Σκηνοθετώντας τον Μπουκόβσκι

Δημοσίευση: 29 Ιουλίου 2015, 16:19
Συντάκτης:

Η ποίηση του μεγάλου Τσάρλς Μπουκόβσκι έχει επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης σε διάφορους τομείς.

Στο παρακάτω βίντεο –έτους 1999- ο  Βρετανός σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων  Τζόναθαν Χότζσον και η εικονογράφος Τζόνι Χάνα έφτιαξαν τo δικό τους ‘μικρού μήκους’ animation με τίτλο «The man with the beautiful eyes» για το ομότιτλο ποίημα του Μπουκόβσκι (1992)  από την τελευταία του ποιητική συλλογή «The Last Night of the Earth Poems», ως ερμηνευτική προσέγγιση για τη διασταύρωση του συγκινητικού και του βασανιστικού. Το αποτέλεσμα: υπέροχο!

 

Το επόμενο animation video είναι δημιουργία της Μόνικα Ούμπα,ως τη δική της καλλιτεχνική προσέγγιση στο αγαπημένο «Bluebird» του Μπουκόβσκι από την ίδια συλλογή.  Με ένα εξαιρετικό σάουντρακ η καλλιτέχνης μας ‘απαγγέλει’ αφαιρετικά  «υπάρχει ένα μπλε πουλί μες στην καρδιά μου και θέλει να βγει μα το πνίγω με ουίσκι και ρουφάω καπνό και οι πόρνες και οι μπάρμεν και ο μπακάλης δεν ξέρουν ότι αυτό υπάρχει».

 

Στο δικό του ταινιάκι για το ποίημα «The Laughing Heart», ο Μπράντλει Μπελ χρησιμοποιεί τους στίχους του Μπουκόβσκι και τους δίνει ζωή μέσα από την υπέροχη φωνή του Tom Waits. «Η ζωή σου είναι δικιά σου ζωή, μην την αφήνεις να γίνει μέλος μιας νοτερής υποταγής. Να είσαι σ’ επιφυλακή. Υπάρχουν διέξοδοι. Υπάρχει φως κάπου. Μπορεί να μην είναι πολύ φωτεινό αλλά νικά το σκοτάδι» μας λέει ο Waits πιο επίκαιρα από ποτέ. Εποποιία.

 

“If you’re going to try, go all the way. Otherwise, don’t even start.” διαβάζουμε στο ταξιδιάρικης αισθητικής υπέροχο και γυρισμένο στην Ανδαλουσία βίντεο  με τίτλο «All the way» του Δανού filmmaker Γουίλεμ Μαρτίνοτ βασισμένο στο «Roll the dice» του Μπουκόβσκι από το βιβλίο «What Matters Most Is How Well You Walk Through the Fire». Η συνέχεια… παρακάτω.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos