Νύχτες Πρεμιέρας 16: Τι να δούμε Πέμπτη 29/9

Δημοσίευση: 29 Σεπτεμβρίου 2016, 10:59
Συντάκτης:

Tο MOVE IT θα σας προτείνει καθημερινά ταινιάκια που αξίζουν τον κόπο, από το πρόγραμμα για τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας. 

Εμείς θα είμαστε εκεί, με συνεχόμενα reviews, απόψεις, εντυπώσεις, συνεντεύξεις, θα αποτυπώσουμε την σινεφιλική ενέργεια του αγαπημένου μας φεστιβάλ.

Αφού τσεκάρετε πάντα το ωρολόγιο πρόγραμμα, ακολουθούν οι προτάσεις μας για την Πέμπτη 29/9, με δεδομένα τα sold out των "Toni Erdmann" (Ιντεάλ, 20.00) και "The Beatles: Eight days a week" (Όπερα 1, 20.30):

Η Πύλη της Δύσης / Heaven's Gate του Μάικλ Τσιμίνο

Ταινιοθήκη, 18.00

Γεννήθηκε μέσα από τα πιο κακόφημα γυρίσματα στην ιστορία του σινεμά, οδήγησε σε χρεοκοπία ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο του Χόλιγουντ και καταδίκασε τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη της σε ανυποληψία. Η πιο καταραμένη δημιουργία στα χρονικά της αμερικανικής οθόνης αποτελεί, παρ’ όλα αυτά, ένα μεγαλεπήβολο αριστούργημα που μόλις πρόσφατα άρχισε να αναγνωρίζεται ως κάτι τέτοιο.

Ο σκηνοθέτης του «Ελαφοκυνηγού» θέλησε να ασχοληθεί με τα πραγματικά γεγονότα της εν ψυχρώ εξόντωσης ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών από τους γαιοκτήμονες βαρόνους του Γουαϊόμινγκ, τον 19ο αιώνα. Ο Τσιμίνο οραματίστηκε μια μεγαλειώδη γουέστερν αλληγορία της βρώμικης και ανίερης Αμερικής, χτίζοντάς την επιμελώς στην οθόνη σαν ένα περίτεχνο, ογκώδες αλλά και πανέμορφο οικοδόμημα. Η «Πύλη της Δύσης» θα προβληθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην οριστική, director’s cut μορφή της και σε ψηφιακή αποκατάσταση.  Πρωταγωνιστούν: Κρις Κριστόφερσον, Κρίστοφερ Ουόκεν, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Τζεφ Μπρίτζες, Τζον Χερτ.

Σέλεϊ / Shelley, του Αλί Αμπάσι.

Δαναός 1, 22.30

Προκειμένου να συντηρήσει την οικογένειά της στη Ρουμανία, η νεαρή Ελενα δέχεται να εργαστεί στο σπίτι ενός ευκατάστατου ζευγαριού από τη Δανία, στην άκρη του δάσους, μακριά από τις σύγχρονες ανέσεις και τους άλλους ανθρώπους. Καθώς μια σχέση αλληλοκατανόησης αναπτύσσεται ανάμεσα σε εκείνη και την εργοδότριά της, η οποία αναρρώνει έπειτα από μια αποβολή που την άφησε ανίκανη να κάνει παιδιά, η Ελενα αποφασίζει να γίνει παρένθετη μητέρα για το ζευγάρι. Ομως σύντομα η εγκυμοσύνη της θα μετατραπεί σε εφιάλτη, καθώς το έμβρυο μεγαλώνει με αφύσικη ταχύτητα και τα δυσοίωνα οράματά της εκτροχιάζουν τις ευαίσθητες ισορροπίες σε μια δυσβάσταχτη ατμόσφαιρα έντασης και απειλής.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ιρανικής καταγωγής Αλί Αμπάσι ξεκινά ως ένα μινιμαλιστικό, οικιακό δράμα μπεργκμανικών αποχρώσεων για να κορυφωθεί σε ένα νοσηρό θρίλερ όπου ο μύθος του «Φρανκενστάιν» συναντά το «Μωρό της Ρόζμαρι» και τον σωματικό τρόμο του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Τα Μάτια της Μητέρας μου / The Eyes Of My Mother, του Νίκολας Πέσε

Ιντεάλ, 23.30

Σε ένα αγροτόσπιτο στη μέση του αμερικανικού πουθενά, μια μητέρα, πρώην χειρουργός από την Πορτογαλία, διδάσκει στην κόρη της τα μυστικά της ανατομίας σε μία προσπάθεια να της αποδομήσει τη βαρυσήμαντη έννοια του θανάτου. Ένα απόγευμα, ένας μυστηριώδης εισβολέας καταστρέφει την ειδυλλιακή οικογενειακή ζωή τους, τραυματίζοντας ανεπανόρθωτα την ψυχή της μικρής και ξυπνώντας της παράλληλα μερικές αλλόκοτες περιέργειες. Καθώς τα χρόνια περνούν, η νεαρή πλέον Φρανσίσκα βλέπει την απόμακρη επαφή της με τον έξω κόσμο να παίρνει ολοένα και πιο σκοτεινή τροπή.

Ο πρωτοεμφανιζόμενος Νίκολας Πέσε παραμερίζει τα ταμπού και αρνείται τους εύκολους διαχωρισμούς μεταξύ θύτη και θύματος, προκειμένου να κοιτάξει ανάμεσα στις λεπτές διαστρωματώσεις της παράνοιας, τόσο της προφανούς όσο και εκείνης που μασκάρεται πίσω από τη φαινομενικά αδιασάλευτη ηρεμία και αγιότητα της οικογενειακής ζωής. 

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 29 Σεπτεμβρίου 2016, 10:59
Ενημέρωση: 29 Σεπτεμβρίου 2016, 10:59
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos