How to have sex

Ένα σχεδόν ντοκιμαντερίστικης υφής, αξιοθαύμαστο μυθοπλαστικό ντεμπούτο, που δεν “θέλει απλά να κάτσει με τη νεολαία”, αλλά την αγκαλιάζει, την αφουγκράζεται και της αφήνει χώρο να μάθει από τα λάθη της.

How to have sex - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Τρεις Βρετανίδες έφηβες ζουν το “summer in Greece” στα Μάλια, τον περιβόητο προορισμό της Κρήτης όπου κάθε μέρα και νύχτα προσφέρει αφορμές για πάρτι, άφθονο αλκοόλ και νέες γνωριμίες.

Όμως, μία από αυτές δεν είναι ακόμα έτοιμη να αφεθεί πλήρως στην ηδονιστική τριπλέτα του “σεξ, σφηνάκια και θάλασσα”.

Γνώμη: Ακόμα κι αν δεν έχει τύχει να βρεθείς ποτέ σ’ έναν από τους “επίγειους παραδείσους” των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα (σε Κρήτη, Ρόδο ή Ζάκυνθο), το σκηνικό του “How to Have Sex” θα σου είναι λίγο πολύ γνώριμο. Άλλωστε, κάθε καλοκαίρι, τα ελληνικά δελτία ειδήσεων αρέσκονται να επιδίδονται σε ρεπορτάζ που περιγράφουν τις ακολασίες που συντελούνται από ορδές νέων ατόμων που φτάνουν σε συγκεκριμένα παραθαλάσσια θέρετρα για να ζήσουν τον δικό τους “ελληνικό μύθο”.

Στο “How to Have Sex”, το μεγάλου μήκους κινηματογραφικό ντεμπούτο της, η Βρετανή Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ καταγράφει αυτή την άτυπη τελετή ενηλικίωσης πολλών συμπατριωτών της μέσα από την ιστορία τριών έφηβων κοριτσιών που είναι αποφασισμένες να ζήσουν το καλοκαίρι της ζωής τους στα Μάλια.

Δικαίως πολυσυζητημένο, κι όχι μόνο λόγω του προκλητικού τίτλου του, το “How to Have Sex” ρίχνει ένα οξυδερκές και τρυφερό βλέμμα σε όσα διαδραματίζονται στις παραλίες, τα κλαμπ και τα δωμάτια των ξενοδοχείων του κρητικού προορισμού, καταφέρνοντας να αναδείξει τις εσωτερικές εντάσεις και τις εξωτερικές πιέσεις που νιώθει μια νεαρή γυναίκα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον.

Στην περίπτωση της Τάρα, του κεντρικού χαρακτήρα της ταινίας, το καλοκαίρι στα Μάλια συνεπάγεται πρωτίστως ένα πράγμα: είναι η ευκαιρία της να χάσει επιτέλους την παρθενιά της, όπως της υπενθυμίζει διαρκώς η κολλητή της, η Σκάι. Κι η Μία ΜακΚένα-Μπρους, που υποδύεται την Τάρα, είναι τόσο αποκαλυπτικά καλή στον ρόλο της που σε κάνει να θες να μπεις στην ταινία και να την προστατεύσεις από τις λανθασμένες αποφάσεις που ξέρεις ότι παίρνονται όταν οι νεαρές γυναίκες ενδίδουν στην πίεση που ασκεί ο περίγυρός τους, ειδικά όταν αυτές έχουν να κάνουν με το ζήτημα της σεξουαλικότητας.

Και είναι σε αυτό το κομμάτι της χαρτογράφησης της γυναικείας φιλίας, του ανταγωνισμού που ενέχει, των μικρών ταπεινώσεων που υφίστανται τα κορίτσια που έχουν μείνει πίσω στην κούρσα του ερωτικού παιχνιδιού και την καλλιέργεια (ή μάλλον την έλλειψη αυτής) της έννοιας της σεξουαλικής συναίνεσης, που το “How to Have Sex” παίρνει άριστα.

Η Μάνινγκ Γουόκερ κατορθώνει να τα δείξει όλα αυτά στην οθόνη χωρίς να καταφύγει σε υπερβολές, με τα κοντινά πλάνα στο εκφραστικό πρόσωπο της πρωταγωνίστριάς της να φανερώνουν όλη την ψυχοσύνθεσή της και τις σκηνές από τα πάρτι, όπου το να είσαι cool και wasted είναι must εις βάρος της ανθρώπινης επαφής και επικοινωνίας.

Έτσι, φτιάχνει ένα σχεδόν ντοκιμαντερίστικης υφής, αξιοθαύμαστο μυθοπλαστικό ντεμπούτο, που δεν “θέλει απλά να κάτσει με τη νεολαία”, αλλά την αγκαλιάζει, την αφουγκράζεται και της αφήνει χώρο να μάθει από τα λάθη της.

Πρώτη δημοσίευση: 2 Nov 2023, 14:03
Ενημέρωση: 9 Nov 2023, 01:41
Συντάκτης: 
Τίτλος:
How to have sex
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
91
Εταιρία διανομής: 
Release: 
2 Νοεμβρίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
strangers, από την Spentzos strangers, από την Spentzos