ΣΕΙΡΕΣ

"Culprits" season 1: Eύχαριστη έκπληξη

Published: 1 Dec 2023, 17:17
Συντάκτης:

Σύνοψη: Μια ληστεία που (προφανώς) δεν πήγε καλά, κάνει τους εμπλεκόμενους να νομίζουν ότι θα συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά, την ώρα που μασκοφόρος εκτελεστής τους εξοντώνει έναν έναν.

<a href="/en/nea/elsbeth-season-1-apenohopoiimena-camp/69847">"Elsbeth" season 1: Απενοχοποιημένα camp</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Elsbeth" season 1: Απενοχοποιημένα camp

Γνώμη: Τα heist movies ή οι heist σειρές έχουν τη γοητεία τους, μιας και οι συμμετέχοντες παρουσιάζονται σαν ένα είδος υπερηρώων που θα τελειώσουν τη δουλίτσα και μετά θα σαλπάρουν σε ειδυλλιακή τοποθεσία.

Αν εξαιρέσουμε το Ocean's 11 που είχε περισσότερη φαντασία και από το Rebel Moon που ετοιμάζει ο Ζακ Σνάιντερ, συνήθως τα αποτελέσματα όλων αυτών των μεγαλόπνοων σχεδίων είναι συζητήσιμα.

Από τους The kopanoi όπου τα τσακάλια κατέληξαν διαλυμένοι σε νοσοκομείο με τη Φρόσω να τους περιθάλπει, μέχρι το Heat και το Reservoir Dogs που λούστηκαν με σφαίρες και αίμα, η ιστορία έχει δείξει ότι δε πάει καλά.

Οι δημιουργοί του Culprits ξεκάθαρα λατρεύουν τα 2 τελευταία έργα, με ατελείωτες αναφορές και love letters προς αυτά, ταυτόχρονα όμως δεν αφήνουν το στορυ να πλατειάσει τύπου Casa de Papel όπου χρειάστηκαν 17 χρόνια να ολοκληρωθεί η ληστεία την ώρα που παράλληλα διαδραματίστηκαν 6 έρωτες και 8 διαζύγια. Οι περισσότεροι  είχαμε λατρέψει το ισπανικό πυροτέχνημα, αλλά το ξεχειλωμα που του έκαναν, δεν είχε προηγούμενο.

Στη προκειμένη περίπτωση, εδώ υπάρχει αρχή, μέση και τέλος, ανακατεμένα σε μπρος πίσω που δεν μπερδεύουν καθόλου, μιας και φανερώνουν κραυγαλέα σε τι μέρος του χρόνου βρισκόμαστε έτσι ώστε ο θεατής να αφοσιωθεί στη πλοκή χωρίς να γεμίζει γρίφους το κεφάλι του.

Βάζουμε και την Gemma Arterton που είναι χάρμα ιδέσθαι (πάντα ήταν) σαν τον εγκέφαλο της επιχείρησης -συνάμα ατελείωτα σκληρή καριολισσα- οπότε προχωράμε άφοβα. Η Arterton που είχε όλα τα φόντα να γίνει star πρώτου μεγέθους, κάπου χάθηκε στη πορεία, της αξίζουν τέτοιοι ρόλοι αφού εκτός από γοητευτικό εκτόπισμα είναι και καλή ηθοποιός.

Ληστεία, φονικά, σφαίρες, με μια ιστορία αγάπης να αχνοφαίνεται, το Culprits δε θα κερδίσει βραβεία, σίγουρα όμως ανήκει στις εκπλήξεις της χρονιάς.

Είναι βίαιο, έχει χαρακτήρες που δε γουστάρεις να τους μισείς παρόλο που είναι λέρες και μια ενδιαφέρουσα ιστορία που ξεδιπλώνεται στο χρόνο που της αναλογεί, χωρίς να σέρνεται σε ατελείωτες σεζόν.

Για όσους κουράστηκαν με τον βομβαρδισμό μαρβελοποίησης, είτε ψάχνουν ένα binge watching σαββατοκύριακου, η σειρά ανταμείβει και  με το παραπάνω.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
strangers, από την Spentzos strangers, από την Spentzos