Θεσσαλονίκη 14 - Δευτέρα 3/11: Το MOVE IT προτείνει

Δημοσίευση: 3 Νοε. 2014, 12:20

 

Το ΜΟVE IT προτείνει καθημερινά τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Eννοείται ότι δεν αναφερόμαστε ξανά φιλμ που έχουμε προτείνει τις προηγούμενες ημέρες...

MODRIS

17.30 - Ολύμπιον

Λετονία-Γερμανία-Ελλάδα, 2014, 98'. Σκηνοθεσία: Γιούρις Κουρσιέτις. Ηθοποιοί: Κρίστεπς Πίκσα, Ρεζίγια Κάλνινα. Ο έφηβος Μόντρις είναι εθισμένος στο τζόγο, μια εμμονή που λειτουργεί ως μοναδική διέξοδος σε μια καταπιεστική καθημερινότητα. Ολομόναχος, έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρότητα και τον παραλογισμό του ενήλικου κόσμου, θέτοντας παράλληλα ως σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει τις ρίζες του. Βασιζόμενος σε αληθινά γεγονότα, αλλά με ευαίσθητη και συμπονετική ματιά, ο Γιούρις Κουρσιέτις βάζει στο μικροσκόπιο την εφηβική ψυχοσύνθεση και μας δίνει ένα λιτό όσο και γεμάτο ζωντάνια δράμα ενηλικίωσης, το οποίο δεν «βαραίνει» ούτε λεπτό τον θεατή. Με τρόπο εξαιρετικά ανθρώπινο, η ταινία απλώνει χέρι βοηθείας όχι μόνο στον ήρωά της, αλλά και σε όλους όσους έχουν χάσει το δρόμο τους και απλά χρειάζονται μια δεύτερη ευκαιρία. Ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν.

AΡΚΤΙΚΗ

18.00 - Σταύρος Τορνές

Ισπανία, 2014, 78'. Σκηνοθεσία: Γκάμπρι Βελάσκεζ. Ηθοποιοί: Βίκτορ Γκαρσία, Χουανλού Σεβιλιάνο, Ντέμπορα Μπόργκες. «Οικογένεια εναντίον απομόνωσης»: Ο Σιμόν κι ο Χότα είναι δύο νεαροί ταξιδιώτες-απατεώνες που παίρνουν κάθε μέρα τους δρόμους για να επιβιώσουν. Ο καθένας τους αποζητά αυτό που του λείπει. Ο Σιμόν δεν αντέχει να βρίσκεται όλη την ώρα με τη μεγάλη του οικογένεια. Ο Γιότα θέλει να πάψει να ζει μοναχικά και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκτήσει τη δική του οικογένεια. Ειδική Μνεία – Τμήμα «Generation», Φεστιβάλ Βερολίνου.

ΦΙΝΤΕΛΙΟ, Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ

20.00 - Τζον Κασσαβέτης

Γαλλία, 2014, 95'. Σκηνοθεσία: Λουσί Μπορλετό. Ηθοποιοί: Αριάν Λαμπέντ, Μελβίλ Πουπό, Άντερς Ντάνιελσεν. Η Αλίς είναι ναυτικός. Με τον σύντροφό της, Φελίξ, να την περιμένει στη στεριά, επιβιβάζεται σ’ ένα παλιό φορτηγό πλοίο, το «Φιντέλιο», ως δεύτερη μηχανικός. Αφού μπαρκάρουν, η Αλίς μαθαίνει όχι μόνο πως η προκάτοχός της πέθανε, αλλά και πως ο καπετάνιος του καραβιού είναι ο πρώτος της μεγάλος έρωτας. Η Αλίς βρίσκει στην καμπίνα της το ημερολόγιο της νεκρής. Καθώς διαβάζει τις σημειώσεις της –ένα μείγμα μηχανικών προβλημάτων, σεξουαλικών κατακτήσεων και ερωτικής μελαγχολίας– διαπιστώνει πως, όλως περιέργως, μοιάζουν με αυτά που απασχολούν και την ίδια. Καθώς το καράβι πιάνει στα διάφορα λιμάνια, περιστοιχισμένη από ένα ανδρικό πλήρωμα και παλεύοντας με τα σκαμπανεβάσματα των συναισθημάτων της, η Αλίς προσπαθεί να κρατήσει μια σταθερή ρότα... Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου, Βραβείο Europa Cinemas Label – Locarno.

ΤΗΕ LITTLE DEATH

22.45 - Ολύμπιον

Αυστραλία, 2014, 96'. Σκηνοθεσία: Τζος Λόουσον. Ηθοποιοί: Τζος Λόουσον,Μπογιάνα Νοβάκοβιτς, Ντέιμον Χέριμαν, Κέιτ Μποξ. Μια κωμωδία για το σεξ, τον έρωτα, τις σχέσεις και τα ταμπού, ο Μικρός θάνατος είναι μια ταινία ξεκαρδιστική, ειλικρινής και τελικά συγκινητική, για την κρυφή σεξουαλική ζωή πέντε καθημερινών ζευγαριών. Η Μέιβ έχει μια επικίνδυνη σεξουαλική φαντασίωση που ο Πωλ πασχίζει να εκπληρώσει, η Ίβι και ο Νταν ανενεώνουν τη σχέση τους με παιχνίδια ρόλων, η Ροουίνα ανακαλύπτει πως αντλεί ευχαρίστηση από τον πόνο του συζύγου της Ρίτσαρντ, ο Φιλ ζει έναν πρωτόγνωρο έρωτα με τη σύζυγό του Μωρίν στις πιο ήσυχες στιγμές της, ενώ η Μόνικα κι ο Σαμ μπλέκονται σ’ ένα πονηρό και χαοτικό τηλεφώνημα. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζος Λώσον επιλέγει μερικούς από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της Αυστραλίας για να εξερευνήσει τις παράξενες, σπαρταριστές και καμιά φορά καταστροφικές καταστάσεις όπου μπορεί να μας οδηγήσει η επιθυμία μας, στο κυνήγι αυτής της φευγαλέας στιγμής σεξουαλικής έκστασης· της στιγμής που οι Γάλλοι αποκαλούν «la petite mort» – ο μικρός θάνατος.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Scoop

Scoop

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, αυτό το δράμα παρουσιάζει εκ των έσω πώς οι...
18 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos