Δέκα αγαπημένες μουσικές βιογραφίες

Δημοσίευση: 3 Απριλίου 2016, 12:02
Συντάκτης:

Η μουσική βιογραφία είναι ένας -σχεδόν- σίγουρος δρόμος προς την επιτυχία και τα  βραβεία. Και δεν έρθει κάποιο από αυτά, τη... φασαρία του θα την κάνει σίγουρα. Ήδη το "Nina" θάβεται από συγγενείς και φίλους, το "Miles Ahead" δείχνει cool όσο ο Miles Davis, και βέβαια ακόμα περιμένουμε βιογραφίες των Chet Baker, Janis Joplin, Elton John, Freddie Mercury.
Eπιλέξαμε 10 αγαπημένες μας βιογραφίες, αφήσαμε έξω δεκάδες ακόμα. Aν έχουν μέσα τους μόνο την αλήθεια, δεν έχει καμία σημασία, δεν βλέπουμε ντοκιμαντέρ. Ολοι οι τραγουδιστές που πρωταγωνιστούν σε αυτά τα biopics έχουν ζήσει την τραγωδία στη ζωή τους. Ναρκωτικά (πολλά), ξύλο, αστυνομική βία, προσωπικοί δαίμονες. Ξέρεις τη μουσική τους, αυτές οι ταινίες θέλουν να παρουσιάσουν ένα μέρος της ψυχής τους.
(πατώντας τον τίτλο, βλέπεις το trailer).

The Doors (1991)

O Oλιβερ Στόουν είναι βέβαια ο σταρ της ταινίας, σκηνοθετώντας έτσι όπως θες ένα είδωλο που έζησε στην υπερβολή. Ο Βαλ Κίλμερ τραγούδησε ως Τζιμ Μόρισον, η Μεγκ Ράιν ήταν αστεία (σε αντίθεση με το στόχο της) και η φωτογραφία του Ρόμπερτ Ρίτσαρτσον να πρωταγωνιστεί σε κάθε πλάνο.O Oλιβερ Στόουν είναι βέβαια ο σταρ της ταινίας, σκηνοθετώντας έτσι όπως θες ένα είδωλο που έζησε στην υπερβολή. Ο Βαλ Κίλμερ τραγούδησε ως Τζιμ Μόρισον, η Μεγκ Ράιν ήταν αστεία (σε αντίθεση με το στόχο της) και η φωτογραφία του Ρόμπερτ Ρίτσαρτσον να πρωταγωνιστεί σε κάθε πλάνο.

Sid and Nancy (1986)
O Γκάρι Ολντμαν είναι τόσο καλός ως αυτοκαταστροφικός Sid Vicious που περίμενες τα επόμενα χρόνια να μετέχει στα reunion των Sex Pistols. O Γκάρι Ολντμαν είναι τόσο καλός ως αυτοκαταστροφικός Sid Vicious που περίμενες τα επόμενα χρόνια να μετέχει στα reunion των Sex Pistols.

La Vie en Rose (2007)

 Xρειάζεται μια σπουδαία καλλιτέχνις για να ερμηνεύσει μία άλλη. Η Μαριόν Κοτιγιάρ είναι απλά συγκλονιστική ως Εντίθ Πιάφ, μην αφήνοντας την μίμηση να "καπελώσει" μια μεγάλη ερμηνεία που σε οδηγεί να ανακαλύψεις την Πιάφ. Xρειάζεται μια σπουδαία καλλιτέχνις για να ερμηνεύσει μία άλλη. Η Μαριόν Κοτιγιάρ είναι απλά συγκλονιστική ως Εντίθ Πιάφ, μην αφήνοντας την μίμηση να "καπελώσει" μια μεγάλη ερμηνεία που σε οδηγεί να ανακαλύψεις την Πιάφ.

Walk The Line (2005)

Όσες φορές κι αν το δεις, δεν μπορείς να σκεφτείς άλλον ηθοποιό από τον Γιόακιν Φοίνιξ για να υποδυθεί τον Johnny Cash. Δεν ήταν θέμα υποκριτικού ταλέντου, ήταν θέμα μαγκιάς. Όσες φορές κι αν το δεις, δεν μπορείς να σκεφτείς άλλον ηθοποιό από τον Γιόακιν Φοίνιξ για να υποδυθεί τον Johnny Cash. Δεν ήταν θέμα υποκριτικού ταλέντου, ήταν θέμα μαγκιάς.

Straight Outta Compton (2015)

Ταινία-παραγγελιά από Dr. Dre και Ice Cube για τους N.W.A., με ένα σωρό αφορμές να την αφορίσεις και άλλες τόσες να την αποθεώσεις. O Γκάρι Γκρέι σκηνοθετεί με νεύρο και σιγουριά μια αμφιλεγόμενη ιστορία βίας και ρατσισμού, με την Τέχνη να έρχεται κατευθείαν από τους δρόμους. Το "Fuck tha Police" ποτέ δεν ακούστηκε πιο δυνατά!Ταινία-παραγγελιά από Dr. Dre και Ice Cube για τους N.W.A., με ένα σωρό αφορμές να την αφορίσεις και άλλες τόσες να την αποθεώσεις. O Γκάρι Γκρέι σκηνοθετεί με νεύρο και σιγουριά μια αμφιλεγόμενη ιστορία βίας και ρατσισμού, με την Τέχνη να έρχεται κατευθείαν από τους δρόμους. Το "Fuck tha Police" ποτέ δεν ακούστηκε πιο δυνατά!

What’s Love Got to Do With It (1993)

 Αδικημένη ταινία και ερμηνείες από την Αντζελα Μπάσετ και τον Λόρενς Φίσμπερν. Το ξύλο που έφαγε η Τίνα Τάρνερ και το μουσικό της ταλέντο μαζί με το θρυλικό comeback της, έχουν ισάξια σημασία. Αδικημένη ταινία και ερμηνείες από την Αντζελα Μπάσετ και τον Λόρενς Φίσμπερν. Το ξύλο που έφαγε η Τίνα Τάρνερ και το μουσικό της ταλέντο μαζί με το θρυλικό comeback της, έχουν ισάξια σημασία.

Ray (2004)

Ο Τζέιμι Φοξ πήρε δικαιωματικά το Οσκαρ, έχοντας παρουσία σε κάθε (!) σκηνή, σε μια βιογραφία που όσο κι αν μοιάζει ακαδημαϊκά φτιαγμένη, στοχεύει και πετυχαίνει καρδιά και μυαλό.Ο Τζέιμι Φοξ πήρε δικαιωματικά το Οσκαρ, έχοντας παρουσία σε κάθε (!) σκηνή, σε μια βιογραφία που όσο κι αν μοιάζει ακαδημαϊκά φτιαγμένη, στοχεύει και πετυχαίνει καρδιά και μυαλό.

Love & Mercy (2014)

To πορτραίτο του, έτσι κι αλλιώς, εκκεντρικού και ψυχολογικά ταλαιπωρημένου Brian Wilson, ήταν πρόκληση. Η ταινία θέλει να μπει στο μυαλό μιας μουσικής ιδιοφυϊας, παρουσιάζοντας την ηχογράφηση του κλασικού "Pet Sounds" με τον φοβερό Πολ Ντάνο και μετέπειτα στα 80s με την μελαγχολία του Τζον Κιούζακ. To πορτραίτο του, έτσι κι αλλιώς, εκκεντρικού και ψυχολογικά ταλαιπωρημένου Brian Wilson, ήταν πρόκληση. Η ταινία θέλει να μπει στο μυαλό μιας μουσικής ιδιοφυϊας, παρουσιάζοντας την ηχογράφηση του κλασικού "Pet Sounds" με τον φοβερό Πολ Ντάνο και μετέπειτα στα 80s με την μελαγχολία του Τζον Κιούζακ.

24 Hour Party People (2002)

 Factory, Joy Division, Manchster, Happy Mondays, New Order. Ο Μάικλ Γουίντερμποτομ παρουσιάζει με αγάπη, πολύ χιούμορ, συγκίνηση και νοσταλγία μια εποχή που έζησαν -έστω από εδώ- πολλοί  από εμάς Factory, Joy Division, Manchster, Happy Mondays, New Order. Ο Μάικλ Γουίντερμποτομ παρουσιάζει με αγάπη, πολύ χιούμορ, συγκίνηση και νοσταλγία μια εποχή που έζησαν -έστω από εδώ- πολλοί από εμάς

Control (2007)

 Ο Αντόν Κορμπίν αποφάσισε στα 52 του να σκηνοθετήσει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Το θέμα της σύντομης ζωής του Ian Curtis ήταν λεπτό, αλλά ο Αντόν -έχοντας έναν άγνωστο αλλά ιδανικό πρωταγωνιστή- έφερε δάκρυα στα μάτια, όχι για την αυτοκτονία ενός διάσημου και αγαπημένου μουσικού, αλλά για έναν μπλεγμένο 23χρονο, που θα μπορούσε να είναι ο καθένας... Ο Αντόν Κορμπίν αποφάσισε στα 52 του να σκηνοθετήσει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Το θέμα της σύντομης ζωής του Ian Curtis ήταν λεπτό, αλλά ο Αντόν -έχοντας έναν άγνωστο αλλά ιδανικό πρωταγωνιστή- έφερε δάκρυα στα μάτια, όχι για την αυτοκτονία ενός διάσημου και αγαπημένου μουσικού, αλλά για έναν μπλεγμένο 23χρονο, που θα μπορούσε να είναι ο καθένας...

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos