Φεστιβαλ

Νύχτες 13: "Kill your darlings" - REVIEWKill your darlings

“Another lover hits the universe, the circle is broken”

7/10

Η γέννηση του κινήματος των Beat, με επίκεντρο τον Allain Ginsberg, γραμμένη με το αίμα από ένα φόνο που ένωσε τους κύριους εκπροσώπους της.

Μετά την καταφανή απογοήτευση από το πρόσφατο On the road, με το Kill your darlings, την πρώτη ταινία του John Krokidas, βιώνουμε μία επανορθωτική εμπειρία, καθώς το φιλμ αποδίδει με αρκετά μεγάλη συνέπεια την beat ατμόσφαιρα, παρά το κάπως λουστραρισμένο περιτύλιγμα. Σε μεγάλο βαθμό,η ταινία χρωματίζεται από τα αποσπάσματα από τα κείμενα. Όμως εδώ γίνεται συμπληρωματική χρήση τους ώστε να διανθίζουν την πλοκή, ενώ στο On the road (αναπόφευκτη η σύγκριση) οι λέξεις γίνονται σκαλωσιές για να στηριχθεί πάνω τους όλο το φιλμ.

Γράψιμο χωρίς πάθος και πάθος χωρίς γράψιμο δεν υπάρχουν. Τα μοτίβα και τα κείμενα χορεύουν μέσα στο φιλμ, ποτισμένο από τους κύκλους της ζωής που διακόπτονται και επανεκκινούν μετά από καταστροφές. Με παρόμοιο τρόπο, κυκλική, είναι και η αφήγηση. Το μοντάζ, στα γρήγορά του είναι καταιγιστικό και υποβλητικό, όμως σε πιο έντονες συναισθηματικά στιγμές δεν αφήνει να αφεθείς χρονικά και λείπει μερικές φορές λίγος χρόνος αφομοίωσης των πληροφοριών. Η κινηματογράφηση και η φωτογραφία εντοιχίζουν τους ήρωες στα κτήρια και τα τοπία, αφού τίποτε άλλο δεν μπορεί να τους εμπεριέξει, παρά μόνο το εξωτερικό περιβάλλον. Η επιλογή των ηθοποιών στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ ταιριαστή, με ανεπαίσθητη υπερβολή στις ερμηνείες, η οποία δεν αποφασίζεις αν είναι αναγκαία ή όχι τελικά.

Κι αν η αύρα κάποιων άλλων καταραμένων ποιητών έχει αποδοθεί εξαιρετικά από το Total Eclipse (1995) και ίσως κι εδώ θα ήταν ταιριαστή μία κάπως πιο “βρώμικη” αισθητική, εντούτοις το Kill your darlings διακινεί, συγκινεί και φωλιάζει στο θεατή, ως μία αξιοπρεπής προσπάθεια έκφρασης του ανείπωτου που αναπόφευκτα κατοικεί τη γοητευτική γενιά των beat ποιητών.

* Συμπτωματικά, σήμερα στο Timeline παρουσιάστηκε ακόμα ένας κύκλος που κλείνει, αφού στις 20 Σεπτεμβρίου έφυγε από τη ζωή, στα 90 της, η σύζυγος του Neil Cassady, Carolyn

Εύη Αβδελίδου

Δημοσίευση: 23 Σεπτεμβρίου 2013, 11:26

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με την μοναδική σεζόν που απομένει για το Game...
2 ώρες
The Humanity Bureau VRevolution
Ο αγαπημένος Νίκολας Κέιτζ συνεχίζει τις ΠΟΛΛΕΣ ανούσιες κινηματογραφικές...
4 ώρες
Τους έχουμε απολαύσει στα "Shaun of the Dead", "Hot...
8 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Odeon
46453
Spentzos
26000
Village
18000