Open Air 17: "Η νύχτα των βρυκολάκων" στη Ριβιέρα

Δημοσίευση: 12 Ιουλίου 2017, 13:50
Συντάκτης:

Tο 7th Athens Open Air Film Festival συνεχίζεται απόψε Τετάρτη 12/7/17, ώρα 21.30 και με ελεύθερη είσοδο στη Ριβιέρα, τον ιστορικό θερινό κινηματογράφο των Εξαρχείων, με την πιο αδικημένη ταινία του Ρόμαν Πολάνσκι.

Πρόκειται για τη «Νύχτα των Βρυκολάκων» (1967, 91΄), μία ταινία που συνδυάζει στοιχεία μαύρης κωμωδίας και αυθεντικού τρόμου και εξιστορεί τις προσπάθειες ενός ηλικιωμένου κυνηγού βρυκολάκων και του αδέξιου βοηθού του (τον υποδύεται απολαυστικά ο ίδιος ο Πολάνσκι) να εξαρθρώσουν μια απέθαντη οικογένεια από βαμπίρ στα χιονισμένα Καρπάθια. Η ταινία θα προβληθεί σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια για τον εορτασμό 50 ετών από την πρώτη της κυκλοφορία στις αίθουσες.

Αντλώντας από τη βρετανική γοτθική παράδοση και από τις εντυπωσιακά μπαρόκ παραγωγές του θρυλικού στούντιο της Hammer (υπεύθυνου, μεταξύ πολλών άλλων, για τον «Δράκουλα»), ο Πολάνσκι σκαρφίζεται μία σαρδόνια ταινία η οποία σέβεται απολύτως τους κανόνες του είδους, την ίδια στιγμή που πανέξυπνα τους υπονομεύει.

Με την πανέμορφη φωτογραφία του Ντάγκλας Σλόκομπ, την υποβλητική μουσική υπόκρουση του Κρίστοφ Κομέντα και σκηνές ανθολογίας όπως ο μεγαλοπρεπής χορός στον πύργο του αιμοδιψούς Κόμη, ο σκηνοθέτης αναβιώνει πιστά την στοιχειωμένη ατμόσφαιρα και το ανατριχιαστικό κλίμα των κορυφαίων ταινιών τρόμου για να τα διαβρώσει αμέσως μετά μέσα από την ανατρεπτική έλευση της κωμωδίας.

Αν κάτι εκτοξεύει, παρ' όλα αυτά, το φιλμ στις διαστάσεις του αξέχαστου, αυτό είναι ο τρόπος με τον οποίο εμπλουτίζει τον αρχέγονο βαμπιρικό μύθο και αναπτύσσει μια θαυμάσια προβληματική πάνω στην έννοια του Κακού και όσων αποκλίνουν από την κοινώς αντιληπτή σημασία του «φυσιολογικού».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos