Φεστιβαλ

Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου 13: "Rebelle". REVIEWRebelle / Η μάγισσα του πολέμου (8/10)

Kαναδάς, 2012, 89'. Σκηνοθεσία: Κιμ Νγκογιέν. Παίζουν: Ρέιτσελ Μουάνζα, Άλεν Λίνο, Μικ Έλι Μπαστιάν.

Υπόθεση: Η Κομόνα, μια δεκατετράχρονη που ζει στην υποσαχάρια Αφρική, διηγείται την ιστορία της ως παιδί-στρατιώτης στο αγέννητο παιδί της.

Η υποψηφιότητα του Καναδά στα φετινά όσκαρ (που συνέχισε στις πέντε τελικές ταινίες) είναι από τα συγκλονιστικότερα φιλμ του 2012 και στο Move It σας είχαμε γράψει γι'αυτήν αρκετούς μήνες πριν...

Με τη νεαρή πρωταγωνίστριά Ρέιτσελ Μουάνζα ήδη βραβευμένη στη Μπερλινάλε και στο φεστιβάλ Τραϊμπέκα, η ταινία αποτελεί προσεκτική και ρεαλιστική απεικόνιση του δράματος που βιώνουν χιλιάδες παιδιά στις σπαρασσόμενες από πολέμους περιοχές όλου του κόσμου.

Ο ορμώμενος από το Μοντρεάλ Νγκουγιέν ωστόσο διαπραγματεύεται το θέμα με χαρακτηριστική ευαισθησία, αποφεύγοντας το μελό και την άσκοπη βία, περισσότερο αφοσιωμένος στο να δείξει το θάρρος και τις εσωτερικές αντοχές των χαρακτήρων, τον ηρωισμό και τη θέληση τους για ζωή. Έτσι παρά τη σκληρότητα των διαδραματιζομένων στην οθόνη, υπάρχει συνεχώς μια αισιόδοξη αίσθηση που ενισχύεται από ένα ρομαντικό subplot και από εικόνες ομορφιάς που κόβουν την ανάσα.

Η ταινία πλησιάζει το μαγικό ρεαλισμό απομακρύνοντας σε στιγμές τη σκέψη από τη φρίκη, οι ερμηνείες και η φωτογραφία είναι πρώτης κλάσης και με γυρίσματα στο Κονγκό, το φιλμ διαπνέει ένας αέρας επι- κίνδυνου εξωτισμού. Τα συναισθήματα που προκαλεί η ταινία θα μείνουν μέσα σας για καιρό και το τέλος που είναι συγκινητικά καθαρτικό θα αγγίξει τα βαθύτερα ανθρωπιστικά σας ένστικτα.

* Προβάλλεται την Δευτέρα 8/4, στις 6 μ.μ., στην Όπερα

Μιχάλης Κωνσταντέλλης

Δημοσίευση: 7 Απριλίου 2013, 21:51

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

πλατεια αμερικης
Έφτασε η στιγμή για τις πρώτες εικόνες από την...
16 ώρες
Δεν γνωρίζουμε αν το γεγονός πρέπει να συνδεθεί με...
16 ώρες
BOX OFFICE
Oύτε στο ελάχιστο δεν απειλήθηκε για την πρωτιά στο...
16 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
14335
Tanweer
12165
Feelgood
9356