ΣΕΙΡΕΣ

"Godless" season 1: Ένα απολαυστικό γουέστερν

Published: 21 Jan 2018, 16:15
Συντάκτης:

Σύνοψη: Γύρω στα 1884 ο Roy Goode καταφεύγει στην πόλη La Belle στο New Mexico και συγκεκριμένα στο ράντσο της χήρας Alice Fletcher, καθώς καταδιώκεται από τον Frank Griffin και τη συμμορία του.

<a href="/en/home-cinema-streaming/shirley/69752">Shirley</a>ΣΧΕΤΙΚΑShirley

Το περίεργο όμως  με την πόλη La Belle είναι ότι κατοικείται και διοικείται σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες.

Ο λόγος είναι ένα ατύχημα στο ορυχείο της περιοχής, το  οποίο οδήγησε σε θάνατο 83 άνδρες, αφήνοντας πίσω γυναίκες, παιδιά και λίγους άνδρες που δεν δούλευαν στο ορυχείο, την βασική πηγή πλούτου της περιοχής.

Άποψη: Η σειρά του Netflix, δημιούργημα του Scott Frank (σεναριογράφος στα Out Of Sight, Minority Report, Logan και φυσικά στην μεγάλη επιτυχία που ακολούθησε στο Netflix, "The Queen's Gambit" ) και με παραγωγό τον ακούραστο Steven Soderbergh, αποτελείται από 7 χορταστικά επεισόδια (τα 5 από αυτά ξεπερνούν την μία ώρα), τα οποία ωστόσο βλέπονται με απολαυστική ευκολία. Πρόκειται για ένα western, με το σκηνικό να στήνεται στις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, περίπου 20 χρόνια μετά τον αμερικανικό εμφύλιο, χωρίς να έχουν αλλάξει και πολλά από τότε.

Ο  Roy Goode (Jack O’ Connell) εμφανίζεται ξαφνικά στην μικρή αυτή πόλη, χωρίς να γνωρίζουμε αρχικά για ποιο λόγο αλλά και τι τον συνδέει με τον Frank Griffin (Jeff Daniels) ο οποίος μαζί με τη συμμορία του λυσσασμένα τον κυνηγάει από περιοχή σε περιοχή, μέχρι να βρει πού είναι. Με αυτήν την αφορμή γνωρίζουμε καλύτερα την γυναικοκρατούμενη πόλη -με εξαίρεση τον σερίφη Bill McNue (Scoot McNairy), τον βοηθό του και λίγους γηραιούς άνδρες- και τις κυρίες που ζουν σε αυτήν, που μετά τον χαμό συζύγων ή αδερφών, έχουν αναλάβει τα ηνία της πόλης. Στη σημερινή εποχή των ακόμα κραταιών ανισοτήτων –κοινωνικών και μισθολογικών- μεταξύ ανδρών και γυναικών, που έχουν οδηγήσει το Hollywood στη επαναδημιουργία γνωστών ταινιών με γυναίκες πρωταγωνίστριες (από τους θηλυκούς Ghostbusters και την γυναικοκρατούμενη Συμμορία των 8 μέχρι την περισσότερο φεμινιστική Αποπλάνηση της Sofia Coppola) βλέπουμε τώρα ένα western, ένα είδος αρραγώς συνδεδεμένο με το ανδρικό φύλο, να εξαφανίζει σχεδόν τους άνδρες.

Παρόλα αυτά δεν πρόκειται για ένα φεμινιστικό ή μεταφεμινιστικό western, όπως προσπάθησε να γίνει το Jane got a gun (2015) με την Natalie Portman, αλλά ένα τυπικό δείγμα του είδους.

Οι γυναίκες ούτε επεδίωξαν αυτήν την έμφυλη αλλαγή στη διοίκηση που προκλήθηκε λόγω ενός ατυχήματος, ούτε είναι οι ουσιαστικές πρωταγωνίστριες αφού όλη η υπόθεση περιτριγυρίζεται στους ρόλους του Jack O’ Connell και Jeff Daniels, οι οποίοι είναι αναμφίβολα εξαιρετικοί.

Ειδικά ο Daniels με τον ρόλο του μονόχειρα εγκληματία-απειλή για εκείνες τις περιοχές αποδεικνύει πόσο σπουδαίος ηθοποιός είναι. Ο ρόλος του Frank Griffin αντιπροσωπεύει το αόρατο Κακό, μία πανταχού παρούσα απειλή που δεν ξέρεις πότε θα ξεσπάσει, αφού στο La Belle συνεχώς συζητάνε και περιμένουν πότε θα περάσει από την περιοχή τους.

Η σειρά δεν βιάζεται καθόλου και αυτό είναι το θετικό, δεν φοβάται τις σιωπές, τα μεγάλα βουβά πλάνα με τις εξαιρετικές αχανείς εκτάσεις να μαγεύουν. Είναι πολύ καλογυρισμένη,  κινηματογραφική ως προς τη σκηνοθεσία της, με πλάνα που άλλοτε ως μάτι του Θεού ταπεινώνουν τους ήρωες και άλλοτε με χαμηλά πλάνα (κοντρ πλονζέ) αναδεικνύουν το μεγαλείο τους. Άλλωστε, είναι ένα western, οπότε το θέμα του Καλού-Κακού, του ηθικού, του ηρωϊσμού και της ενοχής είναι δομικά στοιχείο της υπόθεσης.

Οι άνθρωποι είναι στο επίκεντρο σε αυτήν την άθεη χώρα, όπως αναφέρει ο Frank Griffin, εξηγώντας  και τον τίτλο της σειράς (Godless). Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά μονολογεί, «ο ίδιος θεός που έκανε εσένα και εμένα έκανε και τον κροταλία. Αυτό δεν βγάζει νόημα».

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Shirley

Shirley

Θα το βρείτε: Netflix

Όπως μας ενημερώνει από την αρχή το “Shirley”, το 1968 ανάμεσα στα 435 μέλη...
16 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos