20ο ΦΝΘ: Πρεμιέρα με Ανιές Βαρντά

Δημοσίευση: 3 Μαρτίου 2018, 20:00
Συντάκτης:

Με άφθονο χιούμορ και γεμάτα τρυφερότητα και ευαισθησία κινηματογραφικά καρέ άνοιξε την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 η αυλαία του επετειακού 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον, με παρουσιαστές τους έμπειρους stand up κωμικούς Ανδρέα Πασπάτη και Ήρα Κατσούδα. Στην επετειακή 20ή διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης δε θα μπορούσε να μη γίνει λόγος για τον ‘πνευματικό του πατέρα’, εμπνευστή και δημιουργό του, Δημήτρη Εϊπίδη, που το ίδρυσε το 1999 και το διεύθυνε ως το 2016.

Κάνοντας μία σύντομη παρουσίαση της διοργάνωσης, η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό και ο διευθυντής του ΦΚΘ Ορέστης Ανδρεαδάκης, σημείωσαν ότι φέτος το φεστιβάλ γιορτάζει με την Ανιές Βαρντά και την ταινία έναρξης «Πρόσωπα & Ιστορίες» σε σκηνοθεσία της ίδιας και του JR, ένα φιλμ που είναι υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Όσον αφορά στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του 20ού φεστιβάλ, η  Ζαλαντό ανέφερε ότι για την επιλογή των ταινιών πυξίδα ήταν ένα βιβλίο. «Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γάλλου Ζορζ Περέκ Ζωή οδηγίες χρήσεως μας βοήθησε να πλοηγηθούμε στον υπέροχο κόσμο των παζλ, των ταξιδιών, του χρόνου, της ματαιότητας, της μνήμης, της ευτυχίας, της ίδιας της ζωής. Οι ιδέες του βιβλίου αυτού βρίσκονται στον πυρήνα των δέκα εξαιρετικών ντοκιμαντέρ του διαγωνιστικού μας τμήματος. και 25 μικρού περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά μας», είπε η κ. Ζαλαντό. Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρεαδάκης αναφέρθηκε στην Αγορά του φεστιβάλ, «το πιο δυναμικό και αναπτυξιακό τμήμα του θεσμού, με περισσότερους από 250 επαγγελματίες του παγκόσμιου κινηματογράφου που αναμένονται στη Θεσσαλονίκη για να προετοιμάσουν το σινεμά του αύριο», όπως υπογράμμισε σχετικά.

Στη συνέχεια της τελετής έναρξης, προβλήθηκε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε στο κοινό του 20ού Φεστιβάλ η ελληνικής καταγωγής θρυλική γαλλίδα σκηνοθέτιδα Ανιές Βαρντά, η οποία δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη φετινή διοργάνωση. «Πολύ λυπάμαι που δεν μπορώ να σας μιλήσω στα ελληνικά. Αν και ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Ελλάδα και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη, ποτέ δε μας έφερε εκεί και ποτέ δε μας έμαθε ελληνικά. Είμαι ενθουσιασμένη, όμως, που είμαι μαζί σας -ίσως όχι με τη φυσική μου παρουσία-, αλλά με τις ταινίες μου». Αναφερόμενη στο θέμα της ταινίας, η Βαρντά διηγήθηκε το πώς μαζί με τον JR και το «μαγικό του φορτηγάκι» όπως είπε, γνώρισαν ένα μεγάλο μέρος της γαλλικής επαρχίας και τους ανθρώπους της μαζί με τις ιστορίες τους. «Ανθρώπους διαφορετικούς, κάθε είδους, ανθρώπους χωρίς εξουσία. Είχαμε μόνο την επιθυμία να τους κάνουμε κατανοητούς, να τους προσεγγίσουμε. Η ιδέα ήταν άνθρωποι διαφορετικοί να μοιραστούν κάτι με καλή πρόθεση και εμπιστοσύνη. Κάναμε διάλογο μαζί τους. Τους φωτογραφίσαμε και δημιουργήσαμε ένα συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε αυτούς και σε εσάς, τους θεατές» εξήγησε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos