Φεστιβάλ Ρώμης 17: "Spielberg" - Κριτική

Δημοσίευση: 7 Νοε. 2017, 21:04
Συντάκτης:

Κανένας Αμερικανός σκηνοθέτης των τελευταίων 50 χρόνων δεν έχει καταφέρει να έχει την εμπορική επιτυχία και την αναγνωρισιμότητα που απολαμβάνει ο Steven Spielberg. O 70χρονος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός συνεχίζει ακάθεκτος να υπηρετεί την 7η τέχνη, καθώς αναμένεται να κυκλοφορήσουν τρεις νέες ταινίες του (Τhe Post, Ready Player One, The Kidnapping Of Edgardo Mortara)  μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Δεινόσαυροι, εξωγήινοι, καρχαρίες, περιπετειώδεις αρχαιολόγοι, ιστορικές φιγούρες, αξιολάτρευτοι απατεώνες, σκλάβοι και ανδροειδή έχουν ζωντανέψει μπροστά από την κάμερά του, αλλάζοντας την πορεία του σινεμά, εισάγοντας νέες τεχνικές και αφηγηματικές δυνατότητες, κάνοντας μια επίσκεψη στο σινεμά εμπειρία διασκέδασης, συγκίνησης, αλλά και κοινωνικού προβληματισμού. Αν αναρωτιέστε πώς ένας άνθρωπος κατάφερε να κάνει όλα τα παραπάνω, τότε ήρθε η ώρα να σας απαντήσει ο ίδιος ο Spielberg, στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ του HBO.

To “Spielberg” δεν ξεφεύγει καθόλου από την πεπατημένη του είδους και δεν παρουσιάζει καμία πρωτοτυπία στον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένο. Ο ίδιος ο δημιουργός, η οικογένεια, οι συνεργάτες και οι εντιμότατοι φίλοι του (βλέπε Σκορσέζε, Κόπολα, Λούκας, Ντε Πάλμα) ξετυλίγουν το νήμα της ζωής και της καριέρας του μεγαλύτερου παραμυθά του Hollywood, με το πλούσιο αρχειακό υλικό να συνοδεύει τις αφηγήσεις τους. Βλέπουμε τα Super8 φιλμάκια που γύριζε ως έφηβος, φωτογραφίες της παρέας που έγραψε κινηματογραφική ιστορία τη δεκαετία του ’70, behind the scenes σκηνές, αποκόμματα του Τύπου και τηλεοπτικές συνεντεύξεις που αποτυπώνουν τη φρενίτιδα που δημιούργησε από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το πρώτο καλοκαιρινό blockbuster όλων των εποχών, τα θρυλικά «Σαγόνια του Καρχαρία» και συνεχίστηκε με τις «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου», τον «Ε.Τ», το «Jurassic Park» και τη «Λίστα του Σίντλερ».

Η αγάπη και η αφοσίωσή του Spielberg για το σινεμά είναι τόσο μεταδοτική και ο τρόπος για τον οποίο μιλούν γι’ αυτόν οι άλλοι θρυλικοί σκηνοθέτες τόσο ζεστός, σαν παρέα φίλων που θυμάται τα φοιτητικά της χρόνια, που δεν γίνεται να μην συγκινηθείς. Εκεί όμως που φάνηκε η πραγματική αξία του ως δημιουργού, μακριά από συζητήσεις περί εμπορικότητας και υψηλής τέχνης, ήταν όταν σε σκηνές από το «E.T» και τη «Λίστα του Σίντλερ» έκλαιγαν σχεδόν όλοι οι παραβρισκόμενοι στην αίθουσα της δημοσιογραφικής προβολής του ντοκιμαντέρ, στα πλαίσια του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης. Οι ίδιοι άνθρωποι που δυο ώρες αργότερα αποθέωναν τον David Lynch, έναν εντελώς διαφορετικό δημιουργό από τον Spielberg, είχαν πλαντάξει στο κλάμα με μερικά μόνο καρέ της ιστορίας ενός παιδιού και ενός εξωγήινου.

Κι αυτό αποδεικνύει ότι όταν μιλάμε για καλό σινεμά, θα πρέπει να μιλάμε για ανθρώπους με όραμα και προσωπική σφραγίδα, όχι για διαμάχες περί «εύκολων» και «δύσκολων» ταινιών και καλλιτεχνών. Ένας από αυτούς τους οραματιστές είναι και ο  Steven Spielberg και ευτυχώς έχει πλέον το ντοκιμαντέρ που του αξίζει. 

7,5 / 10

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos