Oι επιλογές του MOVE IT για τα καλύτερα του 2013

Δημοσίευση: 14 Ιαν. 2014, 18:31

Μετά την αντίστροφη μέτρηση για τις καλύτερες ταινίες του 2013 από το MOVE IT, ήρθε η ώρα να σας τις παρουσιάσουμε συγκεντρωτικά, αλλά και αναλυτικά όσον αφορά στον κάθε ένα συντάκτη/συνεργάτη.

Πάμε λοιπόν, αφού θυμίσουμε το τελικό Top-10 και τις 10 επιλαχούσες, ενώ εδώ μπορείτε να θυμηθείτε τις κορυφαίες εκτός διανομής, εδώ τις τηλεοπτικές σειρές και εδώ τα "βατόμουρα" της χρονιάς: 

1. DJANGO UNCHAINED

2. GRAVITY

3. PRISONERS

4. LA VIE D’ ADELE

5. BEASTS OF THE SOUTHERN WILD

6. PIETA

7. FRANCES HA

8. ΖERO DARK THIRTY

9. SILVER LININGS PLAYBOOK

10. BLUE JASMINE

11-20: CAPTAIN PHILLIPS  /  SEARCHING FOR SUGARMAN  /  LA GRANDE BELLEZZA  /  NO  /  THE SECRET LIFE OF WALTER MITTY  /  THE CONJURING  /  THIS IS THE END  /  MOOD INDIGO  /  PRINCE AVALANCHE  /  THE GRANDMASTER


 

Απόστολος Κίτσος

Μια χρονιά πολύ δύσκολη το 2013. Τόσο για τους περισσότερους από εμάς ατομικά, όσο και συνολικά στον κοινωνικό ιστό. Ο κινηματογράφος, δηλαδή το όνειρο διαφυγής, μια επίπλαστη πραγματικότητα, εξακολουθεί να θέλγει, να αποτελεί την πιο προσιτή επιλογή διασκέδασης, αν και όχι πλέον φθηνή, ειδικά με τα 3D. Η χρονιά που μας πέρασε, δεν είχε μεγάλες ταινίες, είχε όμως αρκετές απόλυτα διασκεδαστικές. Και αυτό, δεν το λες και λίγο. Kαλό θα είναι να ενισχύουμε τα σινεμά όσο μπορούμε και όσο το αντέχει η τσέπη μας, άλλωστε οι ταινίες δημιουργήθηκαν για να προβάλλονται στους συγκεκριμένους χώρους. Ποιος όμως μπορεί να κακίσει τον οποιονδήποτε που δεν του περισσεύουν; Επομένως, κάτι οι ορισμένες λάθος εκτιμήσεις και παραλείψεις των εταιρειών διανομής (δεν έχω καταφέρει ακόμη να χωνέψω το «χουνέρι» στις νέες ταινίες του Καρ Βάι και του Γκοντρί), κάτι η ανέχεια, κάτι το γεγονός πως ορισμένες από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς ήταν εκτός διανομής (και εκτός dvd), ο κάθε ένας ας μετρήσει τις επιλογές του και ας πάρει τις αποφάσεις του. Το ζητούμενο είναι να ευχαριστηθούμε τον κινηματογραφικό λόγο. Καλή χρονιά!

Beasts of the southern wild

Prisoners

Silver Linings Playbook

The secret life of Walter Mitty

Mood indigo

Blue Jasmine

Captain Phillips

The Grandmaster

This is the end

Pieta 


 

Mιχάλης Κωνσταντέλλης

Τhe conjuring

La grande bellezza

Broken Circle Breakdown

No

Pieta

Gloria

Paradise: love

Lore

Frances Ha

Iceman 


 

Γιάννης Λυμπέρης

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη βράβευσή του στα Οσκαρ, θεωρώ πως πείστηκε και ο τελευταίος σινεφίλ πως το «Argo» ήταν απλά καλό. Ενώ το «Zero dark thirty» καταπληκτικό! Ξαναδείτε τα τελευταία εικοσάλεπτά τους –που όλοι γνωρίζουμε την έκβασή τους- και αποφασίστε. Ποιές δεν χώρεσαν; Pacific Rim, Iron Man 3, Silver linings playbook, Frances ha, Don jon, La grande bellezza…

Ζero dark thirty

Django Unchained

Prisoners

Beasts of the southern wild

La vie d’Adele

12 years a slave

Rush

The great Gatsby

This is the end

Oblivion / Gravity


 

Eιρήνη Κατσαρά

Η αξιολόγηση με τις ‘καλύτερες’ ταινίες της χρονιάς είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση, για το λόγο αυτό επιλέγω τις ‘αγαπημένες’ μου ταινίες τη χρονιά που μας πέρασε, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία. Χωρίς συνοχή, χωρίς ‘ορθολογισμό’. Με γνώμονα το συναίσθημα. Ταινίες που με έκαναν να δακρύσω από συγκίνηση, να γελάσω μέχρι δακρύων, να ξεροκαταπιώ, ταινίες γροθιά στο στομάχι, ταινίες που μου έβγαλαν ‘ψυχή’ από κάθε άποψη. Για μένα λοιπόν, ο για κάποιους ‘υπερεκτιμημένος’ Σορεντίνο που κατηγορήθηκε ακόμα και ότι αντιγράφει τον Φελίνι.... με καθήλωσε με τη ‘μπελέτσα’ του και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που είχε να γίνει στον εσωτερικό μου κόσμο με ταινία από το περυσινό Holy Motors.

La grande bellezza

Pieta

Django Unchained

Frances Ha

Searching for sugarman

This is the end

The conjuring

La vie d’adele

Blue jasmine

Side Effects


 

Χάρης Παπαπαναγιώτου

Φέτος δυσκολεύτηκα αρκετά να καταλήξω στο top-10 μου με τις καλύτερες ταινίες, καθώς το 2013 ήταν μια μέτρια κινηματογραφική χρονιά – για τα δικά μου γούστα τουλάχιστον. Εξίσου δύσκολο μου ήταν να καταλήξω και στο top-5 με τις χειρότερες, καθώς, ειδικά φέτος, φρόντισα να αποφύγω να παρακολουθήσω ταινίες που γνώριζα εκ των προτέρων ότι δεν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να μου αρέσουν. Επίσης, απέφυγα, φέτος, να παρακολουθήσω τα διάφορα animation, αρνούμενος να ανεχτώ την κακή συνήθεια των εταιριών διανομής να τα δείχνουν μεταγλωττισμένα στις δημοσιογραφικές προβολές. Αν και, ουσιαστικά, μόνο για το «Frozen» μετανιώνω που δεν το παρακολούθησα έστω κι έτσι. Εκεί, πάντως, που διόλου δεν δυσκολεύτηκα, ήταν να ανακηρύξω το «Gravity» ως την αγαπημένη μου ταινία για φέτος, καθώς πέραν όλων των άλλων, ευτύχησα να την παρακολουθήσω και στις ιδανικότερες των συνθηκών (3D προβολή, σε μία από τις καλύτερες αίθουσες της πόλης μας). Όσον αφορά, τέλος, στις ελληνικές ταινίες της χρονιάς, το γεγονός ότι υπάρχει ξεχωριστή λίστα για δαύτες, είναι και ο μοναδικός λόγος που η... μεγαλειώδης «Μικρά Αγγλία» δεν βρίσκεται και στο «επίσημο» top-10 μου. (ε, κάπου έπρεπε να χωρέσει και ο... έρμος ο «Mitty») ΥΓ. Το «Paperboy» δεν βρίσκεται στις χειρότερες, καθώς δεν άντεξα καν να το παρακολουθήσω πέραν του... πρώτου ημιώρου!!

Gravity

Le Passe

Frances Ha

La Vie d'Adele

Prisoners

Django Unchained

Zero Dark Thirty

Pacific Rim

The Secret Life of Walter Mitty

Before Midnight


 

Εύη Αβδελίδου

Το ταξίδι στο φετινό κινηματογραφικό μου μικρόκοσμό μου είχε έναν αέρα φυγόκεντρο από την τροχιά της κανονικής διανομής. Κατά συνέπεια, δεν έχω συναντηθεί ακόμα με πολλά υποσχόμενες ταινίες όπως τα : After Lucia, Paradise: Love Blancanieves, Un plan parfait, The broken circle Breakdown, Pieta, La grande bellezza, Venus in fur, Django unchained, No, και η συνάντηση μαζί τους να συμβεί λίγο καθυστερημένα. Το φετινό μου ταξίδι, με σταθμούς... Τα φεστιβάλ στην Αθήνα Σεπτέμβρη-Οκτώβρη-Νοέμβρη (Νύχτες Πρεμιέρας, Πρωτοποριακού, Πανόραμα Ευρωπαϊκού) να είναι από τις πιο ωραίες και έντονες εμπειρίες της φετινής χρονιάς και να χρωματίζει κυρίως την κατάταξη στα out there, Τη συνηθισμένη μου δυσκολία να μπω στη διαδικασία να δω ταινίες που δε με “φωνάζουν” αφού τα φιλμ εκεί έξω είναι πολλά και ο χρόνος πεπερασμένος, To να μην πιστεύω πώς δέχτηκε να παίξει ο Malkovich στο απλά τραγικό Warm Bodies, που ξύπνησε ο,τι πικρόχολο προσπαθώ να ξεχάσω ότι διαθέτω μέσα μου. Money makes the world go round, Τις ελλείψεις μου και ως προς την ελληνική παραγωγή (έχασα, για την ώρα τα: Το αγορι τρωει το φαγητο του πουλιου, Miss Violence, O εχθρός μου, Μικρα Αγγλια), Τη ζωή της Αντέλ να με στοιχείωνει ακόμα και να μου ψυθυρίζει στο αυτί πόσο μάταια είναι κάθε ανησυχία μπροστά στο θαύμα του έρωτα, Το Sugarman να υπενθυμίζει πως το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής όταν αποφασίζει να εκδηλωθεί δε φωνάζει αλλά τραγουδά, Το Lacrau μία κινηματογραφική ανακάλυψη-αποκάλυψη, Την επαφή με το σουρρεάλ και ιδιαίτερο έργο του Warmerdam αλλά και τον ίδιο, Τη Μήδεια του Γραμματικού δυνατή και τρομερή να ξυπνά πλευρές του εαυτού που δεν ήξερα ότι είχα, Την αναμονή να μοιραστώ το θαυμασμό μου για το κομψοτέχνημα-βουτιά στην παιδική ψυχή του Harmony Lessons.. Πήρα πολλές φωτογραφίες σε αυτό το ταξίδι και ακόμα εμφανίζω το φιλμ... Εύχομαι παρόμοιες και μεγαλύτερες συν-κινήσεις με τέρμα και αφετηρία το σινεμά και μοίρασμα αυτού του πάθους που κινητοποιεί κάποιους από μας να ταξιδεύουμε μέσα του..

La vie d’adele

Prince Avalanche

Beyond the hills

Searching for sugarman

Child’s pose

Beasts of the southern wild

Stoker

Io e te

Blue jasmine

12 years a slave


 

Τάσος Κλειδωνόπουλος

Το 2013 τελείωσε. Αν κάποιος με ρωτούσε, λοιπόν, ποια θεωρώ πως είναι η ταινία που το σημάδεψε θα απαντούσα ευθύς αμέσως με το Spring Breakers του Harmony Corine – γεγονός λίγο κωμικοτραγικό καθότι στην χώρα μας παίχτηκε μόνο στις Νύχτες Πρεμιέρας. Από τις ταινίες που παίχτηκαν όμως στους ελληνικούς κινηματογράφους, το έργο που με συγκίνησε όσο λίγα και μου θύμισε αληθινό σινεμά δεν ήταν άλλο από την Pieta, το ιδιόμορφο ανοσιούργημα του Κιμ Κι Ντουκ. Εύφημη μνεία αξίζει αναμφίβολα και στον όλο και πιο τολμηρό Ξαβιέ Ντολάν για τον υπέροχο Lawrence του, στον Αλφόνσο Κουαρόν που μας έστειλε στο διάολο κι ακόμα παραπέρα αλλά και σε όλο το team του This Is The End, που δημιούργησε ένα από τα πιο απενοχοποιημένα έργα που έχουν βγει τελευταία. Η φετινή ελληνική παραγωγή, αν και συνεχώς αυξανόμενη και -ενίοτε- διεθνώς αναγνωρισμένη, δεν με εντυπωσίασε πολύ παρά μόνο με κάποιες ιδιαίτερες εξαιρέσεις, όπως το Higuita του The Boy αλλά και το συγκλονιστικής ομορφιάς και λυρικότητας The Capsule, της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη. Όσον αφορά τις -κατ’ εμέ- αποτυχίες τις σεζόν, ο μεγάλος «νικητής» είναι το πιο πρόσφατο πόνημα του Μάρτιν Σκορτσέζε, που φέτος υπέγραψε ένα από τα πιο βαρετά, άνευρα και ανούσια έργα της καριέρας του. Τέλος, ορισμένες από τις τηλεοπτικές σειρές που με κέρδισαν το 2013 συμπεριλαμβάνουν την πιο πρόσφατη μετενσάρκωση του θρυλικού Hannibal Lecter, το Brickleberry – το καινούριο αυθάδες animation του Comedy Central, το American Horror Story (ΚΑΙ Asylum KAI Coven!) αλλά και την μικρή μου ένοχη απόλαυση – το Carrie Diaries :P Αυτά. Και εις άλλα με υγεία.

Pieta

Lawrence Anyways

Gravity

The Great Gatsby

Blue Jasmine

Before Midnight

Frances Ha

Hitchcock

Populaire

This Is The End


 

Βίκυ Μοσχονησιώτου

Captain Phillips

Gravity

Prisoners

Secret life of Walter Mitty

Blue Jasmine

Star Trek into darkness

Trance

Prince Avalanche

Silver Linings Playbook

Stoker


 

Γιόλα Χριστούλα

Οι βασικές ελλείψεις μου στη θέαση 'μεγάλων' ταινιών φέτος δεν μου επιτρέπουν να έχουν γνώμη, αν και έχω την αίσθηση ότι ήταν μια μέτρια χρονιά. Ευτυχώς, η κατ'οίκον διασκέδαση κάλυψε τα κενά μου με μικρές ανεξάρτητες ταινίες και τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ προσωπικά θεωρώ ότι απολαμβάνω πλέον περισσότερο μια καλογυρισμένη σειρά από μια πολυδιαφημισμένη ταινία. Εξαιρετικό επίπεδο παραγωγής, πρωτότυπα σενάρια με ρίσκο και τόλμη, γνωστοί πρωταγωνιστές που έχουν ξεκινήσει στην ουσία μια δεύτερη καριέρα στη μικρή οθόνη, νέα ονόματα που αξίζουν να τα μάθουμε. Μήπως να καθιερώναμε και λίστα με τα καλύτερα επεισόδια;


 

Joker

Beasts of the southern wild

Mood indigo

The Grandmaster

Prisoners

Blancanieves

Frances Ha

Silver Linings Playbook

Prince Avalanche

The conjuring

All is lost


 

Ελεντίνα Πανή

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ή λίγο αργότερα, μέσα Γενάρη που ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες του θείου Όσκαρ, συνειδητοποιώ -μετά λύπης- πως υπάρχουν αμέτρητες ταινίες εκεί έξω που δεν έχω δει ακόμα. Προφανώς κανείς δεν μπορεί να έχει δει όλες τις ταινίες, όπως και κανείς δε μπορεί να έχει κάνει όλο το σεξ. Το να επιλέξεις πέντε ή δέκα ταινίες από μια λίστα που έχεις δει αρκετές, μοιάζει άδικο για τις υπόλοιπες. Στην προσπάθειά μου να καλύψω προσωπικές προτιμήσεις ενδεχομένως να έχω παραλείψει έργο ή έργα που να άξιζαν περισσότερο. Αλλά ως γνωστόν, η καφρίλα του ενός μπορεί να αποτελεί την καλτιά του άλλου. Έτσι λοιπόν, απορρίπτοντας κάποιες, ισοβαθμίζοντας άλλες, μπρος πίσω και πέρα δώθε, κατέληξα, για διαφορετικούς λόγους στην καθεμία αλλά και χωρίς απαραίτητα να έχουν όλο το πακέτο (σκηνοθεσία, ερμηνείες, πλοκή, φωτογραφία, μουσική). Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για αυτές που μου έμειναν περισσότερο, πρότεινα σε φίλους αλλά και συζήτησα μαζί τους για αυτές. Καλή χρονιά να έχουμε!

Django Unchained

Despicable me 2

No

Searching for Sugarman

Suicide shop

Night train to Lisbon

Iceman

Argo

This is the end

Gravity


 

Ελίζα Χριστοδουλίδη

Το 2013 υπήρξε μια δυνατή χρονιά στον χώρο του κινηματογράφου. Μερικές από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς κάλλιστα θα μπορέσουν να μείνουν στην λίστα των καλύτερων ταινιών όλων των εποχών και άλλες από τις καλύτερες στο είδος τους. Τρανταχτό παράδειγμα είναι το Django Unchained του Quentin Tarantino, μια ταινία που ανέτρεψε τα δεδομένα και προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση! Οι λόγοι που βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας των καλύτερων ταινιών του 2013 σύμφωνα με τη κρίση μου, είναι πολλοί! Σκηνοθεσία, σενάριο, soundtrack και ηθοποιοί παίρνουν άριστα στο remake του κλασικού western και όχι μόνο από τους θαυμαστές, αφού η ταινία προτάθηκε για 5 Oscar και τιμήθηκε με το Oscar πρωτότυπου σεναρίου για τον Quentin Tarantino και β' ανδρικού ρόλου για τον Christoph Waltz. Η ζωή πολλών ανθρώπων φαίνεται να αποτελεί έμπνευση για τους περισσότερους δημιουργούς αφού οι περισσότερες ταινίες της χρονιάς εξιστορούν πραγματικά γεγονότα και μεγάλες προσωπικότητες . Ανάμεσα τους το Gravity, Captain Phillips, Rush, Lincoln και Argo. Το Argo ήταν αυτό που πιστεύω γοήτευσε περισσότερο το κοινό γιατί πρόκειται για μία αληθινή ιστορία που μέχρι να την απολάυσουμε από τον Ben Affleck σκηνοθετικά αλλά και σε ερμηνεία, ήταν άγνωστη στους περισσότερους. Η υπόθεση Αργώ ήταν κρυφή για πολλά χρόνια από την CIA αλλά τώρα έχει γίνει μια από τις πιο γνωστές τακτικές που επιχείρησε το Αμερικάνικό κράτος και πήρε δικαιωματικά και το Oscar καλύτερης ταινίας για το 2013. Η χρονιά που μας πέρασε είχε και την τιμητική της στην μικρή οθόνη. Πολλές σειρές έσπασαν τα ρεκόρ τηλεθέασης σε παγκόσμιο επίπεδο με τεράστια ακροαματικότητα, που όμοιά της δεν έχει καταγραφεί ξανά. Η σειρά Game Of Thrones καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές οι οποίοι μετρούσαν αντίστροφα τις ώρες για το επόμενο επεισόδιο. Το 2013 έπεσε και η αυλαία για δύο πολύ επιτυχημένες παραγωγές. Το Dexter και το Breaking Bad απασχόλησαν πολύ τα μέσα ενημέρωσης και τους θαυμαστές για το αναπάντεχο τέλος τους. Στην 9η σεζόν του How I Met Your Mother επιτέλους οι θαυμαστές της κωμικής σειράς είδαν και έμαθαν μετά από 8 χρόνια πως γνώρισε τελικά ο Ted την μητέρα των παιδιών του! Επίσης έχουμε το ντεμπούτο του House Of Cards με πρωταγωνιστή τον Kevin Spacey, που όπως αντιλαμβανόμαστε υπόσχεται πολλά. Πολλά υποσχόμενο έρχεται και το 2014. Η χρονιά που μας πέρασε έθεσε τον πήχη ψηλά αλλά ήδη οι ταινίες που έχουν ανακοινωθεί, τα DVD που θα κυκλοφορήσουν από το 2013 και οι καινούργιες σεζόν των αγαπημένων μας σειρών που θα προβληθούν, μας προετοιμάζουν για ένα 2014 με πολύ 7η τέχνη για να απολάυσουμε μαζί με τους σινε- φίλους μας!

Django Unchained

Gravity

Captain Phillips

Rush

Argo

Les Miserables

Lincoln

Mud

Now You See Me

The Great Gatsby

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos