Berlinale 2024: Η καριέρα της Peaches δε μοιάζει με καμία άλλη

Published: 24 Feb 2024, 03:44
Συντάκτης:

Σύνοψη: Πίσω στο 2000, η Καναδή καλλιτέχνις Peaches κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της με τίτλο “The Teaches of Peaches”. Τόσο το περιεχόμενο του δίσκου όσο και η περσόνα της ίδιας έκαναν αμέσως αίσθηση.

<a href="/en/festival-verolino/berlinale-2024-izampel-iper-i-zoi-den-einai-ta-social-media-elpizo/69538">Berlinale 2024 - Ιζαμπέλ Ιπέρ: "Η ζωή δεν είναι τα social media, ελπίζω..."</a>ΣΧΕΤΙΚΑBerlinale 2024 - Ιζαμπέλ Ιπέρ: "Η ζωή δεν είναι τα social media, ελπίζω..."

Προκλητική, ειλικρινής, αθυρόστομη, πολιτικοποιημένη, αλλά παράλληλα πάντα fun, η Peaches έγινε έκτοτε γνωστή σε όλο τον πλανήτη, ενώ αποτελεί και ένα από τα πιο σημαντικά icons της LGBTQ+ κοινότητας.

Και το ντοκιμαντέρ “Teaches of Peaches” των Philipp Fussenegger, Judy Landkammer, αντιπαραθέτει αρχειακό υλικό από την εποχή που η Merrill Nisker, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, έθετε τις βάσεις που τη μεταμόρφωσαν σε Peaches και παράλληλα μας δίνει πρόσβαση στη ζωή και τις απόψεις της, 24 χρόνια μετά την κυκλοφορία του δίσκου που της άλλαξε τη ζωή και σύστησε στον κόσμο μια εντελώς αντισυμβατική, sui generis μουσικό και performer που συνεχίζει ακάθεκτη.  

Γνώμη: Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για την Peaches και μάλιστα σχετικά πρόσφατα με αφορμή την εμφάνισή της στην Αθήνα τον Νοέμβριο που μας πέρασε.

Όποιος γνωρίζει έστω και λίγο τι εστί Peaches μπορεί άνετα να φανταστεί ότι η 57χρονη αισίως μουσικός και performer είναι ένα ιδανικό αντικείμενο για ντοκιμαντέρ. Από τις διονυσιακές live εμφανίσεις της μέχρι τις πάντα επίκαιρες απόψεις της, η Peaches ήταν ήδη μπροστά από την εποχή της όταν έσκασε σαν βόμβα πίσω στις αρχές των ‘00s. Και στο σημερινό τοπίο της μουσικής βιομηχανίας, που τα είδωλα είναι πιο curated από ποτέ, η Peaches συνεχίζει να φαίνεται σαν να έχει έρθει από το μέλλον και συγκεκριμένα ένα μέλλον πιο πολύχρωμο, παιχνιδιάρικο και ατρόμητο, όπου όλοι μπορούν να είναι 100% ο εαυτός τους.

Έτσι, το “Teaches of Peaches”, το ντοκιμαντέρ που έκανε πρεμιέρα στη φετινή Berlinale απευθύνεται κυρίως στους ήδη φανατικούς θαυμαστές της, αλλά είναι παράλληλα και ένα καλό entry point στον κόσμο μιας καλλιτέχνιδας που, είτε σου αρέσει η μουσική της είτε όχι, δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις για το θάρρος και τη συνέπειά της απέναντι τόσο στον εαυτό της όσο και απέναντι σε ένα κοινό που τη λατρεύει.

Συνδυάζοντας αρχειακό υλικό από την εποχή που η Peaches ήταν ακόμη η Merrill Nisker και έκανε μαθήματα μουσικής και θεατρικό παιχνίδι σε νήπια με το σήμερα, όπου ζει πλέον στο Βερολίνο και γυρίζει τον κόσμο για τις live εμφανίσεις της, το “Teaches of Peaches” καλύπτει 20 χρόνια μιας καριέρας που δεν μοιάζει με καμία άλλη και, παράλληλα, μας δείχνει την Peaches όταν σβήνουν τα φώτα της σκηνής.

Οι σκηνές που τη δείχνουν να προετοιμάζει την περιοδεία της με τους στενούς συνεργάτες της είναι ένα masterclass στη δημιουργική σύμπραξη μεταξύ ανθρώπων και ο τρόπος που η ίδια διδάσκει και παράλληλα μαθαίνει από τους ανθρώπους γύρω της είναι συγκινητικός. Το αρχειακό υλικό από τις πρώτες τις εμφανίσεις αντιπαραβάλλεται με σκηνές από την περιοδεία που έκανε το 2022, δείχνοντας την εξέλιξή της και δίνοντας ρυθμό και νεύρο στο ντοκιμαντέρ. Οι φίλοι της, μεταξύ των οποίων η Shirley Manson των Garbage και η Feist (με την οποία συγκατοικούσαν ένα φεγγάρι), μιλάνε στην κάμερα για το “Peaches effect” και η ίδια μοιράζεται σκέψεις και αναμνήσεις της.

Σαν αποτέλεσμα, το “Teaches of Peaches” είναι και διδακτικό, με την έννοια ότι σου μαθαίνει πράγματα που δεν ήξερες, και απόλυτα διασκεδαστικό, καθώς σου μεταφέρει την αίσθηση που έχει μια συναυλία της Peaches. Και είναι, πάνω απ’ όλα, ένας εορτασμός της προσωπικής έκφρασης, της έμπνευσης και της δύναμης που έχουν οι γυναίκες όταν αποφασίζουν να πουν τα πράγματα με τ’ όνομά τους.

Κι επειδή δεν μπορούσαμε να φύγουμε από το Βερολίνο χωρίς να μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε τετ-α-τετ με την ίδια την Peaches, σύντομα θ’ ανέβει η συνέντευξη που εξασφαλίσαμε όπου μας τα λέει όπως μόνο εκείνη ξέρει!

To 74o Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται 15-25 Φεβρουαρίου 2024.

To MOVE IT βρίσκεται στo Φεστιβάλ Βερολίνου για 14η χρονιά και σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν στο ειδικό section του περιοδικού μας που ανανεώνεται συνεχώς

 

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos