Πανόραμα 16: "Faust" του Μουρνάου με ζωντανή μουσική

Δημοσίευση: 18 Νοε. 2016, 19:36

Το Πανόραμα επιστρέφει σε έναν αγαπημένο θεσμό που ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της διοργάνωσής του: να συνοδεύει με ζωντανή κλασική μουσική μια βωβή ταινία.

Φέτος θα προβληθεί η μαυρόασπρη ταινία του 1926 «Φάουστ» του Φρίντριχ Βίλχεμ Μουρνάου, ένα θαυμάσιο παράδειγμα γερμανικού εξπρεσιονισμού, που έχει ψηφιστεί ως μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών. Πρόκειται για τον αρχέτυπο μύθο του γέρου, που πουλάει την ψυχή του στον διάβολο για να ξαναγίνει νέος. To δημοφιλέστερο έργο του Γκέτε έχει έκτοτε μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη πάνω από 200 φορές, οι περισσότερες από τις οποίες στη Γερμανία. Η ταινία του Μουρνάου, γυρισμένη το 1926 -εποχή κατά την οποία ανθούσε ο γερμανικός εξπρεσιονισμός- ήταν βέβαια η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του έργου, και θεωρείται σήμερα μια από τις κλασικές ταινίες του βωβού κινηματογράφου. Πρωταγωνιστεί ο Έμιλ Γιάνινγκς. Η πρεμιέρα του έργου,  στις 14 Οκτωβρίου του 1926, βρίσκει τον Μουρναου στο αποκορύφωμα της καλλιτεχνικής του καριέρας. Έχει ήδη προηγηθεί το «Νοσφεράτου», μια συμφωνία τρόμου (1922), ένα από τα σημαντικότερα έργα του βωβού κινηματογράφου.

Η ταινία, διάρκειας 85 λεπτών, θα παρουσιαστεί στο κοινό την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 7.15μ.μ., στο Τριανόν, με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη Νίκο Πλάτανο. Η προβολή θα γίνει από κόπια που έχει αποκατασταθεί πρόσφατα από την Ταινιοθήκη της Γερμανίας.

Στο φιλμ του Μουρνάου, ο δαίμονας Μεφίστο στοιχηματίζει με τον Θεό ότι μπορεί να καταστρέψει την ψυχή του Φάουστ, ενός ευσεβούς αλχημιστή. Κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας πανούκλας, και μετά την αποτυχία του να σταματήσει τον θάνατο, ο Φάουστ απελπίζεται και καίει τα βιβλία του. Ο Σατανάς στέλνει τον Μεφίστο για να δελεάσει τον Φάουστ, αρχικά παρέχοντάς του γνώση για τη θεραπεία της πανούκλας και, στη συνέχεια, με το να επαναφέρει τη νεότητά του για μία ημέρα. Το «Φάουστ», έχει ψηφιστεί στο Internet Movie Database (imdb) ως μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos