The shining (1980)

The shining (1980) - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ένας συγγραφέας καταφθάνει με την οικογένεια του σε ένα παλιό ξενοδοχείο στο Κολοράντο. Περίεργα οράματα εισβάλουν στο μυαλό του κι ενώ βρίσκεται στα πρόθυρα της τρέλας,  προσπαθεί να δολοφονήσει την οικογένειά του.

Άποψη: Έχουν γραφτεί αμέτρητα σχόλια, κριτικές, αναλύσεις για το αριστούργημα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Να θυμίσουμε απλά ότι ο μυθικός δημιουργός χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη το ομότιτλο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ για την σχέση του πατέρα/συγγραφέα με την οικογένειά του όταν βρεθούν αποκλεισμένοι στο πολυτελές χειμερινό θέρετρο που έχουν αναλάβει να συντηρούν και την αδυναμία του να ολοκληρώσει το μυθιστόρημα που προσπαθεί και που τον οδηγείς την τρέλα.

Και να σχολιάσουμε ότι ο Κιούμπρικ πήγε την ιστορία σε ένα... διαγαλαξιακό επίπεδο (ο ίδιος ο Κινγκ μίσησε το φιλμ δηλώνοντας ότι ελάχιστα έχει να κάνει με το βιβλίο του), κινηματογραφώντας έναν αξέχαστο εφιάλτη που πρώτα βιώνεις στο πετσί σου και μετά παρακολουθείς, με μια συγκλονιστική ερμηνεία του Τζακ Νίκολσον που σε ακολουθεί χαραγμένη μέσα σου, αλλά έναν τρόμο που διεισδύει στο είναι σου δίχως απαραίτητα να διαστέλλεται πρώτα η κόρη του ματιού.

Δεν λείπουν οι σοκαριστικές σκηνές μεν, αλλά είναι εκείνη η ατελείωτη αίσθηση έλλειψης εφησυχασμού που δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα και εκείνα τα υποβλητικά καδραρισμένα πλάνα που σε αποπροσανατολίζουν και σου γαμούν την ψυχολογία! 

Πρώτη δημοσίευση: 21 Aug 2017, 13:32
Ενημέρωση: 23 May 2020, 20:52
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The shining (1980) (Η λάμψη)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
146
Εταιρία διανομής: 
Release: 
17 Αυγούστου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos