En Lefko 17: "Loving" - Κριτική

Δημοσίευση: 27 Απριλίου 2017, 16:44
Συντάκτης:

Στη Βιρτζίνια του 1958, ο λευκός εργάτης οικοδομών Richard Loving (Joel Edgerton) παντρεύεται την Αφροαμερικανίδα, έγκυο φίλη του Mildred (Ruth Negga), ξυπνώντας την οργή και το μένος των τοπικών αρχών, αφού στην πολιτεία της Βιρτζίνια ο διαφυλετικός γάμος παρέμενε παράνομος. Μετά από μια επεισοδιακή σύλληψη, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο όπου μεγάλωσαν και όπου βρίσκονται οι οικογένειές τους και να ξεκινήσουν τη δική τους οικογένεια αυτό-εξόριστοι στην Ουάσινγκτον. Χρόνια αργότερα, και με την άνοδο του Αφροαμερικανικού κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων στα μέσα της δεκαετίας του ’60, οι Lovings αποφασίζουν να επαναφέρουν την υπόθεσή τους στις αίθουσες των δικαστηρίων, να ζητήσουν την κατάργηση των ρατσιστικών νόμων που συνέχιζαν να στοιχειώνουν την Αμερική και να ξεκινήσουν μια από τις σημαντικότερες δίκες στην πρόσφατη αμερικανική Ιστορία.

Tο Loving δεν έχει τίποτα κοινό με το μυστηριώδες, γεμάτο σασπένς, συμβολικό, σχεδόν μυσταγωγικό σινεμά του Jeff Nichols των Take Shelter, Mud και Midnight Special, εκτός ίσως από τη χαρακτηριστική παρουσία του Michael Shannon, έστω και σε μικρό ρόλο. Το Loving δεν είναι ούτε ένα ακαδημαϊκό δράμα βροντερών ερμηνειών και δύσκαμπτης αφήγησης, προορισμένο κατευθείαν για να χαρακτηριστεί «οσκαρικό». Είναι όμως αυτό ακριβώς που χρειαζόταν η αφήγηση της ιστορίας ενός ζευγαριού ήσυχου, χαμηλών τόνων, δύο ανθρώπων που δεν ήταν ‘ήρωες’, που δεν έθεσαν ποτέ ως σκοπό της ζωής τους να τα βάλουν με το σύστημα και να το νικήσουν ή να γίνουν επαναστατικά σύμβολα, αλλά απλώς να τους δοθεί αυτό που ήταν δικαιωματικά δικό τους, το δικαίωμα στη συζυγική και οικογενειακή ευτυχία και ηρεμία. Και παρ’ότι βραδυφλεγές και δίχως σεναριακούς και ερμηνευτικούς μελοδραματισμούς και δριμεία πολιτικά ‘κατηγορώ’, το Loving κερδίζει επάξια τη θέση του σαν ένα από τα πιο επείγοντα και αναγκαία μαθήματα Ιστορίας που μπορεί να μας δώσει ο σύγχρονος κινηματογράφος.

Ο Nichols σκηνοθετεί με σοβαρότητα και προσήλωση, αλλά και σεβασμό προς τους ήρωές του, χωρίς να θέλει ποτέ να βγάλει από το προσκήνιο τους ίδιους και τη βαθιά αγάπη που τρέφουν ο ένας για τον άλλον. Ο Joel Edgerton δίνει ακόμα μια στιβαρή ερμηνεία στο ρόλο του λιγομίλητου, απροσπέλαστου, σχεδόν αγροίκου Richard με τα μουγκρητά και το μονίμως θυμωμένο βλέμμα, που αδυνατεί να κατανοήσει γιατί του στερείται το δικαίωμα να αγαπά και να «προστατεύει» τη γυναίκα του. Η πραγματική αποκάλυψη του φιλμ όμως είναι η Ruth Negga, που παραδίδει μια βαθιά εσωτερική, χαμηλότονη αλλά τόσο πιστευτή και ρεαλιστική ερμηνεία, μόνο μέσα από βλέμματα, αγάπης και αφοσίωσης προς το σύζυγό της αλλά και προς τον κοινό τους σκοπό. Το Loving θα μπορούσε σίγουρα να είναι περισσότερο πολιτικό στην αφήγησή του, νευρώδες και άμεσο στο ρυθμό του, λόγω και της βαρύνουσας σημασίας του θέματος που μεταχειρίζεται, όμως είναι μία από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις ταινιών όπου σημαντική δεν είναι τόσο η διήγηση μιας ιστορίας όσο η μετάδοση ενός συναισθήματος, και το συναίσθημα αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το αγνό, απέριττο, άνευ όρων και προϋποθέσεων… loving.

7 / 10

Πρώτη δημοσίευση: 27 Απριλίου 2017, 16:44
Ενημέρωση: 27 Απριλίου 2017, 16:44
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos