Φεστιβάλ Ρώμης 17: "Jane" - Κριτική

Δημοσίευση: 4 Νοε. 2017, 13:56
Συντάκτης:

Σύνοψη: H Jane Goodall ήταν μόλις 26 ετών το 1960, όταν στάλθηκε στην Τασμανία για να μελετήσει τη συμπεριφορά των χιμπατζήδων στο φυσικό τους περιβάλλον, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για τη ζωή των πρώτων Ανθρωποειδών. Δεν είχε καμία προηγούμενη εμπειρία στο αντικείμενο, μόνο μια έμφυτη αγάπη για τα ζώα και την άγρια φύση. Η αφοσίωση και η επιμονή της ήταν τέτοια που σήμερα, 57 χρόνια μετά, θεωρείται η πλέον ειδικός στους χιμπαντζήδες, ενώ η μελέτη που η ίδια ξεκίνησε συνεχίζεται και αποτελεί την πιο μακροχρόνια στο είδος της.

Άποψη: Ο χρυσός κανόνας για ένα επιτυχημένο ντοκιμαντέρ είναι να έχει μια συναρπαστική ιστορία να διηγηθεί, μια πορεία ζωής ή ένα γεγονός που να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και να μπορεί να εμπνεύσει, να αφυπνίσει και να δημιουργήσει έντονα συναισθήματα στον θεατή του. Ο Μπρετ Μόργκεν, σκηνοθέτης του πολυσυζητημένου “Montage of Heck” που παρουσίαζε τη ζωή του Κερτ Κομπέιν, πέτυχε φλέβα χρυσού με το θέμα του νέου του ντοκιμαντέρ. Η Γκούνταλ, όπως και ο Κομπέιν, είναι ένα πραγματικό φαινόμενο! Σε μια εποχή που οι γυναίκες έπρεπε πρωτίστως να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά ή να γίνουν αεροσυνοδοί αν ήταν εμφανίσιμες, όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια σε σκηνή του ντοκιμαντέρ, εκείνη επέλεξε να ακολουθήσει το πάθος της για τα ζώα και να βρεθεί ανάμεσα σε μια φυλή χιμπατζήδων.

Ευτυχώς, ο διακεκριμένος φωτογράφος και κινηματογραφιστής άγριας ζωής Hugo van Lewik στάλθηκε στην Τασμανία για να καταγράψει σε φιλμ 16mm την προσπάθειά της να γίνει αποδεκτή από τους μακρινούς πρόγονούς μας, να καταγράψει τις συνήθειες, τον τρόπο που αλληλεπιδρούν, τις δομές της κοινωνίας και τα συναισθήματά τους.

Η 83χρονη πλέον Γκούνταλ, η οποία έχει την όρεξη για ζωή ενός 20χρονου, αφηγείται τη δική της ιστορία χωρίς κανένα κομπασμό ή διάθεση για περιαυτολογία, παρότι ξέρει ότι κατάφερε κάτι πραγματικά σπουδαίο και υπήρξε πρωτοπόρος. Μιλάει με τόση αγάπη για τα μέλη της φυλής των χιμπατζήδων που μελέτησε στην πρώτη εκείνη αποστολή της, για όσα της έδωσαν και όσα έμαθε από αυτούς. Μιλάει για τη συνεργασία της με τον εκλιπόντα Lewik, ο οποίος έγινε στην πορεία σύζυγός της και πατέρας του μοναδικού παιδιού της, κι εμείς παρακολουθούμε στην οθόνη δυο πανευτυχείς νεαρούς ανθρώπους, οι οποίοι, έχοντας την τόλμη να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, βρήκαν μοιραία ο ένας τον άλλο.

Αυτό το μέχρι πρότινος αδημοσίευτο υλικό από τα αρχεία του National Geographic αποκατέστησε και επεξεργάστηκε ο Μόργκεν και συνθέτει το μεγαλύτερο κομμάτι του “Jane”. Και μπορεί πλέον να έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε αντίστοιχα ντοκιμαντέρ σε high definition ανάλυση, αλλά πιστέψτε με, έχει άλλη γοητεία να βλέπεις την άγρια φύση σε φιλμ 16mm, με ένα τόσο δουλεμένο sound editing και engineering που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν έχει κρυμμένα τροπικά πουλιά στην αίθουσα. Ειδική μνεία επίσης πρέπει να δοθεί και στο score του σπουδαίου Φίλιπ Γκλας, το οποίο ενσωματώνει τους ήχους της ζούγκλας και δένει αρμονικά με το οπτικό υλικό.

Μερικές ζωές ξεπερνάνε και την πιο καλπάζουσα φαντασία και η ζωή της Τζέιν Γκούνταλ είναι μια από αυτές. Και το “Jane” είναι ένα ντοκιμαντέρ φτιαγμένο με τόση αγάπη και θαυμασμό, που δύσκολα θα αφήσει κάποιον ασυγκίνητο. Γι’ αυτό, ψάξτε το, δείτε το, πείτε το στους φίλους σας ή παρακολουθήστε το μαζί με τα παιδιά σας, γιατί δεν έχετε κάτι να χάσετε, αντιθέτως μόνο να κερδίσετε από αυτήν την εμπειρία!

9 / 10

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos