80’s coming-of-age: μια λίστα που δεν περιλαμβάνει το Dirty Dancing

Δημοσίευση: 7 Μαρτίου 2018, 17:36
Συντάκτης:

Η ύπαρξη των 80’s μας έδωσε πολλά πράγματα στη ζωή, πρώτο και καλύτερο τον John Cusack, μετά τον Indiana Jones, το Back to The Future, το E.T. και τα Gremlins, το The Shining και πολλά άλλα. Κυρίως όμως τα 80’s μας έδωσαν τις πιο όμορφες coming-of-age ταινίες πουέχουν βαθιά τις ρίζες τους σε αυτές τις αρχικές ιστορίες οι οποίες παραμένουν σχετικές και σύγχρονες σχεδόν τριάντα χρόνια μετά. Αν σου άρεσαν για παράδειγμα τα The Perks of Being a Wallflower, It’s Kind of Funny Story, Charlie Bartlett, The Art of Getting By, και The Spectacular Now, ποντάρουμε όλα τα λεφτά μας ότι θα σου αρέσουν και οι παρακάτω ταινίες.

The Breakfast Club

Ο αγαπημένος John Hughes, που έφερε στην οθόνη το άλλο must watch με τίτλο Ferris Bueller’s Day Off ένα χρόνο αργότερα, δημιούργησε το 1985 μια ταινία που πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν αλλά κανείς δεν έφτασε το μεγαλείο της: το The Breakfast Club. Πέντε μαθητές λυκείου βρίσκονται στην ίδια τάξη ένα κυριακάτικο πρωινό για να εκτελέσουν την τιμωρία τους. Ενώ δεν είναι παντελώς άγνωστοι μεταξύ τους, ο καθένας τους προσωποποιεί ένα διαφορετικό στερεότυπο. Η όμορφη και καλομαθημένη Claire Standish (Molly Ringwald), ο αθλητής Andrew Clark (Emilio Estevez), ο νερντ Brian Johnson (Antony Michael Hall), η αντικοινωνική Allison Reynolds (Ally Sheedy), και ο επαναστάτης John Bender (Judd Nelson). Η ταινία υπογραμμίζει αυτά τα στερεότυπα αλλά ταυτόχρονα τα σαμποτάρει, καθώς παρακολουθούμε αυτούς τους χαρακτήρες να μοιράζονται μυστικά και να συνδέονται μεταξύ τους παρόλο που ανήκουν σε διαφορετικές κλίκες. Σε αυτή την ταινία θα δείς να ξεδιπλώνεται μπροστά σου μια υπέρτατη μέρα στο σχολείο με συζητήσεις που ο έφηβος εαυτός σου θα ήθελε να έχει βιώσει!

Say Anything

Μια πολύ γλυκιά και ειλικρινής ταινία από τον σκηνοθέτη που έφερε αργότερα στην οθόνη τα Jerry Maguirre, Vanilla Sky, Almost Famous, Singles και Roadies, το Say Anything είναι το ντεμπούτο του Cameron Crowe και μια ταινία που αποτελεί σταθμό για το γένος «κομεντί». Πρωταγωνιστεί ο John Cusack ως Lloyd Dobler (η αδερφή του, Joan, έχει supporting role στην ταινία) και η Ione Skye ως Diane Court. Στην ταινία παρακολουθούμε το ντροπαλό ρομάτζο που εκτυλίσσεται αμέσως μετά την αποφοίτησή τους, μεταξύ του Lloyd, ενός μέτριου μαθητή λυκείου, ο οποίος είναι αγαπητός από όλους και της σεμνότυφης Diane η οποία είναι η καλύτερη μαθήτρια της τάξης της, κλασικό παράδειγμα «καλού» παιδιού. Δεν θα φανερώσουμε παραπάνω στοιχεία της υπόθεσης, καθώς δεν θέλουμε να σας το χαλάσουμε, αλλά θα πούμε το εξής: η εμβληματική σκηνή που ο Lloyd στρατοπεδεύει κάτω από το παράθυρο της Diane με το boombox του να παίζει το αγαπημένο της τραγούδι, εμάς μας συγκινεί.

The Outsiders

Γνωστός για τα The Godfather, Apocalypse Now, The Rainmaker, ο Francis Ford Coppola δεν χρειάζεται καμία εισαγωγή. Στο The Outsiders, που είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του S. E. Hinton, ο Coppola μας παρουσιάζει στην οθόνη μια ίσως πιο βίαιη και βαριά, αλλά εξίσου επιτυχημένη coming-of-age ιστορία με ένα κάστ που θεωρείτο ανερχόμενο το 1983. Οι ηθοποίοι πλέον είναι πασίγνωστοι: Patrick Swayze, Tom Cruise, Rob Lowe, Ralph Maccio, Matt Dilon, Emilio Estevez, C. Thomas Howell, και Diane Lane. Η ιστορία μας μεταφέρει αρκετά χρόνια πριν το ’80 και εξιστορεί την ίντριγκα μεταξύ δύο συμμοριών/κλικών. Οι “greasers,” που είναι και οι πρωταγωνιστές, είναι μια κλίκα της εργατικής τάξης. Οι αντίπαλοί τους είναι οι “Socs,” μια συμμορία πλούσιων παιδιών από την άλλη μεριά της πόλης. Το ορόσημο των Greasers είναι τα μαλλιά τους, ενώ το ορόσημο των Socs είναι τα ακριβά αυτοκίνητά τους. Σε αντίθεση με άλλες ταινίες εκείνης της δεκαετίας, το The Outsiders δεν εξερευνά τον νεανικό έρωτα, αλλά την αληθινή φιλία, τα ιδανικά των χαρακτήρων, αλλά και τον ανθρώπινο χαμό που πάντα συνοδεύεται από πένθος. Μια ταινία που δεν πρέπει να παραλείψεις να δεις.

Pretty In Pink

Το Pretty In Pink είναι άλλη μια ταινία σε σενάριο του John Hughes και με πρωταγωνίστρια την Molly Ringwald. Η Andie (Molly Ringwald), μεγαλωμένη σεμνά και ταπεινά από τον πατέρα της, προέρχεται από μια κοινωνική τάξη που δεν φημίζεται για τον πλούτο της. Στο σχολείο αυτή και ο καλύτερός της φίλος Phil “Duckie” Dale (Jon Cryer), αντιμετωπίζουν συνεχώς το πείραγμα και την αποδοκιμασία των πλούσιων συμμαθητών τους. Η κατάσταση εντείνεται όταν ένας από την κλίκα των πλουσιόπαιδων ζητά στην Andie να πάνε μαζί στο χορό του σχολείου. Άραγε τί θα διαλέξει; Μπορεί η ταινία αυτή να ασχολείται με κλασικά εφηβικά προβλήματα, αλλά ουσιαστικά σκιαγραφεί την πορεία μια νέας γυναίκας, της οποίας δεν της δώθηκε κάποιο κοινωνικό προτέρημα όσο μεγάλωνε, να κάνει επιλογές που την φέρνουν πιο κοντά στην ενηλικίωση. Η Ringwald παραδίδει την καλύτερη ερμηνεία της για εκείνη τη δεκαετία και είναι πράγματι συγκινητική εώς και σπαρακτική.

Heathers

H Winona Ryder και ο Christian Slater είναι ένα αχτύπητο combo σε αυτήν την cult ταινία, η οποία δυστυχώς φέτος γίνεται remake σε σειρά. Εμπιστεύσου μας όμως και ξέχνα το remake, ήρθε η ώρα να δείς το κλασικό Heathers σε σκηνοθεσία Michael Lehmann (American Horror Story, Californication, True Blood). Η πιο δημοφιλής κλίκα του σχολείου περιλαμβάνει τις Heather Chandler (Kim Walker), Heather McNamara (Lisanne Falk), Heather Duke (Shannen Doherty) και Veronica Sawyer (Winona Ryder). Η κλίκα Heathers είναι συνώνυμη με τον φόβο και τρόμο του σχολείου, αλλά καμία τους τελικά δεν συγκρίνεται με την ψυχοπαθή Veronica η οποία αποφασίζει να τις καταστρέψει για να ελευθερωθεί από τον καθωσπρεπισμό τους και την άθλια συμπεριφορά τους. Όταν δε εμφανίζεται ο ψυχοπαθής και επικίνδυνος Jason Dean (Christian Slater), η Veronica τον ερωτεύεται. Η συνεργασία τους επιφέρει δολοφονίες και εμπρησμό, πράγμα το οποίο κάνει την ταινία αυτή να είναι απόκοσμα διασκεδαστική!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos