «2 ή 3 πράγματα που ξέρω γι’ αυτήν» (με ελεύθερη είσοδο για το κοινό), εμπνευσμένο από την αξέχαστη ταινία του Ζαν Λικ Γκοντάρ. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, το οποίο περιλαμβάνει 5 ταινίες που υπογράφουν γυναίκες σκηνοθέτιδες από όλο τον κόσμο, η αρχή έγινε με το φιλμ "Layla M" της Μάικε ντε Γιονγκ.
Η σκηνοθέτιδα της ταινίας και ο σεναριογράφος Γιαν Εϊλάντερ, οι οποίοι έδωσαν το παρών στην προβολή, μετά την ολοκλήρωσή της είχαν την ευκαιρία για μια ανοιχτή συζήτηση με τους θεατές, οι οποίοι χειροκρότησαν θερμά τους συντελεστές, αλλά και την ταινία.

Στο Λάιλα Μ., μια νεαρή μουσουλμάνα που ζει στο Άμστερνταμ απαρνιέται την οικογένειά της και το δυτικό τρόπο ζωής, για να παντρευτεί στα κρυφά και να ακολουθήσει το δρόμο της πίστης της. Ωστόσο, οι λάθος επιλογές γρήγορα την παγιδεύουν στο φανατισμό και τα δίχτυα της τζιχάντ. 
Σε ερώτηση που έγινε στους συντελεστές του φιλμ σχετικά με το αν η υπόθεση εμπνέεται από αληθινά γεγονότα, η Μάικε ντε Γιονγκ απάντησε ότι το σενάριο βασίστηκε τόσο σε αληθινές ιστορίες κοριτσιών που έζησαν παρόμοιες καταστάσεις όσο και σε έρευνα που έκανε ο σεναριογράφος της ταινίας. Η ίδια επισήμανε επιπλέον ότι η Ολλανδία βιώνει αντίστοιχες εντάσεις εδώ και αρκετά χρόνια, θυμίζοντας στο κοινό την περίπτωση του Ολλανδού σκηνοθέτη Τέο βαν Γκογκ, που δολοφονήθηκε πριν δώδεκα χρόνια στο Άμστερνταμ από έναν μουσουλμάνο μαροκινής καταγωγής με αφορμή μια μικρού μήκους ταινία του, η οποία είχε σαν θέμα τις γυναίκες του Ισλάμ. Σε αντίλογο, ο Γιαν Εϊλάντερ τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού σε βάρος μουσουλμάνων μεταναστών, ενώ το ακροδεξιό κόμμα της Ολλανδίας στις τελευταίες εκλογές είχε ως σύνθημα τη φράση «Λιγότεροι μετανάστες στην Ολλανδία». «Νομίζουμε ότι ακριβώς επειδή το κλίμα είναι τεταμένο στην Ολλανδία εξαιτίας αυτού του θέματος, οδηγηθήκαμε κάπως έτσι στην απόφαση να γυρίσουμε την ταινία. Από εκεί και πέρα, δεν θέλαμε να κρίνουμε τους ήρωές μας, αλλά να μοιραστούμε την ιστορία τους. Το κοινό θα κρίνει εν τέλει τι ήταν σωστό και τι όχι», τόνισαν οι δύο δημιουργοί.

«Η ιστορία μας είναι συνηθισμένη, αλλά αυτό που διαφοροποιείται είναι πως οι χαρακτήρες επιλέγουν το περίγραμμά της να κινηθεί σε ακραίες και επικίνδυνες καταστάσεις», υπογράμμισαν οι συντελεστές της ταινίας, ενώ δεν παρέλειψαν να υπενθυμίσουν και το ζήτημα των προκαταλήψεων που υπάρχει στην ολλανδική κοινωνία. «Βασικό στοιχείο της μαροκινής νεολαίας είναι ο θυμός. Κι αυτό, γιατί αντιμετωπίζονται ως κάτι ιδιαίτερο, γεγονός που οδηγεί αρκετές φορές και σε προκαταλήψεις και σε αντίστοιχες κοινωνικές συμπεριφορές», πρόσθεσαν οι ίδιοι.
Η σκηνοθέτιδα Μάικε ντε Γιονγκ σχολίασε ότι «προσπαθήσαμε να αφηγηθούμε όσο το δυνατόν πιο πολλές και διαφορετικές πτυχές του θέματος, επιλέγοντας αρκετές γυναίκες ως ηρωίδες στην αφήγησή μας, αφού σκοπός της ταινίας ήταν να αναδείξει τα πολλά και διαφορετικά επίπεδα της σχέσης του Ισλάμ με τις γυναίκες». Από την πλευρά του, ο σεναριογράφος Γιαν Εϊλάντερ επισήμανε πως όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας ξέσπασε ο πόλεμος στην Συρία: «Θέλαμε να πάμε στη Συρία για να κάνουμε γυρίσματα, ωστόσο όσο περνούσε ο καιρός και βλέπαμε την ένταση των συγκρούσεων, καταλάβαμε ότι η μετακίνηση αυτή δεν ήταν και τόσο απλή».

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos