20 χρόνια "From dusk till dawn": 20 αλήθειες για την ταινία

Δημοσίευση: 20 Ιαν. 2016, 13:19
Συντάκτης:

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, δυο φίλοι κολλητοί και σκηνοθέτες, ο Κουέντιν Ταραντίνο και ο Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, αποφασίζουν να κάνουν μια ταινία δράσης με όλη την αφρόκρεμα του μυθοπλαστικού σύμπαντος, ήτοι βιαστές, δολοφόνους, όπλα, στριπτιζούδες, απαγωγείς και βαμπίρια, αποτίνοντας φόρο τιμής στο  κινηματογραφικό  exploitation horror  του 1970. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «ευχαριστήριο» ποίημα απέναντι στους κινηματογραφικούς τους ήρωες.
Ως κεντρικούς ήρωες επιλέγουν έναν όμορφο νέο ονόματι Τζορτζ Κλούνει και τον ίδιο τον Ταραντίνο ως αδερφούς Sith και Richard Gecko. Το καστ θα συμπληρώσει ένας παπάς ο Χάρβει Καϊτέλ, η Τζούλιετ Λιούις, ο ματσέτε Ντάνι Τρέχο και φυσικά..το καυτό αστέρι του Μεξικό, η Σάλμα Χάγιεκ που μετά από τη σκηνή με το φίδι, θα εκτιναχθεί σε μια από τις κορυφαίες ανδρικές φαντασιώσεις. Και όχι αδίκως.

Χθες συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας (19/1/2016) και για να το τιμήσουμε εδώ στο Move it (Σάλμα για πάντα), κάναμε ένα μικρό αφιέρωμα. 20 χρόνια και 20 αλήθειες για την ταινία που άλλοι λάτρεψαν και άλλοι… λατρεύουν να μισούν.

1. O Ταραντίνο έργαψε το σενάριο της ταινίας, αμέσως μετά το όσκαρ που κέρδισε για το “Pulp Fiction” (1994). Ήταν το πρώτο ‘πληρωμένο’  σενάριο του Ταραντίνο, αφού το αγαπημένος  σκηνοθέτης ανέλαβε να γράψει το σενάριο με αμοιβή 1.500$.

2. O τίτλος της ταινίας είναι εμπνευσμένος από τις πινακίδες των drive-ins που αναφέρονται στη διάρκεια των προβολών ‘από το σούρουπο ως την αυγή’. Η ταινία είναι γεμάτη αναφορές σε αυτό το είδος κινηματογράφου.

3. Aρχικά η Satanico Pandemonium λεγόταν “Blonde Death”. Τελικά ο Ταραντίνο αποφάσισε να την κάνει Λατίνα και έτσι κάλεσε την Σάλμα που είχε δει στο “Desperado”.

4. Για τον κλασικό χορό της Χάγιεκ, δε χρειάστηκε καν χορογράφος. Ο Ροντρίγκεζ της είπε να αυτοσχεδιάσει και… εγένετο πυρ. Μετά από μια δεκαετία, χρησιμοποίησε την ίδια τακτική και για το χορό της Τζέσικα Άλμπα στο "Sin City".

5. Η μπάντα που πλαισιώνει την Χάγιεκ στην επίμαχη σκηνή είναι μια γαμάτη chicano – stoner μπάντα από την Καλιφόρνια, oι Tito & Tarantula.

6. Πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο ‘Χολυγουντιανό’ ρόλο του Τζορτζ Κλούνει. Ο Ταραντίνο τον ‘βούτηξε’ αμέσως, καθώς του είχε ‘γυαλίσει’ όταν σκηνοθετούσε το επεισόδιο “Motherhood” της τηλεοπτικής σειράς “ER” όπου εκείνος συμμετείχε.

7. Πριν κατοχυρώσει το ρόλο του Seth ο Κλούνει, μνηστήρες για το ρόλο υπήρξαν επίσης  οι Τιμ Ροθ, Τζον Τραβόλτα, Μάικλ Μάντσεν, Στιβ Μπουσκέμι και Κρίστοφερ Γουόκεν.

8. Η γνωστή ατάκα “No thanks, I've already had a wife” ήταν μια ευγενική χορηγία του Τζορτζ Κλούνει. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε στο σενάριο και προοριζόταν να ‘κοπεί’, αλλά επειδή τελικά… περιλαμβάνονταν στο τρέιλερ της ταινίας, έμεινε ανέπαφη.

9. Μέρος της πρόσοψης του ‘Titty Twister’ κάηκε κατά τα γυρίσματα, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή τους.

10. Το βίντεο κλιπ των Rammstein για το κομμάτι "Engel" είναι ένας φόρος τιμής στο "From Dusk till Dawn".

11.  Ο Scott Fuller φορά ένα t-shirt που γράφει «Precinct 13». Πρόκειται για μια ακόμη  αναφορά των Ταραντίνο-Ροντρίγκεζ στους μέντορές τους και συγκεκριμένα στο μεγάλο σκηνοθέτη Τζον Κάρπεντερ και στην ταινία του "Assault on Precinct 13" (1976). Η αφίσα της εν λόγω ταινίας φέρει την ίδια γραμματοσειρά με το μπλουζάκι του Scott.

12. Ο πρώτος χαρακτήρας που βλέπουμε στην ταινία είναι ο Μάικλ Παρκς ως Earl McGraw. Δεν θα τον δούμε για πολλή ώρα αφού τρώει μια σφαίρα στο κρανίο και… μας αφήνει χρόνους. Θα ‘αναστηθεί’ ωστόσο, για τις ανάγκες των "Kill Bill”, "Planet Terror" και "Death Proof".

13.  Όταν ο Seth ‘σκάει μύτη’ στην κάβα, ζητά από τους ανθρώπους να… ‘μείνουν ψύχραιμοι (be cool)’, που παραπέμπει ευθέως…– πού αλλού;- στο "Pulp Fiction".

14.  Διευθυντής φωτογραφίας  είναι ο ‘μάγος’ Γκιγιέρμο Ναβάρο, που είχε προηγουμένως συνεργαστεί με τον Ροντρίγκεζ στην ταινία "Desperado", αλλά και με τον Ταραντίνο στα "Four rooms" (συν-σκηνοθεσίας Ροντρίγκεζ) και έπειτα στο  "Jackie Brown".

15. Μπορεί η σκηνοθεσία να μην ανήκει στον Ταραντίνο, ωστόσο χρησιμοποιούνται διάφορες trademark τεχνικές του, όπως τα λεγόμενα "trunk shots" ήτοι πλάνα τραβηγμένα από το πορτ μπαγκαζ του αυτοκινήτου. Τέτοια πλάνα συναντάμε στις ταινίες "Reservoir Dogs", "Pulp Fiction", "Kill Bill"”, "Death Proof" κ.α.

16. Ένα ακόμα  Ταραντινικό trademark  είναι το γνωστό «Big Kahuna Burger», η φανταστική χαβανέζικη αλυσίδα μπεργκεράδικων που ο σκηνοθέτης επινόησε και χρησιμοποιεί  στις ταινίες "“Pulp Fiction", "Death Proof", "Four Rooms” και "Reservoir Dogs".

17.  O Χάρβεϊ Καϊτέλ είναι αγαπημένος ηθοποιός και συνεργάτης του Ταραντίνο, αφού ο τελευταίος υπήρξε μεγάλος φαν του ήδη από την εποχή των "Mean streets" (1973) και "Taxi Driver" (1976) του Σκορτσέζε. Εκτός από τον Jacob Fuller που υποδύεται εδώ, τον βλέπουμε ακόμα στα "Reservoir Dogs" και "Pulp Fiction" του σκηνοθέτη ως Mr White και Winston Wolf, αντίστοιχα.

18.  Η Τζούλιετ Λιουις πριν από τη συγκεκριμένη ταινία, υποδύθηκε την-αγαπημένη του Γούντι Χάρελσον- Mallory Knox στο λατρεμένο "Natural Born Killers" (1994)  του Όλιβερ Στόουν, σε σενάριο Ταραντίνο.

19. Καθ’ όλη τη διάρκεια που χρειάστηκε προκειμένου να ολοκληρωθεί  το “From Dusk Till Dawn”, γυρίστηκε ένα ολόκληρο ντοκιμαντέρ για τα making of της ταινίας, που κυκλοφόρησε με τίτλο “Full-tilt Boogie”.

20. Στην ταινία γίνεται της  ‘κατάχρησης’΄ της λέξης pussy: 27 φορές μέσα σε μια σκηνή διάρκειας λιγότερο από ένα λεπτό δια στόματος Cheech Marin.

Θές κι άλλα? Κάνε το σχετικό κουίζ εδώ και...κάψου στην κόλαση της Σάλμα Χάγιεκ για πάντα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos