Φεστιβαλ

Θεσσαλονίκη 14: "1001 grams" - REVIEW1001 grams

Weird romcom

H Marie συμμετέχει σε ένα παγκόσμιο επιστημονικό σεμινάριο όπου γίνεται η επαναδιαπραγμάτευση του κιλού ως μονάδα μέτρησης της μάζας. Αυτή είναι όμως μόνο μία σταθερά από τις υπόλοιπες που η ζωή την καλεί να ισορροπήσει πάνω τους και να τις επανεφεύρει.

“Το μεγαλύτερο βάρος στη ζωή είναι να μην έχεις τίποτα να κουβαλήσεις”

Ο Νορβηγός με το πάντα ιδιαίτερο εικαστικό στυλ Bent Hamer δημιουργεί ένα ψυχαναγκαστικά τέλειο σύμπαν για να τοποθετήσει ακριβώς στο κέντρο του την πρωταγωνίστριά του και να κατασκευάσει τελικά μία φιλοσοφική ταινία.

Με έναν πολύ άνετο και ρέοντα τρόπο να δίνει πλήθος πληροφοριών μέσα από μίνιμαλ εικόνες, το φιλμ δανείζεται σκηνοθετικές φόρμες του Wes Anderson και του Mark Romanek σε ένα weird rom com που έχει ως αφορμή τη σταθερά του κιλού και πώς αυτή μπορεί να συμβολίζει μία ζωή προσεκτικά διπλωμένη με ακριβή μάζα και σταθερές.

Όμως, η ανατροπή είναι αναπόφευκτη και το κέντρο βάρους μετατοπίζεται από την τέλεια τάκτοποιημένη ζωή της πρωταγωνίστριας στο πώς τελικά η μονάδα μέτρησης του κιλού γίνεται καλειδοσκόπιο για να προβληθούν όλα τα άλυτα ζητήματα των πρωταγωνιστών, εν μέσω μίας επιστημονικής κοινότητας που φέρεται στο κιλό με γραφικότητα, σα να είναι ένα πολύτιμο μωρό. Η φωτογραφία γίνεται ένα όχημα νοηματικής προόδου από σκηνή σε σκηνή, με τα χρώματα να δίνουν το στίγμα της εξέλιξης των χαρακτήρων και το χιούμορ διακριτικό και εύστοχο να προσφέρει ακόμα μία διάσταση στην ποικιλία των οπτικών που δίνονται.

Οι αριθμοί και οι αναλογίες τους αφορούν άλλη μια γλώσσα επικοινωνίας. Όταν τους φέρεσαι με ακρίβεια εκφράζεις μεγαλύτερη αλήθεια σε αυτό που λες και το φιλμ αυτό αξιοποιεί την τελειότητα των κάδρων και των μορφών για να εκφράσει την αλήθεια της ατέλειας της ζωής.

7.5 / 10

Εύη Αβδελίδου 

Δημοσίευση: 7 Nov 2014, 06:05

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύνοψη: Στο σύντομο μέλλον, ενώ οι αραβικές χώρες διακόπτουν...
2 λεπτά
disobedience
Το Disobedience είναι η νέα ταινία του Sebastian Lelio,...
1ώρα
Ο Βρετανός ηθοποιός Damian Lewis, που τον θυμόμαστε από...
5 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
UIP
7519
Tanweer
57124
Feelgood
4322
Tanweer
3915