Φεστιβαλ

Νύχτες 13: "Waiter" - REVIEW 

Waiter

Απολαυστική μάυρη κωμωδία

8/10

O Εdgar εργάζεται ως σερβιτόρος σε ένα εστιατόριο και η ζωή του δεν είναι καθόλου εύκολη, αφού καλείται να αντιμετωπίσει ένα σωρό απίθανες καταστάσεις που περιλαμβάνουν τις γυναίκες της ζωής του, ανθρώπους του υποκόσμου και τον ίδιο του τον εαυτό. Όλα αυτά υπαγορεύονται από την πένα του συγγραφέα που γράφει το σενάριο της ζωής του, το οποίο αλλάζει συνέχεια, μέσα από τις παρεμβάσεις τις κοπέλας του, δημιουργώντας συνεχείς ανατροπές.

Κανένα έλεος για τον κεντρικό ήρωα του Ober, που ενσαρκώνει ο αγαπημένος σκηνοθέτης Alex Van Warmerdam, πλάθοντας μέσα-έξω έναν ήρωα ανθολογίας, με παροιμιώδη αντοχή στις κακουχίες, σε μία από τις πιο απολαυστικές μαύρες κωμωδίες όλων των εποχών. Μέσα από τη, σταθερά, υπέροχη κινηματογράφηση και τις άρτιες ερμηνείες, τα πάντα μπορεί να συμβούν σε αυτό το φιλμ. Μία-δύο ευφυέστατες σκηνές μένουν αξέχαστες, όπως η ανδρόγυνη γιαγιά που προμηθεύει στον ήρωα αργά και βασανιστικά ένα τόξο, ή τα αποτελέσματα που έχει στο λαρύγγι του ένας υπνάκος που παίρνει ο συγγραφέας.

Πέρα από το ότι η παρακολούθηση αποτελεί μία ξεκαρδιστική εμπειρία, το γεγονός πως ο,τι συμβαίνει γίνεται απλώς για να συμβεί, βάζει το θεατή στο χαοτικό σύμπαν του σκηνοθέτη, όπου το νόημα είναι ακριβώς ότι τίποτα δεν έχει πραγματικά νόημα. Παράλληλα, το ότι ο ήρωάς μας είναι ουσιαστικά μία μαριονέτα στα χέρια του συγγραφέα, ο οποίος όμως ακούει, μέχρι ένα σημείο όσα εκείνη έχει να του πει, δίνει εμμέσως ένα στίγμα για μία κοσμοθεωρία, όπου είμαστε όλοι υποκινούμενοι από τη μοίρα ή το “Θεό” αλλά υπάρχει πάντα η δυνατότητα παρέμβασης της ελεύθερης βούλησης, τουλάχιστον μέχρι ένα σημείο.

Ας σημειωθεί πως στη χτεσινή προβολή του φεστιβάλ, για μία ακόμη φορά ο σκηνοθέτης “υπέστη” τις ερωτήσεις του κοινού, αυθόρμητος και καυστικός, αποκαλύπτοντας τόσο τις επιτυχημένες σεναριακές παρεμβάσεις από το γιο του, όσο και το ότι το πιο αστείο θέαμα που συνάντησε μέχρι τώρα στην Αθήνα είναι η αλλαγή φρουράς στη Βουλή, την οποία χαρακτήρισε ως δεξιοτεχνικό χορό, μετά από τις σχετικές δοκιμές που επιχείρησε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του.

Eύη Αβδελίδου

Το φεστιβάλ θα συνεχίσει να προβάλλει όλες τις ταινίες του τιμώμενου σκηνοθέτη, διαμάντια που αναμένουν να ανακαλυφθούν.

Κυριακή 22/9 Οdeon2 20:00 Waiter   /  Οdeon2 22:00 Abel

Δευτέρα 23/9 Οdeon2 19:30Little Tony

Tρίτη 24/9 Δαναός 1 20:00 The Dress   /  Οdeon2 18:15 The Northeners 20:30 The last days of Emma Blank

Tετάρτη 25/9 Οdeon2 20:00 Αbel

Πέμπτη 26/9 Οdeon2 19:00 The Northeners

Παρασκευή 27/9 Οdeon2 18:00 Grimm

Σάββατο 28/9 Οdeon2 20:00 Grimm

Κυριακή 29/9 Οdeon1 17:00 Τhe dress

 

Δημοσίευση: 22 Σεπτεμβρίου 2013, 11:13

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με την μοναδική σεζόν που απομένει για το Game...
2 ώρες
The Humanity Bureau VRevolution
Ο αγαπημένος Νίκολας Κέιτζ συνεχίζει τις ΠΟΛΛΕΣ ανούσιες κινηματογραφικές...
4 ώρες
Τους έχουμε απολαύσει στα "Shaun of the Dead", "Hot...
8 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Odeon
46453
Spentzos
26000
Village
18000