Οι Kronos Quartet και το ντοκιμαντέρ τους live στην Αθήνα

Published: 17 Jun 2018, 11:07
Συντάκτης:

Οι Kronos Quartet επισκέπτονται την Ελλάδα για μια live εμφάνιση, ταυτόχρονα με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ για τους ίδιους

Το A Thousand Thoughts είναι ένα ντοκιμαντέρ που θα παραχθεί ζωντανά στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) από τους κινηματογραφιστές Sam Green και Joe Bini και αφηγείται την ιστορία του εμβληματικού κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων Kronos Quartet. Οι Kronos Quartet ιδρύθηκε το 1973 και τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες έχει πουλήσει 1,5 εκατομμύρια δίσκους, έχει κερδίσει βραβείο Grammy, καθώς και πολλές άλλες διακρίσεις.

Ο Sam Green με τους Kronos Quartet δεν παρουσιάζουν ένα κλασικό μουσικό ντοκιμαντέρ αλλά ένα σύγχρονο ζωντανό κινηματογραφικό αφήγημα, ένα ζωντανό ντοκιμαντέρ (live documentary). Στο A Thousand Thoughts, ο Sam Green ξεδιπλώνει στη σκηνή την ιστορία του κουαρτέτου, παρουσιάζει αρχειακό υλικό και ηχητικά αποσπάσματα, ενώ ταυτόχρονα το Kronos Quartet επενδύει την αφήγηση με ζωντανή μουσική από το πλούσιο ρεπερτόριό του. Κατά διαστήματα, η αφήγηση μπορεί να συνοδεύεται και από συζήτηση ή αποσπάσματα συνεντεύξεων με τους Philip Glass, Steve Reich, Terry Riley και πολλούς άλλους.

Η αξία των Kronos Quartet στην ιστορία της μουσικής είναι ανυπολόγιστη. Δεν είναι μόνο τα εκατοντάδες νέα έργα που έχει συνθέσει και η αγάπη του για τις μουσικές παραδόσεις του κόσμου, είναι και ο τρόπος με τον οποίο εισήγαγε το κουαρτέτο εγχόρδων στην pop κουλτούρα. Εμφανίστηκε,για παράδειγμα, σε επεισόδιο του Sesame Street, έχει παρουσιάσει διασκευές από Jimi Hendrix, έως τη «Μισιρλού», ενώ έχει συνεργάστεί με ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών, από την avant garde Laurie Anderson, έως τον μινιμαλιστή Philip Glass. Και ποιος ξεχνά τα μουσικά θέματα σε Requiem For A Dream & The Fountain του Ντάρεν Αρονόφσκι!

Τώρα, με το A Thousand Thoughts, θα έχουμε τη δυνατότητα να αφουγκραστούμε τη δύναμη της μουσικής τους μέσα από μια πειραματική κιναισθητική εμπειρία, η οποία παντρεύει τη δύναμη του ήχου με τη μαγεία του σινεμά και την ισχύ της φυσικής παρουσίας στον χώρο.

Τρίτη 19 Ιουνίου, 20.30, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ΕΛΣ 

Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos