Νύχτες 13: "Sharknado" - REVIEW

Δημοσίευση: 27 Σεπτεμβρίου 2013, 10:47

Sharknado

Καμμένο, άθλιο

1/10

Το b-movie το σωστό, το τίμιο, το καμμένο, το παρανοϊκό, τώρα δικαιώνεται. Ή μήπως όχι; Ή μήπως το «Sharknado» είναι εκτός με βάση την «συστατική» επιστολή της και ουσιαστικά μια από τις χειρότερες ταινίες της 10ετίας; Εξαρτάται από ποια οπτική γωνία θα το εξετάσει κανείς.

Το b-movie syfy που έκανε τηλεοπτική πρεμιέρα πριν λίγες ημέρες στις ΗΠΑ, με απίστευτα ποσοστά τηλεθέασης και ασύλληπτα follow στο Twitter, είναι άθλιο. Ασύλληπτα αποσπασματικό μοντάζ με ενσωματωμένες σκηνές από ντοκιμαντέρ του National Geographic με καρχαρίες για να μπαλώσουμε τα κενά από την έλλειψη μπάτζετ παραγωγής... Συνεχή γκρο πλαν και τραγελαφικά slow mo για να κερδίσει χρόνο και να μην φανούν οι ατέλειες από τα εφέ κουδούνι με τα επαναλαμβανόμενα πλάνα. Σεναριακά χαωτικά κενά σαν το φαράγγι του Γκραν Κάνιον, με λύσεις σε κρίσεις που παρουσιάζονται, οι οποίες δεν εξηγούνται και δεν δικαιολογούνται από πουθενά. Ερμηνείες με υψηλά λιπαρά παραδομένες στην θεατράλε σοβαροφάνεια, παράλληλα με τσιτάτα τυπου easy come easy go, always be prepared (μετά από κάθε θάνατο), σε αγγλικά και λατινικά από τον πρωταγωνιστή, που κάποτε έπαιζε τον ρόλο του πιο άσχημου στο 90210 Beverly Hills, σε συνεχή βομβαρδισμό από αφελείς πολιτικοποιημένες αμπελοφιλοσοφίες.

Μεγαλες στιγμές: Συνεχές καδράρισμα έξω από το μπροστινό παράθυρο στους πρωταγωνιστές με την ασύμμετρη βροχή που πέφτει από το «ποτιστήρι» της παραγωγής να κουμπώνει μια extra gravitas ξεκαρδιστική αληθοφάνεια. Ενας άντρας κραταει μια λαμαρινα για να μην την πάρει ο τυφώνας και τα καταφέρνει ενώ τριγύρω ο άνεμος σκορπίζει ολόκληρα αεροπλάνα. Όταν περνά ο τυφώνας και όλα είναι κατεστραμμένα, ένα ελικόπτερο άθικτο τους περιμένει μπροστά στην είσοδο της αποθήκης. Ο γιος του πρωταγωνιστή αποφασίζει να το πετάξει για να πλησιάσει τον τυφώνα, να του ρίξει αυτοσχέδιες μολότοφ για να τον... καταστρέψει. Kαι, φυσικά, πριν συμβεί το αποννενοημένο, για 12 λεπτά οι πρωταγωνιστές ξαφνικά πατούν παύση στα περιπετειώδη δρώμενα και λύνουν τα ψυχολογικά τους, εξομολογούμενοι ο ένας στον άλλον, με ατάκες δημοτικού.

Φιλοδοξεί να γίνει instant cult classic, αλλά θέλει ταλέντο να "κανιβαλίσεις".

Και όπως συμβαίνει σχεδόν με κάθε syfy που σέβεται τον εαυτό του, με ένα τέλος που θα πρέπει να το δείτε για να το πιστέψετε...

Aπόστολος Κίτσος

Πρώτη δημοσίευση: 27 Σεπτεμβρίου 2013, 10:47
Ενημέρωση: 27 Σεπτεμβρίου 2013, 10:47

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos