Σύνοψη: Ο Τζέικ Τζίλενχαλ πρωταγωνιστεί στο Stronger, την ταινία του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν που αγγίζει το -νωπό ακόμα στη θύμηση- τρομοκρατικό περιστατικό στον μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013. Η ταινία δεν εστιάζει εκεί, αλλά χρησιμοποιεί το περιστατικό της βομβιστικής επίθεσης μόνο ως αφορμή, για να πει την ιστορία του Jeff Bauman, ο οποίος βρίσκεται με ακρωτηριασμένα τα δύο του πόδια περίπου ως τα γόνατα, καθώς η μια από τις βόμβες βρισκόταν στο σημείο όπου περίμενε την κοπέλα του Erin (Τατιάνα Μασλάνι) να τερματίσει τον μαραθώνιο.

Άποψη: Σε περιπτώσεις ταινιών που βασίζοντα σε πρόσφατα και αληθινά γεγονότα τέτοιου συναισθηματικού βάθους, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος το αποτέλεσμα να είναι απλά ο συναισθηματικός εξαναγκασμός του θεατή. Όχι, όμως στην περίπτωση του Stronger. Ο σκηνοθέτης παίρνει το ρίσκο και επιτυχημένα ξεφεύγει από όλες τις παγίδες του.

Το αποτέλεσμα που δημιουργεί είναι ειλικρινές συναίσθημα, καθώς παρακολουθούμε έναν άνθρωπο να προσπαθεί να ξανασταθεί στα πόδια του, τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά, και να ξαναχτίσει τη ζωή του. Η ερμηνεία του Τζίλενχαλ είναι εξαιρετικά πολυπρισματική, δημιουργώντας έναν Jeff Bauman ανθρώπινο. Δεν προσπαθεί να τον αποτυπώσει ως κάποιον ανώτερο ήρωα, αλλά διεισδύει στο πώς μπορεί να αισθάνεται αυτός ο άνθρωπος και χτίζει μία προσωπικότητα με διαβαθμίσεις, που σε πολλές περιπτώσεις τον χαρακτηρίζει ένας μεγάλος εγωισμός. Όμως αυτός ο εγωισμός είναι που μας κάνει να νιώθουμε πιο κοντά του. Η Μασλάνι είναι η σύντροφος που θα σταθεί δίπλα του, και θα προσπαθήσει να τον στηρίξει στο εσωτερικό του ταξίδι, κάτι που δεν είναι όμως πάντα εύκολο.

Το μυστικό του Stronger βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο χτίζονται σιγά σιγά οι σκηνές, σχεδόν αδιόρατα, ως το σημείο της έκρηξής τους. Και λόγω αυτής της σκηνοθετικής μαεστρίας τίποτα στην ταινία δεν φαντάζει αναληθές. Πολλές σκηνές γυρίστηκαν με μη ηθοποιούς, οι γιατροί και οι νοσοκόμες, όπως δήλωσε και ο Gyllenhaal, που απλά έκαναν τη δουλειά τους στην κάμερα, κι εκείνος προσπαθούσα να τους ακούει, όπως θα έκανε άμα όντως ήταν ασθενής.

Η ερμηνεία του λειτουργεί εξαιρετικά, και αυτό φαίνεται κυρίως στις σκηνές όπου η κάμερα εστιάζει απλά στο πρόσωπό του, το οποίο αντικατοπτρίζει όλα τα συναισθήματα που νιώθει βιώνοντας τις καταστάσεις.

Εν γένει, το Stronger μας ξαναθυμίζει γιατί το Hollywood αρέσκεται στη δημιουργία τέτοιων ταινιών, και επισημαίνει κυρίως πως για να πετύχουν τέτοιες ταινίες, πρέπει να έχεις έναν εξαιρετικό σκηνοθέτη, ένα καλογραμμένο σενάριο και ηθοποιούς στο καστ που να γνωρίζουν πώς να τσαλακώνονται και να γίνονται απόλυτα ο ρόλος τους. Και το Stronger, ευτυχώς, τα έχει όλα αυτά.

Πρώτη δημοσίευση: 16 Nov 2017, 18:53
Ενημέρωση: 8 Jun 2020, 04:46
Τίτλος:
Stronger (Με τη δύναμη της ζωής)
Είδος: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
119
Εταιρία διανομής: 
Release: 
16 Νοεμβρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos